Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Segitseg_a_Szent_Janos_Korhaznak

Segítség a Szent János Kórháznak

A Szent János Kórház urológiai, valamint fül-, orr-, gége- és szájsebészeti osztályának támogatásáról, kulturális intézmények közös irányítás alá vonásáról, továbbá a Böszörményi út és a Kiss János altábornagy utca kereszteződésének biztonságát szolgáló térfigyelő kamera telepítéséről is határozott legutóbbi ülésén a Hegyvidéki Önkormányzat képviselő-testülete.

A Szent János Kórház fül-, orr-, gége- és szájsebészeti osztálya 4,5 millió forint értékű mikrosebészeti készlet, urológiai osztálya pedig egy új, 5,2 millió forint értékű ultrahangos kőzúzó berendezés beszerzéséhez kap anyagi segítséget a Hegyvidéki Önkormányzattól, amely a tervek szerint hamarosan az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet számára is támogatást nyújt majd. Minderről március végi ülésén döntött a hegyvidéki képviselő-testület. A hozzájárulás oka, hogy a működési támogatásra kiírt központi pályázaton a két XII. kerületi intézmény csak a kért támogatások kisebb hányadához jutott hozzá, ezért az önkormányzat átvállalta néhány fontos beszerzés finanszírozását.
Új rendeletet alkotott a testület a kerületi háziorvosi, házi gyermekorvosi, fogorvosi és védőnői ellátások körzeteiről. A korábbi szabályozás felülvizsgálatának egyik meghatározó szempontja volt, hogy az állandó lakosok száma körzetenként, valamint rendelőnként is kiegyenlített legyen. Az új háziorvosi körzeteket a több mint ötven érintett orvossal egyeztetve jelölték ki úgy, hogy a rendelőket az egyes körzetek legtávolabbi pontjairól is egyszerűen meg lehessen közelíteni tömegközlekedéssel vagy gyalogosan.
Fonti Krisztina alpolgármester kiemelte, hogy a körzethatárok módosításai csak az új belépőket érintik, azaz a régi páciensek maradhatnak annál az orvosnál, akihez eddig jártak. Emellett a szabad orvosválasztás joga is változatlanul megillet mindenkit.
Elfogadta a képviselő-testület a XII. kerületi rendőrkapitányság elmúlt évi munkájáról szóló beszámolót. Sztanyó István rendőr alezredes – aki 2016. október 1-je óta vezeti a kapitányságot – elmondta, hogy a regisztrált bűncselekmények száma 2015-höz képest 16%-kal növekedett, ugyanakkor javult, 21,3%-ról 25,9%-ra emelkedett a nyomozáseredményességi mutató. A súlyos és a könnyű sérüléssel járó balesetek száma egyaránt csökkent az előző évihez képest, és – akárcsak 2015-ben – tavaly egy halálos kimenetelű baleset történt.
A fővárosi közgyűlés döntése alapján ezentúl a Hegyvidéki Önkormányzat adhatja ki a behajtási és várakozási engedélyeket a Normafa védett övezetébe – ennek szabályait egy rendelet módosításával rögzítette a képviselő-testület. Az a cél, hogy a Normafánál minimalizálódjon a gépjárműforgalom, tehát csak azok hajthassanak be, akik ott dolgoznak, például a parkfenntartók, erdészek, közműcégek, áruszállítók. A behajtási szabályok betartatása érdekében három rendszámfelismerő funkcióval ellátott sorompót telepítenek a területen.
Térfigyelő kamerát helyez el az önkormányzat a Böszörményi út és a Kiss János altábornagy utca kereszteződésénél. Ennek egyik fő oka, mint arról Váczi János alpolgármester beszélt a testületi ülésen, hogy a Böszörményi úton közlekedő autósok egy része nem adja meg az elsőbbséget a zebrán átkelő gyalogosoknak, vagy szabálytalanul előzi ki a megállóba érkező buszokat és villamosokat, ami komoly balesetveszélyes helyzeteket idéz elő.
Módosították a képviselők az önkormányzat idei költségvetését. A változtatásokat egyebek közt az Arany János iskola műfüves labdarúgópályájának felújítására szánt előirányzat növelése és a Szent János Kórháznak nyújtandó, az előbbiekben már említett fejlesztési célú támogatás indokolta. Döntöttek a képviselők, bizottsági elnökök, bizottsági tagok, tanácsnokok, valamint a polgármester és az alpolgármesterek illetményének változásáról is.
Az önkormányzat hét kisebb területre elkészítette az új kerületi építési szabályzat tervezetét. Az ezekre beérkezett civil és hatósági vélemények elfogadásáról vagy elutasításáról vita nélkül döntöttek a képviselők. Arról is határoztak, hogy a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria, valamint a Hegyvidéki Kulturális Szalon a MOM Kulturális Központ Nonprofit Kft. irányítása alá kerüljön a közművelődési intézmények még szorosabb együttműködése érdekében.
A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ visszaadta az önkormányzatnak a Márvány utca 48. alatti épület földszintjén található helyiségcsoportot, ahol a polgármesteri hivatal hatósági irodája kap helyet a jövőben. Az önkormányzat az Avar utca 17. alatt a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. részére ad bérbe kedvezményes feltételekkel egy földszinti helyiséget, míg a Gyógyfű utcában egy jelenleg korlátozottan hasznosítható, de az egyik szomszédos, magántulajdonú ingatlannal együtt építési területté alakítható telekegyüttest értékesít zárt pályázati eljárás útján, a képviselő-testület határozata alapján.

z.