Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez


Papp_Laszlo-szobrot_avattak_a_Gesztenyes_kertben

Papp László-szobrot avattak a Gesztenyéskertben

„Jobb keze a kórház, bal keze a köztemető” volt Papp Lászlónak, aki elsősorban mégis embersége, szerénysége miatt példakép még a mai sportolók számára is. A háromszoros magyar olimpiai bajnok ökölvívó tiszteletére születésének 91. évfordulóján szobrot avatott a Hegyvidéki Önkormányzat a Gesztenyés kertben.

„Papp minden bizonnyal a legjobb bokszoló azok közül, akiket valaha is láttam, és akikkel alkalmam volt erőmet összemérni. Alacsony, izmos, hódító kis fekete bajusszal, jellegzetesen magyaros jelenség, és fordított állásból harcol. Azt hihetnénk, hogy alacsony termete bizonyos előnyt jelent ellenfeleinek, Papp azonban annyira ruganyos, reflexe olyan páratlanul gyors, hogy szinte láthatatlan fejmozdulattal is elkerüli az erős csapásokat. Ő az az ökölvívó, akinek egyetlen hibája sincsen, és birtokában az öklözők legfélelmetesebb fegyvere: jobb és bal kézzel egyaránt hihetetlenül erős ütése. Azok, akik a magyar bajnok ellen valaha is szorítóba léptek, egyöntetűen azt állítják, hogy nem is ököllel, hanem kalapáccsal üt. Emellett Papp hallatlanul rokonszenves és bajtársias versenyzőtárs volt. Háromszor harcoltam ellene. Aztán Papp profi lett, és én nem lehettem többé a versenytársa. Csak a tisztelője és a nézője.”
A fenti szavak Papp László egyik hajdani ellenfelétől, a lengyel Zbigniew Pietrzykowskitól származnak, de nem volt a világon olyan bokszoló, szakember vagy sportriporter, aki ne hasonló szuperlatívuszokban beszélt volna a háromszoros magyar olimpiai bajnokról. Ha pedig így éreztek a külföldiek Papp László iránt, hogyan érezhettek a magyar emberek? S éreznek még ma is.
A legendás sportember tiszteletére születése 91. évfordulóján szobrot avatott a Hegyvidéki Önkormányzat a Gesztenyés kertben. „Meghatóan sokan vagyunk – kezdte köszöntőbeszédét Pokorni Zoltán polgármester. – Elég sok szobrot adtunk át az elmúlt évtizedben, de ennyien még egyikhez sem jöttek. Kivétel talán az Eszterházy-szobor, ami jó összehasonlítás a mostani szoboravatással. Nagyon köszönjük mindnyájunk, s leginkább ifjabb Papp László nevében, aki okkal lehet büszke a most összegyűlt tömegre.”Papp_Laszlo-szobrot_avattak_a_Gesztenyes_kertben1A megjelentek között voltak meghívott vendégek is, köztük a szintén háromszoros olimpiai bajnok Balczó András és Kárpáthy György, továbbá Nébald György, Kű Lajos, Gedó György, valamint számtalan sportvezető.
A polgármester szerint jó néhány oka van az önkormányzatnak arra, hogy szobrot emeljen a sokak számára gyerekkora óta csak Papp Laciként ismert olimpikonunknak. Egyrészt, mert a Hegyvidék díszpolgára, másrészt, mert Papp László a XII. kerületben dolgozott, a MOM-nál és a MOM SC-ben kezdte a pályafutását. Harmadrészt azért, mert élete végén egy Óra úti házban lakott, a családja még most is ott él. Negyedik okként pedig talán az is megemlíthető, hogy az ökölvívócsapat edzése a Normafánál egészült ki favágással…
Pokorni Zoltán elmondta, hogy a helyi képviselő-testület két éve döntött a szoborállításról. A meghirdetett pályázatra nyolc pályamunka érkezett, kiváló tervek, nagyon különböző megformálásokkal. A zsűri végül egy klasszikus szobor mellett tette le a voksát.
Eredetileg úgy volt, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság Csörsz utcai székházának udvarát díszíti majd a mű, de aztán a testület úgy döntött, hogy a Gesztenyés kert sarkában, a MOM Kulturális Központ előtt legyen, mert ott többen láthatják. „Ez a hely illik a legjobban hozzá, mert akármekkora csillag is volt, ő mégis megmaradt egy többieknek előre köszönő, közvetlen embernek, amit sokkal jobban kifejez, ha látható helyen, velünk egy térben áll a szobor” – fogalmazott a polgármester.
„Amikor felhívtak, és elmondták, hogy a mai szoboravatón én tarthatok köszöntőbeszédet, arra gondoltam, Úristen, micsoda megtiszteltetés ez! Hiszen sokan vannak, akik nálam jobban ismerték Laci bácsit, bár a gyermekkoromból nekem is vannak hozzá fűződő személyes élményeim – mondta Erdei Zsolt, olimpiai bronzérmes és profi világbajnok ökölvívónk, akit épp a szoborátadást követő napokban választottak meg a Magyar Ökölvívó Szövetség elnökének. – Köztudott volt, hogy Laci bácsi mindenkinek előre köszönt, és néhány olyan emlékezetes mondása is szájról szájra járt, mint például a »Jobb kezem a kórház, bal kezem a köztemető.« Gyermekkorom óta óriási példaképem ez a nagyon tiszta ember, akinek csak jó gondolatai voltak, semmilyen sandaság nem volt a fejében. Nekem is utat mutatott, és köszönöm neki, hogy példát vehettem arról a fajta szerénységről, amely a hírneve ellenére megmaradt benne, háromszoros olimpiai bajnokként is. Bízom abban, hogy amikor az új generációbeli srácok bemennek a ringbe, a szemük előtt lebeg Laci bácsi példája.”

V. K.

 

A szobor alkotója

A Papp László-szobor Fekete Géza alkotása, akinek több mint húsz köztéri munkája ismert, és harmincnál több önálló kiállítása volt már. Több vidéki városban találhatók bronz- és mészkő szobrai. Az elmúlt évtizedben Budapesten, közterületen elhelyezett, bronzból készült munkái: Sinkovits Imre-portrédombormű (Petőfi tér, 2008), Papp László mellszobra (Papp László Budapest Sportaréna, 2010), Széchenyi István-portrédombormű (Óbudai-sziget, 2010), Columbo és kutyája (Falk Miksa utca, 2014). Ez utóbbi az egyik legnépszerűbb alkotása.