Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Tudatos_szuloknek_tudatos_babauszas

Tudatos szülőknek tudatos babaúszás

Kifogástalan körülmények, ideális hőmérsékletű és rendkívül tiszta, szinte teljesen vegyszermentes víz várja a MOM Sportban a babaúszásra érkezőket, akikkel az ország egyik legnevesebb műhelyének szakemberei foglalkoznak. Az órákat tartó Stoller Babaúszó Akadémia alapítójával, a MOM Sportban is dolgozó Stoller Katalinnal beszélgettünk.

– Mi a Stoller-módszer lényege?

– Egy mondatban összefoglalva: babaúszás-fejlesztő program vízben. Lehet pancsolós baba-aquafitness, lehet víz alatti fejlesztés, merüléssel kombinálva – mindig a szülő választ. A védett módszertan olyan gyakorlatokat tartalmaz, amik koncentrikusan egymásra épülő alapképességeket fejlesztenek, a baba korához, egyéni adottságaihoz igazodva. Mindezt az úszásoktatás gyakorlataival kombináltuk. A rendszerességnek és a gyakorlatoknak köszönhetően látványosan fejlődik az egyensúly, a testtudat, a koncentráció, a finommotorika és az önfegyelem. Azt szoktam mondani, hogy tudatos szülőknek tudatos babaúszást ajánlunk.

– Miért érdemes a családoknak beiratkozni a babaúszásra, mit ad a foglalkozás a kicsiknek?

– A víz hullámzó mozgása elringatja és megnyugtatja a gyermeket, miközben erőteljesen mozgatja a karját és a lábacskáját. Már ez önmagában elég érv a babaúszás mellett. A vízben végzett mozgás szoros kapcsolatban van az agyi fejlődéssel, a gyakorlással újabb és újabb agyi pályák alakulnak ki.

– Ezek a mozgásformák a gyerekek testi fejlődését is elősegítik?

– Természetesen! A vízben való mozgással a babák izomzatát korrigáljuk. Laza és feszes izomtónus esetén egyaránt fantasztikus a hatása. A megfelelő tartással végzett mozgások erőteljesen hatnak a gerinc, a vállöv és a láb izmaira. Csuda dolog látni a víz alatt a szüleire mosolygó, vagy éppen a szemükbe néző babákat.

– Hogyan zajlik egy óra?

– A foglalkozások harmincpercesek, amit az oktató irányításával töltenek a szülők. Ezt követően az átvett mozgásokat még tíz-tizenöt percig lehet gyakorolni, már kettesben vagy hármasban, kötetlen formában.

– Egészen kis babákat is fogadnak?

– Általában azt mondják, hogy három hónapos kortól ajánlott a babaúszás, de én szívesebben kötöm a testsúlyhoz a részvételt. Ha a baba hat-hét kiló között van, bátran jöhetnek vele az uszodába.

– Sérült, beteg gyerekek számára is elérhető a babaúszás?

– Nemcsak hogy elérhető, hanem kifejezetten javasolt! Nekem ez a szívügyem, az iskolánknak szoros a kapcsolata a Down Alapítvánnyal és a Dél-Pesti Fejlesztő Házzal. A tapasztalatok azt mutatják, hogy azok a mozgások, amelyek a szárazföldön problémát okoznak, a vízben könnyebben megvalósíthatók. Az pedig, hogy már ilyen korán, akár három-négy hónaposan elkezdődhet a fejlesztés, még inkább a baba javát szolgálja. Az a csöppség, aki egy kis hátránnyal indul a világban, a vízben, víz alatt ugyanolyan ügyessé válik, mint egészséges társai. Pozitív élmény ez a szülőknek is.

– Nemcsak kicsikkel, hanem felnőttekkel is foglalkozik, oktatókat képez.

– „Egészséges babák, kisgyermekek vízhez szoktatása (nevelése és oktatása), továbbá motorikus mozgás fejlesztése vízben végzett játékos feladatok segítségével” címmel minden évben két alkalommal indítunk oktatást, ami az Oktatási Minisztérium engedélyével továbbképző tanfolyamnak minősül. A MOM Sportban dolgozó kollégák is ezt az alaptanfolyamot végezték el, majd egyéb kurzuson képzik tovább magukat.

sm.

 

További információk: www.babauszas.com, 06/20-324-5117 (Stoller Katalin).