Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Megnyilt_a_MOM_Sport__Art_Galeria

Megnyílt a MOM Sport & Art Galéria

A szokottnál is nagyobb zsongás töltötte be a szombat délutánonként egyébként is élettel teli MOM Sport auláját április második hétvégéjén. A falakat Sturcz Tímea, Wittner Kitti és Veres Máté színes festményeivel díszítették fel, a két ifjú hölgy és a fiatalember pedig barátaik, rokonaik és a közönség körében várták életük első kiállításának megnyitóját.

„Azt remélem, még hangulatosabbak lesznek az aula terei, ahol az ide járó kerületi vendégek sok időt töltenek, akár maguk sportolnak, akár tanfolyamra járó gyermekeikre várnak, vagy kávéházunkban találkozva bonyolítják baráti, üzleti ügyeiket – fogalmazott Buranits Ildikó, a MOM Sport igazgatója. – A kiállított művek még jobb hangulatot varázsolnak köréjük, s nem elhanyagolható, hogy ha megtetszik nekik egy-egy kép, feltámadhat mecénási vénájuk, és vásárlásukkal támogatni tudják a fiatal művészek további munkáját. Egy pályakezdőnek sokszor gondot okoz beszerezni még az alkotáshoz szükséges kellékeket is, az ecsetet, vásznat, festéket.”
Buranits Ildikó elárulta, hogy a MOM Sport & Art Galéria ötlete házon belülről származik. A műszaki gárdában dolgozó két kollégájukról kiderült, hogy szabadidejükben képzőművészettel foglalkoznak, kiállításuk nyílt egy budapesti művelődési házban, amelyre meghívták a munkatársaikat, s ez maradandó élménnyel járt az egész csapat számára.
Sturcz Tímeát leginkább a tájképfestészet varázsolja el, kedvelt témái a természet, a csendélet virágokkal, gyümölcsökkel, valamint az utcarészletek. Legszívesebben olajjal és akrillal fest. Wittner Kittivel két éve együtt járnak a budapesti Théba Művészeti Akadémiára, tanáruk Posta Máté Barcsay-díjas festőművész. Ott készítették azt az ajtó-ablak sorozatot, amit elhoztak a mostani tárlatra.
„Tímeával unokatestvérek vagyunk, és közös érdeklődésünk, a művészet szeretete még közelebb hozott minket egymáshoz – mondta Wittner Kitti. – Kedvelt témám a portré, a csendélet. A festészet számomra olyan, mint a meditáció, teljesen kikapcsol és feltölt.”
Sturcz Tímea és Wittner Kitti, miközben tervezik kettejük közös, önálló kiállítását, a jövőben szeretnének festészet iránt érdeklődő felnőtteket, gyerekeket tanítani.
Veres Máté így mesélt magáról: „A munkahelyemen digitálisan rajzolok. Az Iparművészeti Egyetemre jártam tipográfia szakra, bár nem fejeztem be. Egy játékfejlesztő cégnél dolgozom grafikusként – ezt a szakmát ma még nem oktatják nálunk, csak munka közben lehet elsajátítani. Az olajjal festés számomra kikapcsolódás, a korlátlanság felszabadult érzése. Szakkörbe járok, nincs saját műtermem, Szász Sándor Barcsay-díjas festőművész ad tanácsokat, korrigál. Azzal kísérletezem, meddig absztrahálható színekben és képkivágással egy mindenki által ismert dolog, a test, de úgy, hogy ne váljon felismerhetetlenné. A képek célja, hogy kiszakítsák a nézőt a szokásos hétköznapi érzékelésből, és újszerű tapasztalatot nyújtsanak.”
A festmények hat héten át láthatók a MOM Sport aulájában.

B. Anna