Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A_gyerekek_csodalatos_vilaga1

A gyerekek csodálatos világa

Milyennek látják az őket körülvevő növény- és állatvilágot, mit gondolnak a közlekedésről a hegyvidéki óvodások? Ezekre a kérdésekre ad választ a Hunniareg Pedagógiai Intézet Nonprofit Kft. és a Hegyvidéki Önkormányzat szervezésében megrendezett tárlat, a Földön, vízen, levegőben.

A Süni Óvodák „kék” csoportosainak vidám, mondókás, énekes műsora vezette fel a hegyvidéki óvodások hagyományos kiállításának megnyitóját a hegyvidéki polgármesteri hivatal folyosógalériáján. A gyerekek ezúttal különböző vizuális technikákkal, számtalan módon és formában arról meséltek, mit gondolnak az állatokról, a növényekről vagy éppen a közlekedésről.
Alkotásaikba a szabadon szárnyaló fantáziájuk mellett személyes tapasztalataikat is beleszőtték az óvodások, így a tárlat igazi életkép, korlenyomat is egyben – fogalmazott a Földön, vízen, levegőben című kiállítás megnyitóján Kovács Zsuzsa óvodai szaktanácsadó.
A Hunniareg Pedagógiai Intézet Nonprofit Kft. és a Hegyvidéki Önkormányzat felhívására az összes kerületi fenntartású óvoda és tagóvoda, valamint a Zölderdő Óvoda jelentkezett. Korcsoporti megkötés nem volt, minden óvodás részt vehetett a januárban elindított programban. A szorgos gyermekkezek közösen készítették el a tablókat és a vitrintárban bemutatott térbeli munkákat.
„Mindenki kedve szerint dolgozhatott, nem volt jó vagy rossz megoldás, ennek köszönhető a sokszínűség” – mondta Kovács Zsuzsa. Vasné Dömötör Rozália, a Hunniareg szakértője ezt azzal egészítette ki, hogy a rajzolás, mintázás és egyéb technikák hozzájárulnak az egyéni képességek fejlesztéséhez.
Immár tizenhatodik éve csal mosolyt a hivatalba érkezők arcára az óvodások kiállítása, ami egyfajta fórum is, hiszen a gyerekek és szüleik tájékozódhatnak a többi óvodában folyó oktató, nevelő munkáról – emlékeztetett Gilicze Zoltán, a polgármesteri hivatal oktatási és közművelődési irodájának vezetője. „A megoldásokban visszaköszön az önkormányzat és az óvodák számára különösen fontos zöld gondolat, ami változatos formában korábban is többször megjelent már. Ilyen például a szelektív hulladékhasznosítás kérdése, amire a mostani, április végéig látható tárlat is reflektál” – tette hozzá.A_gyerekek_csodalatos_vilaga2„Minden gyerek művésznek születik. A probléma művésznek maradni, miközben felnövünk”, mondta Pablo Picasso, míg Kodály Zoltán az óvodai zenei nevelést az ember- és országépítéssel kapcsolta össze. Ezeket az elveket tartják szem előtt az önkormányzat és az intézmények, amikor komplex oktatást biztosítanak a hegyvidéki gyerekeknek – mondta Gilicze Zoltán, aki arra biztatja a polgármesteri hivatalban megforduló ügyfeleket, hogy szánjanak néhány percet az alkotásokra, és ismerjék meg kicsit közelebbről a gyerekek csodálatos világát.
A köszöntő után az óvodák képviselői a jól megérdemelt emléklapok mellett könyveket, kreatív szettet és speciális krétacsomagot vehettek át.

mm.