Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Föld Napja Öko-nap április 23-án

Április 23-án 10.00-17.00 között a Hegyvidéki Zöld Iroda szervezésében Öko-napot rendeznek a Föld Napja alkalmából. Rövid túrák, öko-játékok, megújuló energia tanösvény, komposztálási és kertészeti tanácsadás, természetőr, gólyalábak, sok-sok izgalmas játék és feladvány várja az érdeklődőket az ingyenes programon. Helyszín: János-hegy, Erzsébet kilátó és környéke.

Ünnepi ínyencségek a fénnyel bevont asztalon

Az egyhangú, téli szürkeséget, az újévtől eltelő, hosszú, monoton hónapokat magunk mögött hagyva most először szánhatunk időt önfeledten a pihenésre. Az iskolákban tavaszi szünetet hirdetnek, a szabadidőnket pedig kedvünkre tölthetjük egyre szépülő kertünkben, vagy a zöldellő balkonjainkon, megsokszorozódó fényben üldögélve, amely feltölt energiával, életkedvvel. Különös ajándék, hogy a kereszténység legnagyobb ünnepe, a feltámadásba torkolló húsvét is éppen erre az időszakra esik. Függetlenül a vallási hovatartozástól, ilyenkor, amikor új élettel telik meg körülöttünk a világ, mind átélhetjük, milyen elválaszthatatlan egymástól az élet és a halál, amelyek kérlelhetetlen körforgása a legmélyebb sötétség után is feltámadással vigasztal.

Általános iskolás Európa-bajnok

Alig nyolcévesen már többszörös magyar bajnoknak, kétszeres Európa-bajnoknak, világbajnoki ezüstérmesnek és számos nagyszerű díj tulajdonosának mondhatja magát Várkonyi Vanda Véta. A Virányos Általános Iskola diákja a modern balett és a ritmikus gimnasztika mellett a tanulásban is az élen jár – nem mindennapi teljesítményét a Hegyvidéki Önkormányzat március 15-én a „XII. kerület sportjáért” díjjal ismerte el.

Önfegyelmet igényel a cukorbetegség

Miért alakul ki a cukorbetegség, mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között, s hogyan enyhíthetők a tünetek? – ezekre a sokakat érdeklő és érintő kérdésekre is választ adott az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem legutóbbi előadásában dr. Török Katalin háziorvos, belgyógyász szakorvos, aki mindenekelőtt az életmódváltás fontosságát hangsúlyozta.

Tavaszi gyepkarbantartás

Mindnyájunk közös vágya az egyöntetű, gyommentes, egészséges gyepszőnyeg a kertben. Sajnos ezt elérni nem olyan könnyű. A hobbikertész ellen „dolgozik” a hegyvidék talaja, az időjárás, a gyom és még számtalan láthatatlan tényező, de ez nem menti fel a folyamatos küzdelem alól. Mit tehetünk mostanában?

Ady éjszakái, Radnóti nyarai – költők a Hegyvidéken

József Attila születésnapján, április 11-én ünnepeljük a magyar költészet napját 1964 óta. A Hegyvidék művészeti élete mindig is igen gazdag volt, írók, festők, építészek sora kötődik ide valamilyen módon. A költők sem kivételek: többen a környék szépsége miatt jártak kirándulni a Svábhegyre, vagy a Zugligetbe, mások állandó lakóhelyüknek választották a főváros e részét, megint mások pedig a gyógyulást keresték a helyi szanatóriumokban. Közös bennük, hogy az itt eltöltött időszak, a tündöklő táj sok esetben megihlette őket, ami jól nyomon követhető verseikben – mindnyájunk örömére.

A gyerekek csodálatos világa

Milyennek látják az őket körülvevő növény- és állatvilágot, mit gondolnak a közlekedésről a hegyvidéki óvodások? Ezekre a kérdésekre ad választ a Hunniareg Pedagógiai Intézet Nonprofit Kft. és a Hegyvidéki Önkormányzat szervezésében megrendezett tárlat, a Földön, vízen, levegőben.

Papp László-szobrot avattak a Gesztenyéskertben

„Jobb keze a kórház, bal keze a köztemető” volt Papp Lászlónak, aki elsősorban mégis embersége, szerénysége miatt példakép még a mai sportolók számára is. A háromszoros magyar olimpiai bajnok ökölvívó tiszteletére születésének 91. évfordulóján szobrot avatott a Hegyvidéki Önkormányzat a Gesztenyés kertben.

Húsvétváró Városháza téri mulatság

Koncertekkel, kézműves-foglalkozásokkal és piacozással tarkított húsvétváró mulatság várta a hegyvidékieket a Városháza téren április második hétvégéjén. Az élményekkel teli két nap során még az is kiderült, hogy melyik locsolóvers a legnépszerűbb a „helyi legények” körében.

Urban Green Belts – közösen a zöldövezetekért

A városi zöld területeket úgy lehet hosszú távon jó állapotban fenntartani, ha azokat a lakók magukénak érzik, és tesznek is annak érdekében, hogy üdítő színfoltjai legyenek környezetüknek. A Hegyvidéki Önkormányzat ezért a nemzetközi Urban Green Belts projekt keretében olyan programokat indítana el, amikbe bevonhatók a helyi közösségek.

Mi lesz veled, éghajlat? Mi lesz veled, Föld?

Ahogy az élet, úgy a légkör útjai is kifürkészhetetlenek – mondta Németh Lajos, az ország egyik legismertebb meteorológusa, aki elsőként tartott előadást napjaink éghajlati kihívásairól a Hegyvidék új beszélgetéssorozatán, a Klímabarát estéken. Az önkormányzat zöld irodája és a Klímabarát Települések Szövetsége által életre hívott kezdeményezés nagy sikerrel debütált a Barabás Villában.

Egységesítik a címnyilvántartásokat

Lakásunk címe jó esetben ugyanazzal az adattartalommal szerepel a különböző hivatalos nyilvántartásokban, előfordulhatnak azonban eltérések, amik bonyodalmakat okozhatnak egyes ügyek intézése során. A kellemetlenségek elkerülése érdekében, egy kormányrendelet alapján, a XII. kerületben is zajlik a nyilvántartások egységesítése: az érintett lakók, akiknél az eljárás miatt címváltozás történik, az év eleje óta automatikusan megkapják az illetékmentesen kiállított új lakcímkártyájukat.

Segítség a Szent János Kórháznak

A Szent János Kórház urológiai, valamint fül-, orr-, gége- és szájsebészeti osztályának támogatásáról, kulturális intézmények közös irányítás alá vonásáról, továbbá a Böszörményi út és a Kiss János altábornagy utca kereszteződésének biztonságát szolgáló térfigyelő kamera telepítéséről is határozott legutóbbi ülésén a Hegyvidéki Önkormányzat képviselő-testülete.