Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Kepessegfejlesztes_sioktatassal

Képességfejlesztés síoktatással

Több mint kétszáz hegyvidéki óvodás sajátíthatta el a síelés alapjait az önkormányzat és a Nanook Síiskola együttműködésének köszönhetően ezen a télen. A MOM Sportban zajló oktatás célja a sportág megszerettetésén túl az, hogy fejlessze a gyerekek iskolaérettséghez szükséges képességeit.

„Három évvel ezelőtt indítottuk el a Nanook Síiskolával közös programunkat, a kezdetek óta már közel ötszáz kerületi óvodás vett részt a MOM Sportban tíz héten keresztül zajló képzésen. A most lezárult szezonban, január elejétől március végéig kétszázegy gyermek sajátíthatta el a síelés alapjait” – számszerűsítette az országban ritkaságszámba menő síoktatási program eredményeit Fonti Krisztina.
Az oktatási területért felelős alpolgármester elmondta, hogy az idén a Normafa, az Orbánhegyi, a Süni és a Táltos óvodából jártak gyerekek, főként nagycsoportosok a képzésre. Az önkormányzati fenntartású óvodák minden évben szabadon élhetnek a részvétel lehetőségével: ha meg tudják szervezni nevelési időben a heti egyszeri utazást az intézmény és a MOM Sport között, akkor egy-egy csoporttal csatlakozhatnak a programhoz.
A Nanook Síiskola ingyenesen biztosítja az óvodásoknak az oktatást és a pályahasználatot, fizetni csak a felszerelés bérléséért kell, alkalmanként kilencszáz forintot – hangsúlyozta Fonti Krisztina. Ám azoknak a gyerekeknek sem kell lemondaniuk a síelés örömeiről, akiknek a szülei nem tudják kifizetni a felszerelésbérlés díját: ezt a költséget ezúttal ötvenhat gyermek esetében vállalta át az önkormányzat.Kepessegfejlesztes_sioktatassal2A MOM Sportban lévő pályán az óvodások megismerkednek a síeszközök használatával, megtanulják az egyenes siklást, a kanyarodást és a fékezést, valamint eljutnak a biztos léchasználatig. A résztvevőket tudásszint szerint két csoportra osztják, a haladók már a síelési technika csiszolásán dolgoznak. Arról, hogy a gyerekek tíz hét alatt mennyit fejlődnek, a szülők is képet kapnak, hiszen az utolsó alkalommal bemutatóórán bizonyosodhatnak meg csemetéik tudásáról.
„A programmal nem síbajnokokat kívánunk nevelni, hanem a téli sportolás örömeivel szeretnénk megismertetni a gyerekeket, hogy a későbbiekben is legyen igényük a rendszeres mozgásra – fogalmazott Gilicze Zoltán, az önkormányzat oktatási és közművelődési irodájának vezetője. – A sítanulás azonban az iskolaérettséghez szükséges képességek fejlesztéséhez is kiváló. A síelés jó hatással van a nagy- és finommozgások, a koordináció és az egyensúlyérzék fejlődésére, tehát mindazokra a képességekre, amik az iskolai tanulás, például az írás és az olvasás elsajátításának eredményességét is nagymértékben meghatározzák.”

d.