Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Jatszva_zoldultek

Játszva „zöldültek”

„Zöldüljünk együtt” címmel immár nyolcadik alkalommal hirdettek környezettudatos, tavaszköszöntő délutánt a Németvölgyi Általános Iskolában, ahová a szokásoknak megfelelően a szomszédos Mackós Óvodába járó gyerekek is meghívást kaptak. A tartalmas kikapcsolódásról változatos, sport-, öko- és kézműves programok gondoskodtak, aki pedig a mozgalmas feladatok teljesítése közben netán megéhezett, helyben kínált almát és répát fogyaszthatott.
„Az akadálypálya és a dobozdobálás tetszett a legjobban, meg a kutyás foglalkozás, mert nekem is van egy kiskutyám, Dodó” – mesélte a testvérét elkísérő Márton, aki szívesen kipróbálta volna a játékkészítést is, de arra már nem maradt ideje, mert inkább a sportfoglalkozásokat járta végig. Nem úgy, mint Lili, aki egyedül hajtogatott és rakott össze papírtojásokat, sőt a varázsdobozzal is megbirkózott.
„Amikor végeztem, anyukámmal virágot ültettem, amiben ügyes vagyok, mert otthon, a teraszon is én szoktam a cserépbe tenni a muskátlikat” – büszkélkedett a kislány. Azt is megemlítette, milyen jó érzés volt a nagyobbakkal együtt sürgölődni az iskolában.
Erről beszélt Budaházi Márta, a Mackós Óvoda vezetőhelyettese is, aki szerint ez a program nagyszerűen szolgálja az iskolára felkészítést. „Az óvodások, korcsoporttól függetlenül, játékos keretek között ismerkedhetnek meg az iskolai élettel – mondta a környezeti nevelő –, és ami legalább ennyire lényeges, a szüleiket is magukkal hozzák, akik így képet kaphatnak az iskolai munkáról.”
Az egymásra épülő nevelés fontosságát emelte ki Dimanopulosz Andrea, a Németvölgyi igazgatója, arra utalva, hogy az iskola és az óvoda is elkötelezett a „zöld” értékek mellett, így a gyerekeknek még könnyebb a továbblépés. „Öt éve indítunk a természettudatosságot hangsúlyozó, a tapasztalati tudásra és a megismerésre is építő, a matematikát és a természettudományokat nagyobb óraszámban oktató természetbarát osztályokat – tette hozzá. – A kezdeményezés sikerében a Mackós Óvodának is komoly szerepe van, hiszen a környezeti nevelés már náluk elkezdődik.”

MM.