Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Onfegyelmet_igenyel_a_cukorbetegseg1

Önfegyelmet igényel a cukorbetegség

Miért alakul ki a cukorbetegség, mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között, s hogyan enyhíthetők a tünetek? – ezekre a sokakat érdeklő és érintő kérdésekre is választ adott az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem legutóbbi előadásában dr. Török Katalin háziorvos, belgyógyász szakorvos, aki mindenekelőtt az életmódváltás fontosságát hangsúlyozta.

Ha valakinek magas a koleszterinszintje, nem kell drasztikusan megváltoztatnia az étrendjét ahhoz, hogy megóvja az egészségét. Ezzel szemben a cukorbetegség fegyelmezettséget és önuralmat igényel – ezzel a megállapítással kezdte az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem márciusi előadását dr. Török Katalin háziorvos, arra utalva, hogy a diabétesz egész életen át tartó lemondásokkal jár.
A cukorbetegségnek három fő tünete van: a fokozott folyadékbevitel, a gyakori vizelés (nagy mennyiségben) és a jó étvágy melletti fogyás. Ezek azonban általában az inzulinhiányos, fiatalkori cukorbetegségre jellemzők, míg az időskori, inzulinrezisztencia okozta diabétesz tünetei kevésbé markánsak, sokszor csak az érszűkület figyelmeztet rá.

A cukorbetegek négy számot mindenképpen tartsanak észben, ezek az 5, 6, 7 és 8. Az éhgyomri vércukornak ugyanis 5,6 alatt kell lennie, az étkezés után két órával mért vércukorszint pedig nem haladhatja meg a 7,8-et.
A belgyógyász háziorvos a cukorbetegség okaival kapcsolatban elmondta, hogy az emberi szervezet minden egyes sejtje szőlőcukor-elégetéssel jut energiához, e nélkül nem maradna életben. A cukrot a sejtfalhoz kapcsolódó inzulin emeli át a vérből a sejtbe. Ha nincs elég inzulin, a sejt éhezni kezd, amit különböző vészanyagok termelésével jelez, ezért kezd a máj cukrot előállítani. Először a saját szénhidrátraktárait használja fel, aztán elkezdi lebontani a zsírt, majd az izmokat, ez pedig intenzív fogyást eredményez. A máj tehát termeli a cukrot, de nincs inzulin, ami átemelje a sejtekbe: ez az 1-es típusú cukorbetegség, ami a hasnyálmirigy-gyulladás következménye.
A sejtek 2-es típusú cukorbetegség esetén azért éheznek, mert az inzulin nem képes a sejtmembránhoz kapcsolódni – ez az inzulinrezisztencia, aminek kockázatát jelentősen emeli a túlsúly. A máj elkezdi növelni a vércukorszintet, erre reagálva felpörög az inzulintermelődés, s egy idő után eléri azt a szintet, amikor az inzulin mégis képes csatlakozni a sejthez, de ekkorra a cukor mennyisége is sokkal magasabb lesz. Idővel a hasnyálmirigy kimerül, ilyenkor kell a 2-es típusú cukorbeteget inzulinnal kezelni.
A cukorbetegség kezelésében alapvetően fontos az étrendváltás. Tilos cukros, mézes ételeket fogyasztani, de majdnem ilyen károsak a fehér lisztből készült élelmiszerek is. Húsokat, friss zöldségeket nyugodtan lehet enni, a gyümölcsök közül tiltott a mazsola, a datolya és a füge. Legfeljebb egy fürt szőlő, egy banán, egy szelet dinnye megengedett. Rizst és krumplit nem szabad rendszeresen fogyasztani, más korlátozás nincs. Tejtermékből bármi ehető, ha nincs benne cukor.
Ez tehát az alap, erre épül a gyógyszeres kezelés, ami 1-es típusú diabétesz esetében az inzulin adagolása, míg 2-es típusú cukorbetegségnél metformint tartalmazó gyógyszert írnak fel a szakorvosok. Ez utóbbi nem az inzulinszintet emeli, hanem a cukorégetést fokozza az izmokban, és növeli az inzulinnal szembeni érzékenységet, azaz csökkenti a rezisztenciát.
Dr. Török Katalin különösen fontosnak tartja a túlsúly megszüntetését, amiben az első lépés a cukormentes étrend betartása. A táplálékbevitelnek kiegyensúlyozottnak kell lennie, ezzel megelőzhető a hirtelen vércukor-emelkedés. A legjobb módszer a „többször keveset enni” elv alkalmazása.
Amikor tartósan magas a vércukorszint, nem csak a kómába eséstől kell tartani. A cukorbetegség felgyorsítja az érelmeszesedés folyamatát, ami akár halálos szívbetegséget, stroke-ot, agyi katasztrófát, szemfenéki látászavarokat is okozhat. Nő a fertőzések kockázata, lassul a sebgyógyulás, az érszűkület ráadásul veseelégtelenséghez, végtagproblémákhoz vezethet.Onfegyelmet_igenyel_a_cukorbetegseg2Sajnálatos tény, hogy az amputációk többségét cukorbetegség miatt kell elvégezni, és a szellemi leépüléshez is hozzájárul a magas vércukorszint. Lényeges, hogy a cukorbetegek minél több vizet igyanak, számukra a folyamatos hidratáltság szó szerint életmentő lehet.
Előadása végén dr. Török Katalin a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésére hívta fel a figyelmet. Mint kiemelte, a legfontosabb a testsúly tartása. Ennek érdekében legyen kalória- és cukorszegény az étrend, mindennap mozogni kell, emellett rendszeresen szükséges ellenőriztetni a vércukorszintet.

-os