Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Huszonot_eve_segitik_a_csaladokat

Huszonöt éve segítik a családokat

„Forradalmi tett volt az intézmény létrehozatala” – jelentette ki Pokorni Zoltán azon az ünnepségen, amit a XII. kerületi Családsegítő és Gyermekjóléti Központ huszonöt éves fennállása alkalmából rendezett a Hegyvidéki Önkormányzat a Barabás Villában. A polgármester köszöntőjében kiemelte, hogy a családközpontúság a kezdetek óta áthatja a szervezet működését, amelynek szolgáltatásai folyamatosan bővültek az elmúlt évek során, Iring Zoltán irányítása alatt.
Az alapítása idején egyedülálló központ a szellemiségét tekintve mind a mai napig hordozza különlegességeit – állítják az egykori és jelenlegi munkatársak. Kozékiné dr. Hammer Zsuzsanna pszichológus arról beszélt, hogy a rendszerszemléletre alapozott családterápia az 1970-es években jelent meg Magyarországon, néhány kórházi osztály berkein belül. Ezek egyike volt a Szent János Kórház pesthidegkúti pszichiátriai osztálya, ahonnan a rendszerváltás idején egy vezetői konfliktus miatt kiváltak a családterápiával foglalkozó szakemberek. Közülük többen a Hegyvidéken kötöttek ki 1991-ben: az önkormányzat megbízásából részt vettek a Családterápiás és Családsegítő Központ felépítésében.
„A kliensekkel együtt tanultuk meg, mi a dolgunk egymással” – mondta dr. Varga Pál pszichiáter, az intézmény első vezetője, arra utalva, hogy a családterápiára alapozott munka technikáit jelentősrészt maguk alakíthatták a mindennapok során. A családsegítő az elmúlt huszonöt évben számos funkcióval bővült, 1997-ben a gyermekjóléthez kapcsolódó feladatokkal egészült ki tevékenységi köre – ezért kapta a ma is használt nevét.
„A gyermek akkor van jól, ha a szülei is jól vannak” – magyarázta rendszerszemléletű munkájuk lényegét Csepely-Szücs Orsolya, a gyermekvédelmi csoport vezetője. Mint mondta, tapasztalatai szerint a hozzájuk kerülő gyerekek problémáinak hátterében leggyakrabban a válófélben lévő szülők konfliktusai állnak, és sajnos a családon belüli erőszak témája is egyre inkább jelen van a válóperek miatt.
A gyermekjóléti központ csoportos foglalkozásai iránti igényre alapozva az intézmény 2011-ben indította el az Ifjúsági Közösségi Teret. A fiatalokkal közösen kialakított hely teaházzal, filmklubbal, csocsóval, pingponggal, társasjátékokkal és szabadtéri programokkal várja mindazokat, akik közösségre vágynak. Krolopp Györgyi vezető elmondta, hogy a kezdeti nagy „ki-be mászkálás” mára megszűnt, sikerült egy viszonylag stabil, összetartó közösséget teremteni.
A pszichiátriai problémákkal küzdők számára 2005-ben létrehozott Félsziget Klubházat Füleki Tamás terápiás munkatárs mutatta be egy kisfilmmel. Ebben a kliensek is megszólaltak, ami önmagában is nagy eredmény azok esetében, akik gátlásosságuk miatt korábban nem mertek szerepelni. „Azért, hogy közösségbe járhassak, és ne a kórházba, összeszedtem magam, rendszeresen szedem a gyógyszereimet” – mesélte a filmben egy férfi, aki húsz évig alig mozdult ki otthonról, a klubháznak köszönhetően azonban ismét igényli, hogy társasági életet éljen.

d.