Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Fotokon_a_tortenelem1

Fotókon a történelem

Lívia-villa, 17 óra 56 perc – minden villanyt lekapcsolnak, csak a pislákoló gyertyák világítanak. A félhomályban az idősebbek lehajtják fejüket. Illyés Lóránt, a Solti György Zeneiskola növendéke gitározni kezd.
Az utolsó hang elhalkulása után fiatalok állnak a közönség elé, verseket mondanak. „Újabb tankok jöttek – súgta szomszéd nagyfiú, lőtt árvára újabb árva, folyt a háború, és a világ sose tudja meg, kik voltak a Corvin-köziek. Mert ők voltak, ők voltak, ők voltak, ők voltak, ők voltak, ők voltak, Ők, tűzben és rongyokban, árván és boldogan, névtelen, kénytelen Istenszem előtt” – Bereményi Géza sorai a múltról mesélnek.Fotokon_a_tortenelem3Kigyúlnak a fények. Krisár Miklós nyugállományú alezredes, az Összefogás 1956 Örökségéért Egyesület ügyvezető alelnöke veszi át a szót, s elmondja, mennyire fontosnak tartja, hogy minden fiatal megismerje 1956 borzalmait.
A megindító műsor egyben egy kiállítás megnyitója: Abonyi Maya, Király Erika és Szita László felvételei láthatók a Lívia-villában. A művészek olyan fotókat sorakoztattak fel, amelyekre nem elég egyetlen pillantást vetni. Régi képek a forradalomról, a hősi halottak sírhelyei és a múltat a jelennel ötvöző jelenetek repítik vissza a szemlélődőt azokhoz a történésekhez, amelyeket talán soha nem hever ki a magyar nemzet.Fotokon_a_tortenelem2„Kötelességünk fejet hajtani a hősök előtt, akik a szörnyűségek áldozatai lettek. Kilencéves voltam akkor. Nagyon érdekes visszaemlékezni. A családomra, a beszélgetésekre és a félelemre. A nevelőapámat egyszer elvitték, fel akarták akasztani, de szerencsére ez nem történt meg. Azt hiszem, ezek olyan emlékképek, amiket soha nem lehet kitörölni” – mondja Abonyi Maya, aki a bejárat melletti falra mutat. John F. Kennedy szavai olvashatók ott: „Nincs még egy olyan nap a történelem kezdete óta, amely világosabban mutatta volna, hogy az ember szabadságvágya örök és elpusztíthatatlan, bármekkora is a siker ellen ható túlerő…”

BM

 

„56-os emlékhelyeink” – a fotókiállítás november 9-ig megtekinthető a Lívia-villában (XII., Költő utca 1/a), előzetes bejelentkezéssel (395-8284).