Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Madarfoto_palyazat

Tavaszi madárfotó-pályázat

A friss, tavaszi idő, a virágba boruló parkok és erdők szinte mindenkit sétálásra, kirándulásra csábítanak. A természet ezernyi szépsége ilyenkor lépten-nyomon fényképezőgépért kiált; sokan elő is veszik készülékeiket, s akár mobiltelefonnal, akár komoly, robosztus masinákkal igyekeznek megörökíteni az évszak múlandó csodáit.
Ha a tavaszi élményképek között jól sikerült madárfotók is akadnak, érdemes azokat benevezni a mYnest aktuális, április 30-ig tartó játékára. Ennek menete roppant egyszerű: a képeket fel kell tölteni egy nyilvános galériába a www.mYnest.hu/app webes felületen, vagy Android, illetve iOS operációs rendszerű mobiltelefonokkal a mYnest bird applikáción keresztül.
Néhány feltételt azért szabtak a szervezők. Fészeknél készült képekkel nem lehet pályázni, a fotózás ugyanis zavarja a kotló madarakat, ami természetvédelmi szempontból nem elfogadható. További kérés, hogy mindenki csak a saját munkáját nevezze be a játékba. Korábban készült fotók felhasználhatók, de csak azok, amelyeket még nem töltöttek fel a mYnest applikációba.
A pályázóknak törekedniük kell rá, hogy éles fotó készüljön, és a szárnyas minél jobban látható legyen rajta. Az életlen képek, vagy azok, amelyeken a madár a kép kevesebb, mint 40%-át tölti ki, automatikusan kiesnek a versenyből, kivéve akkor, ha valamilyen különleges élethelyzetet örökítenek meg.
Négy kategóriában díjazzák az első tíz helyezettet. Jutalmat kapnak a legtöbb jó fotót feltöltő versenyzők, a legjobb képek készítői, továbbá a legviccesebb és a leglátványosabb – a legritkább fajt, vagy a legérdekesebb élethelyzetet ábrázoló – felvételek tulajdonosai.
Az eredményhirdetést május 6-án rendezik a Jókai-kertben, ahol a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, valamint a Petőfi Irodalmi Múzeum gyermeknapot rendez a Madarak és Fák Napja alkalmából. A versenyfeltételek és a díjazások további részletei megtalálhatók a mynest.hu weboldalon.

d.

Mi az a mYnest?

A mYnest egy detektívüveges madárles–játszótér–madáretető kombináció, amellyel például már a Füvészkertben és a margitszigeti állatkertben is találkozhatunk. Az etetőre szálló madarakat rendkívül közelről, azok természetes környezetében fotózhatjuk, a képeket pedig feltölthetjük a mYnest applikációba, ahol megnézhetjük és értékelhetjük mások fotóit, jegyzeteit, a kvízkérdésekre válaszolva tanulhatunk, továbbá megoszthatjuk tapasztalatainkat a madárbarátokkal. Eközben pontokat kapunk, amiket eleségre és más értékes ajándékokra lehet beváltani.