Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Itt_egy_szep_konyv_ott_egy_foldlabda

Itt egy szép könyv, ott egy földlabda

Ha van még hely a kertünkben, vagy akad olyan családtagunk, barátunk, aki örömmel adna helyet egy fenyőfának, akkor érdemes földlabdás fenyőt vásárolni karácsonyra. Nagy jelentősége van a fa méretének, mert inkább csak a kisebbek bírják ki a lakásban töltött napokat.
Hogy biztosabban megmaradhasson, négy-hat éves korú, szabályos formájú növényt válasszunk, amelynek a magassága maximum egy-másfél méter. E növények földlabdája átlagos nagyságú, súlyuk 12-25 kilogramm közötti.
Vásárlás után rövid időn belül egy a földlabdánál nagyjából kétszer nagyobb edénybe kell ültetnünk a fát. A földlabda alatt és mellett jusson hely a virágföldnek, amivel szorosan töltsük meg az edényt. A sima kerti föld is megfelelő, de a tőzeget is tartalmazó, jobb víztartó képességű, csomagolt virágföld jobban megfelel a célnak. Lehetőség szerint a lakásba vitel előtt egy-két nappal végezzük el az ültetést.
Beültetés után alaposan öntözzük meg a fát, de a lakásban már csak mértékkel kell locsolni, elegendő kétnaponta nedvesíteni a földjét. Lehetőleg a fűtőtesttől minél távolabb helyezzük el.
A kiültetés előtt fontos a hőmérsékleti átmenet biztosítása, mivel a beindulóban lévő hajtásoknak újból nyugalmi állapotba kell kerülniük. Legkésőbb Újév másnapján bontsuk le a fát, és a meleg lakásból egy 0–5 Celsius-fokos hőmérsékletű helyiségbe tegyük (lehet sötét is), de semmiképpen se vigyük ki azonnal a szabadba. Leveleit permetezzük be vízzel, és győződjünk meg arról, hogy nedves-e a földje. További locsolása nem szükséges.
Tíz-tizenöt nap múlva kitehetjük a szabadba. Ekkor beültethetjük a végleges helyére, de ha fagyos a talaj, az ültetéssel várhatunk tavaszig. A legjobb, ha már előre elkészítjük az ültetőgödröt, és a kiemelt földet letakarjuk műanyag fóliával. Így jó eséllyel nem lesz fagyos a takaróföld, és bármikor elvégezhetjük a beültetést.

d.