Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Tető alá került a hajdani indóház

Hosszúra nyúlt előkészületek után – az önkormányzat beruházásában, a magyar állam és az EGT Alap támogatásával – tavaly decemberben megkezdődött a Zugligeti út 64. alatt található, országos műemléki védelem alatt álló egykori lóvasútállomás korhű helyreállítása. Az újjászülető épületben hamarosan a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria rendezheti be új otthonát.
„A munkálatok a megőrzendő épületrészek teljes feltárásával, az utólagos beépítések elbontásával, valamint az alapok megerősítésével indultak. A kivitelező mostanra már a tetőszerkezet rekonstrukcióját is elvégezte, nemrég kezdett neki a tető héjalásának. Emellett a homlokzat helyreállítása, a nyílászárók beépítése, az elektromos és a gépészeti szerelések zajlanak” – összegezte az eddig elvégzett és a folyamatban lévő munkákat Vida Balázs, a Hegyvidék Városfejlesztő Kft. ügyvezetője.
Nemcsak a hajdani indóház falai között, hanem annak környezetében is jelentős munkálatok történnek. Befejeződött a környezetkímélő hűtő-fűtő rendszer részét képező talajszondák és a szondaösszekötő hálózat telepítése, valamint elkészült az új, föld alatti pincetér és a hegyoldalba süllyesztett új épületrész szerkezete. Nemsokára dolgozhatnak az épületegyüttesben a festők, a burkolók, és megkezdődhet a kert rendezése.
Kérdésünkre, hogy milyen állapotban volt az egykori lóvasútállomás, az ügyvezető elmondta: a tető faszerkezete, valamint a homlokzat fából készült díszítőelemei sokkal nagyobb mértékben károsodtak, mint ahogyan azt a korábbi állapotfelmérések és a 2013-as, utolsó állapotrögzítés ismertetői megjelölték. A faszerkezetek károsodásai az utóbbi években már exponenciálisan zajlottak. A régi tető szarufa állásait ki kellett cserélni, mivel azok teljesen elkorhadtak. A volt peronváró feletti fedélszékrendszer is teljes mértékben cserére szorult, de a műemlékvédelmi hatósággal egyeztetve az eredeti, még felhasználható szerkezeti elemekből visszaépítették a jól látható „tanúfákat”.
A megújuló műemlék épületben a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria kiállításai láthatók majd. A múzeumpedagógiai foglalkozásoknak, a raktáraknak és irodáknak, továbbá az információs pontnak és a vendéglátóhelynek is itt biztosítanak helyet. A hegyoldalba vájt új épületrészt egyebek mellett multimédiás oktatóteremként, tudományos kutatóhelyként, filmvetítések és kisebb konferenciák helyszíneként lehet majd használni.
A teljes beruházás költségvetése több mint egymilliárd forint, amihez közel háromszázmillió forint összegű támogatást nyert a kerület az EGT Finanszírozási Mechanizmus 2009–2014 pályázatán. A magyar állam a Normafa-program keretében több mint hatszázmillió forinttal járul hozzá a fejlesztéshez, míg a fennmaradó részt a Hegyvidéki Önkormányzat állja.

k.

 

Helytörténeti séta és kvíz

Az egykori lóvasút-végállomás épületének rekonstrukciójához kapcsolódóan sajtótájékoztatóval egybekötött helytörténeti rendezvényt szervezett a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria. Vezetett séta indult a beruházás helyszínétől a Zugliget nevezetességeihez, amelyek múltjáról Földváry Gergely történész mesélt az érdeklődőknek. A sétát megelőző napon pedig ismeretterjesztő filmet vetítettek a környék történetéről a Zugligeti Általános Iskolában, majd egy kvízben kérdezték a gyerekeket arról, hogy mit tanultak a városrészről.