Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Husvetvaro_Varoshaza_teri_mulatsag2

Húsvétváró Városháza téri mulatság

Koncertekkel, kézműves-foglalkozásokkal és piacozással tarkított húsvétváró mulatság várta a hegyvidékieket a Városháza téren április második hétvégéjén. Az élményekkel teli két nap során még az is kiderült, hogy melyik locsolóvers a legnépszerűbb a „helyi legények” körében.

Igazi időutazáson vehettek részt azok, akik úgy döntöttek, kilátogatnak az idei húsvétváró mulatságra a Városháza térre. Pántlikás kislányok fogócskáztak, gyerekek pörögtek a kosaras körhintán, népviseletbe öltözött fiatalok vidám énekeket daloltak.
„Tavaly indult útjára a Városháza téri programsorozat, célunk, hogy megtöltsük élettel az önkormányzat melletti teret – mondta Hambuch Gerda, a MOM Kulturális Központ igazgatója. – A rendezvények sikeresek, így nem volt kérdés számunkra, hogy az önkormányzattal karöltve az idén is izgalmas programokat kínáljunk a kerületieknek – utalt a szervezőkre, a MOM Kulturális Központra, a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjteményre, a Virányosi Közösségi Házra és a Jókai Klubra. – Fontos szempont volt, hogy a hagyományos ünnepekhez kapcsolódjunk. Az urbánus környezet ellenére itt is szépen fel lehet eleveníteni azokat a szokásokat, amelyek szerves részei kultúránknak.”
„Nagyon szeretem az állatokat. A nyuszik és a kiskacsák is aranyosak, de szerintem a bárány a legmenőbb!” – szögezte le az ötéves Kristóf, aki hosszú percekig beszélgetett, vagyis bégetett újdonsült barijával. „Szerintem érti. Állítólag az állatok tudják, hogy mit akarunk mondani!” – tette hozzá.
„Kedveljük a hasonló programokat. Csodálatos látni, hogy a kicsiket ennyire lenyűgözi az állatsimogatás” – mondta László Kriszta, a Mezőntúli Nonprofit Bt. munkatársa, a kisállat-simogató koordinátora.Husvetvaro_Varoshaza_teri_mulatsag1A jószágok melletti szalmakazal szintén közkedvelt pontja volt a térnek, az apróságok ugyanis ott kereshették meg az elrejtett tojásokat. „Le kell túrni a mélyéig, egyet már találtam!” – tanácsolta az egyik kislány a játszótársainak, akik néhány másodperc alatt nyakig elmerültek a már szanaszét dúlt kupacban.
A két napon át tartó húsvétvárón a felnőttek sem unatkoztak, a (termelői) piacozás mellett elmélyülhettek a húsvéti dekoráció készítésében is. „Bevallom, most kikapcsol a kézműveskedés. Az idő kellemes, a hangulat tökéletes. Nagyon örülök, hogy a kerületben fontosnak tartják a családközpontú rendezvényeket” – méltatta a programkínálatot Deméné Kiss Andrea, aki kislányával együtt érkezett a mulatságra, amin a tojásfaállítás és a szórakoztató koncertek mellett húsvéti locsolóverset is tanulhattak a legények. „Piros tojás, fehér nyuszi, locsolásért jár egy puszi!” – a legnagyobb sikere egyértelműen ennek a mondókának volt, hiszen a kisfiúk megállás nélkül kántálták.
Mint Hambuch Gerda elmondta, anyák napján és gyereknapon is érdemes lesz ellátogatni a Városháza térre, hiszen a húsvétváró mulatsághoz hasonló élményekben lehet részük a hegyvidékieknek.

B. Mimi