Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Hegyvideki_Fitparade

Hegyvidéki Fitparádé: a sport ünnepe

Hatvan sportág, kétezer versenyző, kilenc helyszín a sorrendben tizennegyedik Hegyvidéki Fitparádén, amelynek immár kilencedik alkalommal adott otthont a MOM Sport Uszoda és Sportközpont – a számok nyelvén így lehet összefoglalni a kétnapos sportfesztivált. Fontosabb azonban, hogy ismét igazi családi rendezvény jött létre, ami nagyszerűen szolgálta a mozgás és az egészséges életmód népszerűsítését.

Mintegy kétezer amatőr és profi sportoló nevezett az idei Hegyvidéki Fitparádé különböző bajnokságaira és bemutatóira. A látogatók számára sem lehetett panasz, a közönség folyamatosan érkezett a különböző programokra. „Így szinte állandóan telt ház volt” – mondta Buranits Ildikó, a rendezvénynek helyet biztosító MOM Sport Uszoda és Sportközpont vezetője. Hozzátette, a kétnapos sportfesztivál kínálatát úgy alakították ki, hogy a legkisebbektől az idősekig mindenki jól érezhesse magát. „Elégedettek lehetünk, hiszen minőség és mennyiség tekintetében is előreléptünk” – jelentette ki a Hegyvidéki Fitparádé ötletgazdája és főszervezője.
Az első nap az erős embereké volt, és természetesen a jól megszokott diáksportrendezvények sem maradhattak el. A MOM Beachen a Hungarian Street Workout Challenge résztvevői kápráztatták el gyakorlataikkal a nézőket, a HSMA Erős Emberek 95 és 110 kilogrammos országos döntőjében pedig több tonnányi súlyt mozgattak meg a versenyzők. Az utánpótlásra talán nem lesz gondjuk, az 5 éves Dietrich Máté ugyanis elárulta nekünk, hogy ha megnő, legalább ezer kilót akar felemelni, addig is mindennap edz a LEGO-ból összerakott „súlyzóival”.
Miközben a kertben a kilók „röpködtek”, a műfüves pályán kitartóan pattogott a labda. A középiskolák labdarúgótornáját a Városmajori Gimnázium csapata nyerte meg a lányok és a fiúk között egyaránt. Szintén a Hegyvidéki Diákolimpia keretében a II. korcsoportos kisiskolások egyéni és váltóúszásban küzdöttek meg egymással. Váltóban a Pannonia Sacra Katolikus Általános Iskola csapata bizonyult a leggyorsabbnak.Hegyvideki_Fitparade3A nagycsarnokban lányok és fiúk mérték össze ügyességüket a rúdtáncversenyen, bemutatkoztak az erőemelők, továbbá a szkanderesek, akik ezúttal is világkupa-helyezésekért harcoltak. A karbirkózáshoz fűződik a Hegyvidéki Fitparádé legújabb sportszakmai sikere, hiszen jelentős részben a mostani tapasztalatai alapján döntötte el a nemzetközi szakszövetség, hogy jövőre Magyarország, azon belül a MOM Sport adhat otthont a szkander-világbajnokságnak.
Látványos bemutatókkal várta az érdeklődőket a csarnokban kialakított dojo, ahol mások mellett a Hegyvidék Harcosai Küzdősport Akadémia és a Hegyvidék SE kötelékébe tartozó Győri úti Shuhari Dojo növendékei adtak ízelítőt a távol-keleti harcművészetekből. A kidolgozott testeknek jutott főszerep a Louie Koncz Classic International sport- és szabadidős nyílt gálán is, amelyen akár ötven év felettiek is indulhattak a különböző kategóriákban.
A programok sorát a sportmodelleknek szóló férfi FitModel World zárta. Az évekkel ezelőtt a Fitparádén debütáló verseny tavalyi győztese, Magyar Gergő azóta megnyerte a világbajnokságot, s a mostani első, Széplaki Dávid szeretné megismételni ezt a sikert.
A szombati rendezvények elsősorban a testi erő, a férfias izmok és a küzdősportok köré szerveződtek, míg a másnapiak inkább a női sportok és a könnyedebb mozgásformák, a csoportos edzések világába kalauzolták az érdeklődőket. A focipályán minibajnokságot, az uszodában diák- és – az YBL Waterpolo Club részvételével – ob I/B-s vízilabdameccseket rendeztek, miközben a kertben bárki kipróbálhatta a speciális nyílvesszőkkel játszható Softbow-t.Hegyvideki_Fitparade2Nagy sikert aratott a dobverőket használó POUND, a Core Training és a síelés élményét biztosító Pro Ski Training, Rubint Réka pedig bebizonyította, hogy egy pörgős edzéssel akár százakat is meg lehet mozgatni egy időben. Együtt végezte a gyakorlatokat Martin Ágnes és kislánya, Zoé, akik kifejezetten Rubint Réka miatt jöttek el a rendezvényre, azonban a helyszínen más foglalkozásokba is „belekóstoltak”. Az édesanya elmondta, hogy a családi programokat látva úgy döntött, jövőre férjét és kisfiát is magukkal hozzák.
A Hegyvidéki Fitparádé sokszínűségét kiemelve Kozmann György arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormányzat elkötelezett a mozgás és az egészséges életmód népszerűsítése mellett. A sportért felelős helyettes államtitkár szerint erre nagyszerű alkalom a Fitparádé, amelyen számos kevésbé ismert, ám annál hasznosabb sportággal is megismerkedhet a nagyközönség.
Zárásként került sor az idén először meghirdetett FitMoM – amíg az anyukák a színpadon győzték meg fittségükről a zsűrit, a gyerekeket változatos programokkal szórakoztatták a szervezők –, valamint a FitModel World versenyre. Ez utóbbin Krassalkovics Zsófia szerezte meg az abszolút első helyet, így lehetőséget kapott arra, hogy a következő évben, számos korábbi győzteshez hasonlóan, a világbajnoki címet is elhódítsa.
„Tavaly sikerült megnyernem a sportmodell kategóriát, összetettben azonban nem engem választottak a legjobbnak. Mégsem adtam fel, a kitartó munkának pedig, szerencsére, meglett az eredménye” – mondta a FitModel World új királynője, akinek egyértelmű célja, hogy a korábbi második helye után a világbajnokságon a dobogó legfelső fokára állhasson fel.

sm.