Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Tovabb_bovul_a_hegyvideki_terfigyelokamera-rendszer

Tovább bővült a hegyvidéki térfigyelőkamera-rendszer

Újabb tizenkét kamerával bővítette a hegyvidéki térfigyelőkamera-rendszert az önkormányzat. A bűnmegelőzést és a bűncselekmények felderítését egyaránt szolgáló fejlesztés elsősorban a Virányos és a Zugliget térségét érintette.

A városmajori parkban kezdődött a hegyvidéki térfigyelő kamerák kiépítése 2013-ban, és a rendszer már az első évben több bűncselekmény felderítésében nyújtott segítséget a hatóságoknak. A kedvező tapasztalatok birtokában az önkormányzat a kerület más részeire is kiterjesztette a hálózatot, az elmúlt három esztendőben összesen harminchárom kamerát telepített.
Az idén újabb tizenkét helyszínen folytatódott a fejlesztés, aminek részleteiről Pokorni Zoltán polgármester és Váczi János alpolgármester beszélt. A polgármester elmondta, hogy ezúttal elsősorban a Zugligeti út és az Árnyas út környékére helyeztek ki kamerákat, amiknek a képét a UPC kábelhálózata továbbítja a Hegyvidéki Rendészet központjába.
Az önkormányzathoz rendre érkeznek javaslatok a lakóktól, hogy hol legyenek új kamerák, főként akkor, ha az adott környéken valamilyen bűncselekmény történik. „Ezek a jelzések fontosak a számunkra, azonban a végső szót minden esetben a rendőrség mondja ki. A szakemberek tudják, hová érdemes kamerákat telepíteni” – hangsúlyozta Pokorni Zoltán.
A XII. kerület bűnügyi statisztikája, egy mutatótól eltekintve, tovább javult az elmúlt évben, amihez minden bizonnyal hozzájárult a térfigyelőkamera-rendszer is. A polgármester szerint már a kamerák puszta jelenléte segít távol tartani a bűnözőket, ráadásul a felderítésben is fontos szerepet kapnak az eszközök. Tökéletes felvételeket készítenek – ezeket adatvédelmi okokból kizárólag a rendőrségnek, valamint a terrorelhárításnak adják ki –, akár a kirakati árcédulát is le lehet olvasni a segítségükkel, ahogyan az arcvonások, vagy a rendszámok felismerése sem jelent gondot. Ez utóbbi különösen fontos, hiszen az elkövetők rendszerint autóval érkeznek a bűncselekmények helyszínére, ahol ezt megelőzőleg terepszemlét is tartanak.
Váczi János mindezt azzal egészítette ki, hogy a képviselő-testület évi 50 millió forintot szavazott meg a térfigyelőkamera-rendszer fejlesztésére. Ebben az esztendőben az volt a cél, hogy a kerület felsőbb részein, így a Virányosban és a Zugligetben is legyenek kamerák. Ez nem egyszerű feladat, hiszen a kertes házakkal teli területeken nem mindig tökéletes a kábelellátottság.
A legmodernebb technikát felvonultató rendszert egy magyar vállalkozástól vásárolja az önkormányzat. A kamerák egy része fix kivitelű, és egy bizonyos területet figyel. A 360 fokban forgatható dome kamerák hússzoros optikai zoomra képesek, és éjszaka is látható képet adnak az infravörös tartományban, míg az IR kamerák rendszámleolvasó programmal is rendelkeznek. A térfigyelőkamera-rendszer fejlesztése az önkormányzat saját forrásaiból valósul meg, azonban az alpolgármester reményei szerint a jövőben pályázati támogatások igénybevételére is lehetőség nyílik.

mm.

 

Az új kamerákat a következő helyszínekre telepítette az önkormányzat: Árnyas út–Remete út, Zugligeti út–Árnyas út, Zugligeti út–Kuruclesi út, Zugligeti út–Zalai út, Szarvas Gábor tér, körforgalom, Alsó Svábhegyi út–Kútvölgyi lejtő, Ráth György utca–Határőr út, Diana utca–Cédrus utca kereszteződése, Cinege út–Kútvölgyi út kereszteződése, Törökbálinti út–Zsigmondy Vilmos út, Törökbálinti út–Edvi Illés utca, Törökbálinti út–Irhás árok.