Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez


Valtoztak_a_hazi_segitsegnyujtas_szabalyai

Változtak a házi segítségnyújtás szabályai

A házi segítségnyújtás szabályainak változásairól, a kedvezményes szünidei gyermekétkeztetés új ellátásként történő bevezetéséről, egy 1956-os szobor állításáról, valamint a XII. kerületi rendőrkapitányság elmúlt évi munkájáról is tárgyalt legutóbbi ülésén az önkormányzat képviselő-testülete.

Módosította a képviselő-testület a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról szóló önkormányzati rendeletet. A törvényi változásokat követve a házi segítségnyújtáson belül két tevékenységi kört határoztak meg: a szociális segítést, ami az alacsony szükségletek kielégítését szolgálja, és szakképzettség nélkül is ellátható, valamint a személyi gondozást, ami gondozási, ápolási tevékenységet jelent, és csak megfelelő szakképzettséggel biztosítható.
A gondozási szükségletet – ami megmutatja, hogy személyi gondozásra és/vagy szociális segítésre van-e szükség – 2016. január 1. óta egy új, központilag előírt értékelő adatlap segítségével kell megállapítani. A rendszer bevezetésével néhány beteg és gondozásra szoruló ember a 65 év alatti kora miatt már nem lenne jogosult az ellátásra, ezért részükre az önkormányzat költségvetési támogatás igénybevétele nélkül, meghatározott rászorultsági feltételek mellett, a továbbiakban is biztosítja a házi segítségnyújtást.

Kedvezményes szünidei gyermekétkeztetés

A személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátásokról szóló rendelet módosításával új ellátást vezet be a Hegyvidéki Önkormányzat: a kedvezményes szünidei gyermekétkeztetést. Ennek keretében önkormányzati támogatással, az általános és középiskolai intézményi térítési díj 50%-áért – jelenleg bruttó 235 forintért – biztosít meleg ebédet a kerületben élő, szociálisan rászoruló családokban nevelkedő iskolásoknak a tavaszi, nyári, őszi és téli szünetek munkanapjain. (Mivel a kerületi óvodákban és bölcsődékben minden szünet idején van ügyelet, ezért ebben a korosztályban eddig is megoldott volt a rászoruló gyerekek étkeztetése.)
További változás, hogy a bölcsődei felvételi eljárásban a kérelmek benyújtására ezentúl öt munkanap áll majd rendelkezésre áprilisban. A jelentkezés pontos idejéről az önkormányzat honlapján, a polgármesteri hivatal hirdetőtábláján, lapunkban, valamint a bölcsődékben közzétett hirdetményekben tájékoztatják az érdeklődőket.

Kerékpár-regisztrációs program indulhat

Jóváhagyta a képviselő-testület a XII. kerületi rendőrkapitányság elmúlt évi munkájáról szóló beszámolót. Segyevi Zoltán rendőrkapitány elmondta, hogy tavaly jelentősen csökkent a bűncselekmények száma, javult a nyomozások eredményessége, továbbá nőtt az elfogások száma. Az önkormányzat támogatásának köszönhetően emelkedhetett a közterületi járőrszolgálatok óraszáma.
Az azt megelőző esztendőhöz képest 2015-ben több lakásbetörés fordult elő, ezek visszaszorítását az év egyik legfontosabb feladatának tekinti a rendőrség – jelentette ki a rendőrkapitány. A személyi sérüléssel járó balesetek növekvő száma miatt folytatni akarják a közlekedésbiztonsági akciókat, a fókuszba helyezve a gyalogosok és a kerékpárral közlekedők biztonságát. Segyevi Zoltán megemlítette, hogy az önkormányzat közreműködésével az idén egy kerékpár-regisztrációs programot szándékoznak indítani, aminek célja a kerékpárlopások megelőzése.

Új ’56-os emlékhely a Gesztenyés kertben

Az önkormányzat az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának méltó megünneplésére szobrot szeretne állítani a Gesztenyés kertben, a jelenlegi ’56-os emlékoszlop helyén. A tavaly kiírt szoborpályázatra tizennyolc pályamű érkezett, ezek közül a szakmai zsűri Szmrecsányi Boldizsár kerületi szobrászművész alkotását, a „Szabadság szárnyaló madarát” találta a legjobbnak. Ezzel összhangban a képviselő-testület is az ő munkája megvalósítását támogatta.
A képviselők elfogadták a 2015. évi költségvetési rendelet módosítását, valamint az önkormányzati bizottságok tavalyi munkájáról szóló beszámolóit. Az oktatási és kulturális bizottságban Fónagy István Ferencné Borza Teréz, míg az egészségügyi és szociális bizottságban Sütő-Nagy Réka lemondott külsős bizottsági tagságáról – jelentette be Pokorni Zoltán polgármester. Borsodi Klaudia aljegyző arról adott hírt, hogy két tag lemondása miatt működésképtelenné vált a kerületi örmény nemzetiségi önkormányzat, ezért a nemzetiségiként regisztrált szavazók körében időközi választás lesz várhatóan május végén.
A polgármester a testületi ülés végén elmondta, hogy nagy érdeklődés mellett lezárult az Alkotás utca és a Csörsz utca sarkán található négy önkormányzati telek együttes értékesítésére kiírt pályázat. A licit eredményes volt, az önkormányzat magas, közel félmilliárdos áron sikeresen értékesítette a telkeket. A győztes pályázó a Green Urban Elegant Kft. lett.

sz.