Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Meses_het_ovodasoknak1

Mesés hét óvodásoknak

Egy héten át a szokásosnál is hangosabb volt a gyerekzsivaj a Hegyvidéki Mesevár Óvodában, ahol hetedik alkalommal rendezték meg a Mesevár-hetet. A sokszínű, a kicsik fantáziáját alaposan megmozgató programot a társóvodák részvételével megtartott játékos vetélkedő zárta.
„A Mesevár-hetet 2010-ben szerveztük meg először az akkori óvodavezetővel és nevelőtestülettel, azóta folyamatosan fejlesztettük, évről évre tettünk hozzá valamit. Ilyenkor minden foglalkozás, játék a mesék körül forog” – foglalta össze az előzményeket Bátyai Éva óvodavezető.
A mai, sokszor rohanó, digitális világ egyre inkább a háttérbe szorítja az élő beszédet és az anyanyelvi nevelést. Nem véletlenül fordul elő egyre gyakrabban, hogy a gyerekek már javában játszanak számítógépen, de beszélni még nem tudnak.
„Az óvodában a meséken, verseken keresztül is igyekszünk szóra bírni a kicsiket – folytatta Bátyai Éva –, miközben felvonultatjuk a magyar népmesék által közvetített értékeket. Letisztult karaktereket, különböző élethelyzeteket és követendő magatartásmintákat mutatunk meg a szereplők segítségével. Erre nagyszerű alkalmat kínál a Mesevár-hét is."
Az idén a Holle anyót, A császár új ruháját, A három kívánságot, A békakirályt és a Ludas Matyit dolgozták fel az óvodában. A kellékeket és a díszleteket a gyerekek az óvónőkkel együtt készítették el. Az ügyességi, gyorsasági, kreativitást igénylő próbatételeket úgy állították össze a nevelők, hogy azok mindenki számára sikerélményt nyújtsanak. Miután elvégezték az adott feladatot – a látottak alapján különösen a lábjárás, az akadálypálya és a sárkány szájába dobás tetszett az óvodásoknak –, a csapatok állomásonként egy matricát és egy szövegrészletet kaptak, ezekből a játék végére egy történet kerekedett ki.
Természetesen a jutalom sem maradt el, az FH Gasztro jóvoltából mindenkinek járt egy doboz almalé és müzliszelet. Ráadásként a Hegyvidéki Mesevár Óvoda az összes csoportot megajándékozta könyvekkel és díszes oklevéllel. Meses_het_ovodasoknak2

M.