Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Fank_es_tanc_a_svab_balon1

Fánk és tánc a sváb bálon

„Kinek mi a gyomra vágya, sült, sütemény, netán saláta, tegye be a kosarába, hozza el a batyus bálba, s ottan másnak is kínálja” – így invitálta a vendégeket a Svábhegyi Hagyományőrző Egyesület, a Budapest XII. kerületi Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Jókai Klub az immár harmadik alkalommal megrendezett sváb batyus bálra.
A rendezvényt megnyitó Kovács Lajos alpolgármester szerint a Svábhegy nemcsak egyszerű lakóterület, hanem olyan hely, ahol a szabadidejüket is szívesen eltöltik az itt élők. A sváb batyus bál igazi családi esemény, a szórakozás mellett kiváló alkalmat ad a beszélgetésre, egymás még jobb megismerésére. Formálja, erősíti a közösséget, és jó hírét viszi a Svábhegynek, nem véletlen, hogy sokan a kerület határain túlról érkeznek. Épp ezért az alpolgármester arra buzdította a szervezőket, hogy őrizzék meg lelkesedésüket, és évről évre tartsák meg a bált.Fank_es_tanc_a_svab_balon2A köszöntőt követően kezdődött a farsangi dínomdánom, méghozzá a fellépőknek köszönhetően igazi sváb dallamokkal fűszerezve. A talpalávalóról a solymári Zwickl Polka Party gondoskodott, a keringő- és polkalépéseket a Tamási Áron iskola 9. a osztályos diákjaitól, valamint a zsámbéki Lochberg Regionális Tánccsoport és a délvidéki táncokat bemutató Somorer Tanzgruppe, azaz a Szomori Tánccsoport tagjaitól is elleshették a bálozók.
„A hagyomány a tizenkilencedik századtól eredeztethető, ekkor alakult ki a szokás, hogy általában a hamvazószerdát megelőző három napon (húshagyókeddig) estétől hajnalig tartó bált rendeztek a sváb falvak. A táncos mulatságokba a vendégek maguk vitték az ünnepi finomságokat, amiket mindenki megkóstolhatott” – beszélt a sváb batyus bál eredetéről Meskó Gyula, a Svábhegyi Hagyományőrző Egyesület alelnöke.
A báli fánkverseny kapcsán külön kiemelte a fánksütés szokását. Mint mondta, a fahéjas cukorba forgatott Zimtkrapfen különlegessége, hogy egy kürtőhöz hasonló, kúpos fémhengerre tekerve, forró olajban sütik meg.
Természetesen a svábhegyiek is szívesen készítik ezt az édességet, amit a csöröge- és a bécsi fánkhoz hasonlóan szakértő zsűri értékelt. A legízletesebb farsangi süteményt ajándékkal díjazták.

M.

 

Sváb fahéjas fánk (Zimtkrapfen)

 

Hozzávalók

50 dkg liszt

15 dkg zsír

2 evőkanál porcukor

3 tojássárgája

1 kávéskanál só

1 liter zsír, illetve olaj a sütéshez

fahéjas porcukor a meghintéshez

 

Elkészítés

1. A hozzávalókból lágyabb tésztát gyúrunk, jól kidolgozzuk. Ha ízesíteni akarjuk még egy kicsit, akkor tehetünk bele egy fél deci rumot és egy kevés reszelt citromhéjat is.
2. A tésztát vékonyra nyújtjuk, és csíkokra, majd darabokra vágjuk. A darabolás előtt érdemes egy papírral kipróbálni, hogy mekkora szeletek érik körbe a kúpos sütőformát úgy, hogy a tészta szélei éppen csak fedjék egymást. Tulajdonképpen a trapéz alakú darabok felelnek meg a legjobban.
3. Ezután a tésztát a sütőformára simítjuk, majd a nyél másik végére kötözött madzagot lazán rátekerjük úgy, hogy a vágatok szép egyenletesen helyezkedjenek el egymás mellett.
4. Lehetőleg olyan edényt válasszunk a sütéshez, ami nem túl széles fenekű, de elég magas ahhoz, hogy a tészta teljesen elmerüljön benne. Hevítsük fel a zsírt, és merítsük bele a sütőformát a madzaggal megtekert tésztával. Addig süssük, amíg szép aranybarna lesz. Ekkor vegyük ki, csepegtessük le, tekerjük le a madzagot, és húzzuk le az elkészült fánkot. Ha a tészta nem esik le magától, akkor egy darab dupla papírtörlővel finoman markoljuk meg, és apró mozdulatokkal szedjük le. Pár másodperc alatt a forma kihűl annyira, hogy már kezdhetjük is a következő tészta feltekerését.
5. Az elkészült fánkokat hempergessük meg fahéjas porcukorban.Svab_fahejas_fank