Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Rogbizo_Kosok_a_Hegyvidek_tetejen

Rögbiző Kosok a Hegyvidék tetején

Három éve működik a KFKI sporttelepén a Budapesti Kosok Rugby Club, amely egyre jobb eredményeket ér el a felnőttbajnokságban. A klub utánpótlás-neveléssel is foglalkozik, több játékosa bemutatkozhatott már a korosztályos válogatottban. A hegyvidéki rögbi jelenéről és jövőjéről Steigerwald Alajos szakosztályvezetővel beszélgettünk.

Honnan jött a névválasztás?

– A keresztapa Hernádi Alex volt, az ő fejéből pattant ki az ötlet. Mi elfogadtuk, és azóta is büszkén viseljük a Kosok nevet.

Milyen körülmények között és mikor alakult meg a Budapesti Kosok Rugby Club?

– Három volt rögbis tanítványom 2013 júliusában azzal keresett meg, hogy szeretnének újra játszani, és mi lenne, ha csinálnánk egy csapatot. Mivel éppen befejeztem egy jelentősebb projektet, ezért lehetőségem volt arra, hogy ismét nagy energiákat fektessek a számomra oly kedves sportágba. Felvettem a kapcsolatot néhány szóba jöhető pálya tulajdonosával, kezelőjével, de sehol nem láttak szívesen minket. Nem adtam fel, így találtam rá egy igazi eldugott ékszerdobozra a Hegyvidék tetején. Ez a KFKI sporttelepe, ahol az akkori sportköri elnök, dr. Pusztai László szívélyesen fogadott, és lehetővé tette, hogy 2013 nyarán megszülethessen Budapest új rögbicsapata, a Kosok RC.

Miért gondolták úgy, hogy szükség van egy új rögbiklubra Budapesten?

– Ha csak azt nézzük, mekkora a főváros lakossága, és milyen sok a fiatal, máris megvan a válasz a kérdésre. Ráadásul korábban mindössze két rögbiklub működött itt, a Budapest Exiles RFC, ami javarészt az itt élő, dolgozó vagy tanuló külföldieket fogja össze – még akkor is, ha mára azért magyarosodott a klub –, valamint a Budapest Medvék. Mindkettő a pesti oldalt erősíti, ezért úgy gondoltuk, Budán mindenképpen szükség van egy rögbiklubra. Az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy szerettünk volna valami forradalmit alkotni itthon, ami elsősorban a játékstílus kialakítására vonatkozik. Ezt csak egy új klubban lehetett véghezvinni!

A rögbi melyik válfaját űzik?

– Uniós rögbit játszunk. Közismert nevén az angol rögbit. Ezen belül inkább a déli féltekés változatot tekintjük irányadónak, ami Új-Zélandon, Dél-Afrikában, Ausztráliában „őshonos”.

Két éve indultak el először a magyar bajnokságban, tavaly óta a legmagasabb osztályban képviseltetik magukat. Hogyan sikerült ilyen gyorsan előrelépni?

– A legfontosabb, hogy van egy csapat! Olyan rögbit próbálunk játszani, ami versenyképes, modern, gyors és pörgős. Sajnos még bőségesen vannak hiányosságaink, de ahogy beérik a technikai tudás, javul a játékosok fizikális felkészültsége, egyre hatékonyabbak, eredményesebbek leszünk. Ehhez továbbra is keményen kell dolgoznunk.

Hogyan állnak az utánpótlás terén?

– Vannak utánpótláskorú játékosaink, akik a korosztályos válogatottban is helyet kapnak. Komplett utánpótlás-szakosztállyal még nem rendelkezünk, de mindent megteszünk, hogy ez változzon, és korosztályonként meglegyen a szükséges létszám. Remélhetőleg ez a beszélgetés is a segítségünkre lesz abban, hogy elérjük a Hegyvidéken élő fiatalokat. Utána már a mi dolgunk, hogy megszerettessük velük ezt a csodálatos játékot.

Megnyugtathatjuk az esetleg aggódó szülőket, hogy a rögbi nem durva sport?

– Semmivel sem durvább, mint más labdás csapatsportok, de kétségtelen, hogy kellő felkészültség hiányában, mivel a játék egyik alapja a folyamatos ütközés, előfordulhatnak sérülések. Ugyanakkor a szabályalkotók nagy körültekintéssel végzik a munkájukat, az ütközések, fogások csak meghatározott, szigorú keretek között alkalmazhatók. Ezeket a technikákat az edzéseken tanítjuk, csiszoljuk. A játék szabályozottságát és biztonságát mutatja, hogy létezik kerekesszékes rögbi, ami nálunk egyelőre nem elérhető, azonban az érdeklődőket át tudjuk irányítani az egyetlen magyar kerekesszékes rögbicsapathoz.

Aki kedvet kapott hozzá, hogyan csatlakozhat a Kosokhoz, és mit tudnak ajánlani a jelentkezőknek?

– Korra, nemre való tekintet nélkül mindenkit várunk, akit érdekel a rögbi, szeretné kipróbálni, esetleg csak megnézne egy mérkőzést. Mit tudunk ajánlani? Egy fiatalos csapatot, diákoknak a diákolimpiai részvételt, jó teljesítmény esetén korosztályos válogatottságot, persze, ez utóbbihoz sok munkára és kitartásra van szükség. És a legfontosabb: aki hozzánk jön rögbizni, egy összetartó közösséghez, a Kosok RC családjához tartozhat.

-os

 

Jelentkezés: https://www.facebook.com/budapestikosok/, Steigerwald Alajos, a KFKI-sportkör elnöke, a rögbiszakosztály vezetője – 06/30-914-3331. Cím: XII., Konkoly-Thege Miklós út 29–33.