Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Egy_elfeledett_olimpikon1

Egy elfeledett olimpikon

Napjaink legjobb, legeredményesebb profi sportolói egyszersmind hősök, követendő példaképek is sokak számára. Az olimpián jól szereplőkből akár nemzeti ikonok is válhatnak – persze, leginkább csak az aranyérmesekből, a többieket sajnos hajlamosak vagyunk méltatlanul a háttérbe szorítani, elfelejteni. Vajon ki hány magyar ezüst- vagy bronzérmes nevét tudná hirtelen felsorolni akár csak a riói olimpiáról?
Pedig a brazíliai sportesemény nem is volt annyira régen, mint az 1936-ban rendezett ötkarikás játékok Berlinben, ahonnan a magyar csapat összesen tizenhat éremmel tért haza. Ezzel az eredménnyel az igen előkelő, harmadik helyen végzett az éremtáblázaton. (Az akkori olimpia azért még más léptékű volt: 49 nemzet képviselői versengtek 21 sportágban.) A bronzérmet szerző női tornászcsapat nyolc tagjának egyike volt Tóth Judit, aki 1919 óta a XII. kerületben lakott.
Tóth Judit 1906. december 27-én született, és már gyermekként kitűnt tehetsége a tornagyakorlatok során. Férjével, Gamauf Gyulával a Gaál (ma: Beethoven) utca 2/a alatt élt. A Budapesti (Budai) Torna Egylet (BBTE) tagja volt; a sportklub edzései rendszeresen azokon a pályákon zajlottak, amelyek a mai Széll Kálmán téri közlekedési csomópont helyén álltak egykor.
A BBTE tagjaként jutott ki Tóth Judit az 1928-as, amszterdami olimpiára, és negyedik helyet ért el a csapattal, majd a következő nagy siker a berlini bronzérem megszerzése volt. Napjainkban az olimpikonok komoly pénzjutalmazásban részesülnek, de akkortájt még ilyesmiről szó sem esett: Tóth Judit és tornásztársai 1936-ban egy-egy színházjegyet kaptak. A család emlékezetében nem maradt meg, hogy melyik teátrumba szóltak a biléták…Egy_elfeledett_olimpikon2A tornásznő az 1941-es német–magyar barátságos sporttalálkozón minden számban, amelyikben elindult, az első helyen végzett. Amennyire sikeresnek mondható a sportpályafutása, annál kevésbé a magánélete. Mivel mindent a hivatásának rendelt alá, férjével 1945-ben különváltak útjaik. Új házastársával, Gundela Károllyal továbbra is a Beethoven utcában lakott.
Aktív pályafutása befejezése után Tóth Judit edzőként, bíróként dolgozott, a Testnevelési Főiskolán is tanult és tanított. A megterhelő torna okozta ízületi ártalmak miatt utolsó tíz évét ágyhoz kötött betegként élte le. A Magyar Torna Hőse címet is elnyerő sportolónő 1993-ban hunyt el, a Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra.

B. A.