Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Az ősz minden színe az asztalon

Az ősz jövetele, mindnyájan tudjuk, elkerülhetetlen. Azért most még járjuk a zöldséges kofák standjait, s igyekszünk olyat kitalálni a konyhában, hogy a friss zöld jelen legyen a fogásokban.

Erdélyi húsgombócleves

Erdélyi utamon gyűjtöttem ezt a jó kis levest. Szelíden, ártatlanul kezdődik a legegyszerűbb, párolt zöldségekkel, aztán egyszerre csak megrázza magát, és megtáltosodik. Konkrétan akkor, amikor megsorozzuk a fűszeres kis húslabdacsokkal. Amikor aztán együtt fő, rotyog a zöldségekkel, tető alá hozzuk, tejfölfátylat borítva rá. Ennél csak az izgalmasabb, amikor megkóstoljuk…

 

Hozzávalók:

5 dkg vaj

6 nagy sárgarépa

3 nagy fehérrépa

30 dkg darált hús

1 tojás

1 vöröshagyma

1 pohár tejföl

3 púpozott ek liszt

só, bors, Vegeta, majoránna

 

Megpucoljuk a zöldségeket, és apró kockákra vágjuk. Kevergetés mellett megpároljuk a vajon, megsózzuk, hogy kis levet eresszen, és egy kis vízzel fel is öntjük. Félpuhára pároljuk, ekkor már érződik a jó erős zöldségíz.
Amíg csendesen párolódik, gyorsan összeállítjuk a húsgombócok anyagát. Lereszeljük a vöröshagymát, és a húshoz adjuk. Belekeverjük a Vegetát, egy kevés sót (a Vegeta már úgyis sós!), az egész tojást, a borsot meg egy púpos kanál lisztet. Jól átgyúrjuk a húst, és utána kicsit állni hagyjuk, hogy átjárják a fűszerek. Kicsi gombócokat gyártunk, és egyenként a zubogó levesbe eresztjük.
Amíg feljönnek a leves tetejére, behabarjuk a tejföllel, amiben elkevertük a lisztet. Amíg forr, meghintjük majoránnával. Pikáns, nagyon tápláló és rendkívül laktató levest kapunk.Az_osz_minden_szine_az_asztalon2

 

Töltött csirkemell cukkini-tócsnival

A csirkemell magában hordoz bizonyos veszélyeket: sütve hamar kiszáradhat, keménnyé és ízetlenné válik. Ha azonban ügyesek vagyunk, mindennek az ellenkezője lesz igaz. Én minden esetben beáztatom előző nap enyhén sós, fokhagymás tejbe.

 

Hozzávalók a csirkéhez:

1 kg csirkemellfilé

4 Camping sajtkrém

20 dkg füstölt sajt

3-4 fokhagymagerezd

bors, kakukkfű, Vegeta

 

Először elkészítem a sajtkrémet: a Camping krémbe belekeverem a reszelt füstölt sajtot, Vegetával, borssal, kakukkfűvel és a kipréselt fokhagymával ízesítem. A filézett csirkemellet vékonyra szelem, jól kiklopfolom, Vegetával, borssal ízesítem, és forró olajban kisütöm mindkét oldalát. Utána az egyik oldalát megkenem a sajtkrémmel, kettéhajtom, és egy pillanatra visszateszem a forró olajba, hogy kicsit megolvadjon a sajt.Az_osz_minden_szine_az_asztalon5

 

Hozzávalók a cukkini-tócsnihoz:

30 dkg cukkini

8 púpozott ek liszt

20 dkg félkemény sajt

2 fej hagyma, apróra vágva, zsiradékon megpirítva

4 nagy tojás

só, bors, oregánó, majoránna

 

A cukkinit alaposan megmossuk, a két végét levágjuk, majd sajtreszelőn lereszeljük, csakúgy, mint a sajtot. Egy tálban összekeverjük a többi hozzávalóval, majd kevés olajon lepényeket sütünk belőle.

 

Mandulás aszalt szilvával töltött szűzérme

A nyári grillszezonban sok mindent tanul az ember a baráti összejöveteleken. A faszén fölött perzselődve szépen összeérnek az ízek, így hát van is mivel kísérletezni. Az idei nyár slágere nálunk a pirított mandulával töltött aszalt szilvával kombinált szűzpecsenye volt, ami kellőképp megbolondítja a menüt. Érdemes vele próbát tenni annak is, aki élből elutasítja a húsok gyümölcsökkel való kombinálását, ebben a fogásban nem csalódhat!

 

Hozzávalók:

2 szép szűzérme

1 csomag aszalt szilva

kb. 2-3 marék mandula

kb. 20 dkg bacon

só, bors

 

Először egy percre forró vízbe dobva megszabadítjuk a mandulaszemeket a héjuktól. Ha szépen leszáradtak, tiszta serpenyőben megpirítjuk őket, így az ízük intenzitása a sokszorosára fokozódik.
A szűzérmét lehártyázzuk, és hüvelykujjnyi szeletekre vágjuk, majd minden szeleten óvatosan átszúrjuk a kést, hogy szabályos rés keletkezzen a közepükön. Ide illesztjük be az aszalt szilvát, amiből pontosan annyit töltünk meg mandulával, ahány szelet húsunk van.
Ha a beillesztést elvégeztük, minden húst körbetekerünk egy baconszalonnával, és már mehetnek is a parács fölé. Gyorsan sülnek, úgyhogy ez igazán hálás fogás, ha a vendégek kiéhezetten érkeznek.Az_osz_minden_szine_az_asztalon1

 

Krumplislángos-masni

A krumplislángosnak megvan az a jó tulajdonsága, hogy nehézkesebb valami, mint mondjuk a kefires lángos könnyen nyújtható, könnyű tésztája. Ez azért fontos, mert jól formázható tésztafajta, s ha ügyesek vagyunk, nem is ragad annyira a tenyerünkhöz. Az alant következő recept alapján süthetünk hagyományos, lángos formájú krumplislángost, de ha meglepetést akarunk okozni, akkor megbolondíthatjuk egy kis baconszalaggal is. Az_osz_minden_szine_az_asztalon3

 

Hozzávalók:

50 dkg liszt

30 dkg főtt krumpli

2,5 dkg friss élesztő

1 teáskanál só

kis tej az élesztő felfuttatásához

csipetnyi cukor

baconszeletek

olaj a kisütéshez

 

A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, elkeverjük a még forrón áttört főtt krumplival, a sóval és a langyos tejben felfuttatott élesztővel. (Tej helyett vízzel is felfuttathatjuk a recept szerint, de én jobban szeretem tejjel.) Az egészet sima tésztává gyúrjuk, majd meleg helyen letakarva 30 percig kelesztjük.
A megkelt tésztát meglisztezett gyúródeszkára borítjuk, és ujjnyi vastagra nyújtjuk. Ezután a legnagyobb pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk belőle. Ezeket a tésztakorongokat kézzel óvatosan széthúzogatjuk úgy, hogy a tészta ne szakadjon el, végül forró olajba engedve óvatosan kisütjük a lángosokat. Amikor barnulni kezdenek, megfordítjuk őket, és a másik oldalukat is aranysárgára sütjük, majd papírtörölközőre szedve lecsepegtetjük.
Készíthetünk ebből a tésztából mást is, például törpe ágyúgolyókat, a következőképpen: a megkelt tésztát nem borítjuk a gyúródeszkára, hanem olajos kézzel gombócocskákat formázunk belőle, majd egyenként baconbe csomagoljuk, úgy sütjük ki forró olajban. Végül – ha nem készülünk randevúra – fokhagymás tejfölbe mártogatva jóízűen elfogyasztjuk.

Aztán jöhet végre az édesség, valami ellenállhatatlan…

 

Citronádtorta

A név a tésztájában rejtező kandírozott gyümölcshéjkockákra utal, ezek régies neve citronád. Sejthető tehát, hogy a recept sem „mai csirke”: kényes ízlésű polgárasszonyok kedvelt csemegéje volt.

 

Hozzávalók:

7 tojás

1 dl tejszín

30 dkg kristálycukor

25 dkg őrölt dió

20 dkg birsalmasajt vagy citronád

15 dkg liszt

20 dkg vaj

3 ek kakaó/vagy 1 mokkáscsésze feketekávé

5 dkg minőségi étcsokoládé

 

Feltörjük a tojásokat, és a fehérjét habbá verjük. Hozzáadunk 15 dkg kristálycukrot, és azzal tovább verjük a habot, amíg fényes lesz. Akkor jó, ha fejjel lefelé fordítjuk a keverőtálat, és a hab nem távozik belőle.
A keményre vert hab képezi a torta alapjának kiinduló anyagát. Ebbe keverjük bele óvatosan a darált diót, amit előtte elkevertünk a liszttel és a citronáddal. Margarinnal kikent, liszttel meghintett formában vagy sütőpapírral bélelt formában sütjük, lassú tűzön.
A krémhez felverjük a 7 tojás sárgáját 15 dkg kristálycukorral, hozzáadjuk a tejszínt, belekeverjük a kakaót vagy a feketekávét, a csokoládét, és az egészet gőz fölött kevergetve sűrű krémmé verjük. Kihűlés után kell hozzátenni és kikeverni a 20 dkg habosra kevert vajat. (Én jobban szeretem a vajat is gőz fölött, a tojásokkal együtt felolvasztani, és ha kihűlt, kikeverni.)Az_osz_minden_szine_az_asztalon4