Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Kuzdosportok_konnyeden

Küzdősportok könnyedén

Nemzetközi versenyeken is sikeres fiatalokat és válogatott sportolókat nevel ki a Hegyvidék SE karateszakosztálya, amely a kezdetektől kiemelt figyelmet fordít a diák- és szabadidős sport népszerűsítésére. Ennek szellemében a Győri úton kialakított Shuhari Dojóban a karate mellett számos más távol-keleti harcművészettel is megismerkedhetnek az érdeklődők. Kápolnási Márton szakosztályvezetővel beszélgettünk.

Mi a különbség a harcművészet és a küzdősport között, érdemes lenne tisztázni a fogalmakat.

– Inkább e két fogalom összefonódását hangsúlyoznám. A kata és kumite összetevőkből felépülő karatéra mindkét kifejezés érvényes. A kumite tekinthető küzdősportnak, míg a formagyakorlat (kata) a harcművészetekhez sorolható. De világklasszis sportolói szinten már a versenykumite is művészien lenyűgöző lehet. Szakosztályunk a harcművészetek ápolásával és a sportszerű megméretéssel, azaz a karate küzdősport oldalával egyaránt foglalkozik. Az utóbbira utal a pár éve megfogalmazott mottónk: „Küzdősportok könnyedén, kicsiknek és nagyoknak”. Megőriztük és ápoljuk a karate tradicionális elemeit, amik a harcművészet belső értékeit, filozófiáját, személyiségfejlesztő mivoltát tartalmazzák.

Mikor alakult meg a szakosztály?

– Az első edzést 1989. november 2-án tartottuk a Táncsics Mihály Gimnázium tornatermében, ahol az akkori szokásoknak megfelelően együtt edzettek a gyerekek és a felnőttek. A Csörsz utcában működő, nagy múltú kerületi egyesület, a MOM Sportkör szakosztályaként kezdtük az oktatást, ezt követően a Hegyvidék Sportegyesület alapító szakosztályaként folytattuk a munkát. Büszke vagyok arra, hogy az egyesület létrejöttében aktívan közreműködhettem.

A Győri úti dojóba belépve különleges, keleti hangulat fogad.

– Hatodik éve működik az önkormányzat, valamint egyesületi és magántőke bevonásával létrejövő edzőtermünk, a Tari Krisztina lakberendező, stylist keze nyomát viselő Shuhari Dojo Életmód és Egészségközpont. Nagy tükörfelülettel rendelkező, parkettás, tatamival ellátott két gyakorlóterme a karateszakosztály otthona. Itt tartjuk az edzéseket, valamint karatékáink övvizsgákon, szemináriumokon, magánórákon vehetnek részt. A nyári szünet elején és végén bejárós napközis táborrá varázsoljuk a dojót, emellett farsangi, karácsonyi összejöveteleket és más közösségi programokat szervezünk benne rendszeresen. Japános stílusjegyeket hordozó „teaszobánkban” hazánkban először nálunk oktattak japán teaszertartást. Büszkék vagyunk kokeshibaba-gyűjteményünkre, ami meghatározza a dojo előterének hangulatát. Hamarosan elkészül a foglalkoztató termünk, ahol az otthon maradó kisgyermekes anyukáknak biztosítunk napközbeni elfoglaltságot, babás-mamás programokat. Nyáron megnyílik a kezelőszoba, itt gyógy- és svédmasszázs, reiki, shiatsu, sportpszichológus, életmód-tanácsadás és még asztrológiai sorselemzés is helyet kaphat.

Ha röviden össze kellene foglalni, mit mondana: miért érdemes megismerkedni a karatéval?

– Korosztályonként és élethelyzettől függően is igen különböző, hogy kinek mit tehet hozzá az életéhez a karate. Szinte mindegyikünknek szüksége van arra, hogy megtanuljuk levezetni, helyesen kezelni legfőbb ellenségünket, a bennünk ébredő stresszt. Sokan vágyunk arra, hogy közösséghez tartozzunk, ahol megbecsülik erőfeszítéseinket. Vagy csupán arra keresünk megoldást, hogy a rendszeres mozgás hatékonyabban épüljön be a mindennapjainkba, amire kiváló motivációs eszköz a karate övvizsgarendszere. A nyilvánvaló sportértéke mellett minderre megoldást adhat ez a sportág.

Az utóbbi években számos kiváló eredményt értek el sportolóik. Mire a legbüszkébb?

– Anti Zsuzsanna és Kunos Zsuzsanna válogatott sportolóink továbbra is rendszeresen „szállítják” a hazai és nemzetközi minősítő versenyek érmeit. A kadet korosztályú Medgyesi Petró Réka mellett a szenior korosztályú apuka, Balogh Endre mutat manapság példaértékű hozzáállást: tavaly a Barcelonában megrendezett Hayashi Shito Ryu Eb-n második helyezést ért el. Én is egyre gyakrabban és eredményesen versenyzem a szenior formagyakorlatok versenyszámban. Büszke vagyok feketeöves tanítványaimra, azokra, akik több mint tizenöt éve nálam vagy a közelemben edzenek. A legnagyobb örömet mégis az jelenti, ha a tanítványok kitartóan és rendszeresen járnak edzésre, és egyre magasabbra jutnak a ranglétrán.

Milyen tanfolyamokra lehet jelentkezni jelenleg a dojóban?

– Az 5–10 éves korosztálynak a karate alapjait is magában foglaló küzdőjátékóráinkat ajánljuk hétfőtől csütörtökig. Hétfőn és szerdán karateoktatást tartunk kezdőknek és középhaladóknak, az este fél kilenckor kezdődő utolsó foglalkozáshoz a sokáig dolgozók is csatlakozhatnak. Az aikidoóráinkat 16 éves kortól érdemes látogatni, míg a fiatalabb, 10–15 éves korosztály az aikido alapjaival rokon judóval ismerkedhet meg a dojóban. Szerda délelőttönként az 50 év felettieket jógázni hívjuk, a jóga dinamikusabb stílusát kedvelőknek pedig új csoportot indítottunk, ők kedden és csütörtökön 18.30–19.30-ig járhatnak erre.

M.

További információk a Shuhari Dojo tanfolyamairól: www.shuharidojo.hu.