Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Soszobaavatas_az_Orbanhegyi_Ovodaban

Sószobaavatás az Orbánhegyi Óvodában

Parajdi sótéglákból kirakott, változó színű háttérfényekkel hangulatossá tett sószobát vehettek birtokba a gyerekek az Orbánhegyi Óvoda Kiss János altábornagy utcai tagóvodájában. Az egészségmegőrzést szolgáló helyiség kialakításához a „Tégy a parlagfű ellen!” Közhasznú Alapítvány nyújtott anyagi segítséget.

„A sós levegő jótékony hatása közismert. Segít megelőzni a légúti betegségeket, pollenallergiákat, javítja az ellenálló képességet” – mondta el Pokorni Zoltán polgármester az Orbánhegyi Óvoda Kiss János altábornagy utcai tagóvodája új sószobájának átadása alkalmából.
A XII. kerületi óvodákban, ahol volt rá hely, az elmúlt években mindenütt kialakítottak sószobát. A tavaly szeptemberben megnyílt tagóvoda terápiás helyiségének létrejöttét az Áder János által alapított „Tégy a parlagfű ellen!” Közhasznú Alapítvány támogatta 1,7 millió forinttal.
„Tizenöt-húsz percet töltenek el itt a kicsik, akik a sóval feltöltött »homokozóban« játszanak, valamint az óvónőkkel verselnek, énekelnek, és kisebb mozgásos gyakorlatokat végeznek a légzésszám emelése érdekében” – beszélt Imrikné Krébecz Anita óvodavezető a sószobában zajló foglalkozásokról. A szoba falai parajdi sótéglákból állnak, mögéjük pedig állítható színű LED-világítás került. A színt általában a gyerekek választják ki, akik a legtöbbször azt kérik, hogy nyugtató hatású zöld fényben derengjen a fal.
A sós levegő gyógyító erejét az ókor óta ismerik. Előnye, hogy már kisgyermekkortól alkalmazható légúti fertőzések, asztma, allergia és bőrproblémák kezelésére, s jótékony hatása a stresszoldás terén is érvényesül. A belélegzett sókristályok a légző járatok öntisztulását segítik elő. Speciális mikroklímában a krónikus légzőszervi betegségek, hörghurut, nátha, torokgyulladás és az arcüreggyulladás is jól gyógyíthatók.

d.