Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Unnepeltek_es_a_mentest_gyakoroltak_a_polgarorok1

Ünnepeltek és a mentést gyakorolták a polgárőrök

Saját irodába költözött az ötéves fennállását az idén ünneplő hegyvidéki Természet- és Környezetvédelmi Polgárőr Egyesület. A Hajnóczy József utcai bázis átadása sem adott okot azonban a pihenésre, az ünnepséget követően a polgárőrök is részt vettek a Normafán megtartott éjszakai gyakorlaton.

Öt évvel ezelőtt kezdte meg munkáját a kerületben a hegyvidéki Természet- és Környezetvédelmi Polgárőr Egyesület. Az évforduló egyben jelentős előrelépést is hozott a civil szervezet életében: az önkormányzat jóvoltából ugyanis birtokba vehette a Hajnóczy József utcában kialakított vadonatúj polgárőrirodát és -bázist.
„Egyesületünk tagjai évente háromezer óra szolgálatot látnak el, a közösségi munkát a szabadidejükben, díjazás nélkül végzik” – mondta el az átadóünnepségen Woynárovich András, a Természet- és Környezetvédelmi Polgárőr Egyesület elnöke, hozzátéve, hogy a kezdeti tizenhétről mára harminchétre nőtt a kerületi polgárőrök száma.
Az egyesület sok segítséget kap a Hegyvidéki Önkormányzattól és más szervezetektől. „Kiváló a kapcsolatunk a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal, valamint a kerületi rendőrkapitánysággal – folytatta az elnök. – A közös akciókon megszerzett gyakorlati tapasztalatokat a polgárőri munka számos területén felhasználjuk. Gyümölcsöző az együttműködésünk a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézménnyel is, ennek köszönhetően tavaly több mint száz tizenkettedik kerületi diákot sikerült bevonni különböző természetvédelmi feladatok ellátásába, ami beleszámít az érettségihez szükséges kötelező közösségi munkába.” Woynárovich András arról is szólt, hogy az egyesület eredetileg a természetvédelmi értékek megóvására szerveződött, ezt egészíti ki most már a közrendvédelmi feladatok ellátása is.
Pokorni Zoltán polgármester a kerület lakóinak nevében köszönetet mondott a polgárőrök önzetlen munkájáért, külön is kiemelve az önkéntesek szerepét a Normafán 2014 végén bekövetkező természeti katasztrófa elhárításában. Az egyesület közösségépítő erejét is méltatta, megemlítve, hogy a polgárőrségben a fiatalabb és az idősebb korosztály egyaránt képviselteti magát.Unnepeltek_es_a_mentest_gyakoroltak_a_polgarorok2A kerületi polgárőrök felkészültségét dicsérte Segyevi Zoltán. A XII. kerületi rendőrkapitány szerint a közös járőrözés és a bűnmegelőzési akciók nagyban hozzájárulnak a Hegyvidék közrendjének további javításához.
A helyi értékek megtartásának fontosságára hívta fel a figyelmet Kardos Pál. A Budapesti Polgárőr Szövetség elnöke úgy látja, ennek egyik letéteményese a polgárőrség, amely képes összehozni a lakókörnyezetükért tenni akaró lokálpatrióta polgárokat.
Az ünnepség zárásaként az egyesület tagjai oklevelet vehettek át eddigi munkájukért, majd a szavakat tettek követték: a Normafán első alkalommal megtartott elsősegélynyújtó, műszakimentő-gyakorlaton vettek részt a polgárőrök. A Közép-budai Önkéntes Polgári Védelmi Egyesület és a hegyvidéki Természet- és Környezetvédelmi Polgárőr Egyesület munkatársai azt a feladatot kapták, hogy közreműködjenek egy imitált jégkár miatt kialakult katasztrófahelyzet kezelésében, az esetleges sérültek kimentésében, valamint az erdős terület útjainak akadálymentesítésében.

MM.