Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Édes örömök a tavaszi megtisztulás idejére, büntetlenül

Véget ért a farsangi időszak. A hazánkban tévesen nagyböjtre időzített torkos csütörtöknek már ne dőljünk be, ezt bizony minden valamirevaló keresztény farsang farkára hagyja, s véletlenül sem helyezi hamvazószerda utánra! Ideje kivetnünk étrendünkből a téli tartalékokat biztosító nehéz húsokat, és könnyebb, zöldséges ételekkel felfrissítenünk a testünket, mert ha az könnyebbé válik, lelkünk is fürgébben készül majd a tavaszi újjászületésre.

„Repülő fürdőkád” a MOM Sportban

Kúsztak, zsákban futottak, alagútban másztak a gyerekek a MOM Sportban, sőt még azt is kipróbálták, milyen érzés „fürdőkádban repülni”. A XII. kerületi kisiskolások és óvodások immár kilencedik alkalommal gyűltek össze, hogy megküzdjenek egymással és persze önmagukkal a Fitt leszel, ha itt leszel! elnevezésű játékos sportversenyen.

Szumóban is jeleskedik a hegyvidéki birkózótehetség

Birkózásban és szumóban is korosztálya legjobbjai között emlegetik Buzás Patrikot. A Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Budai Középiskolájának tanulója Európa-bajnokságokon már felállhatott a dobogóra, ráadásul az idősebbek között is jó eredményeket ér el. Célja, hogy egyszer majd olimpián is képviselhesse Magyarországot.

Vidám légkörben erősödik a hasonlóan gondolkodók közössége

Amióta csak léteznek a nagyböjt előtti farsangi népünnepélyek, azok mindig egy-egy közösség mulatságának számítanak. Tizenhét éve indult az a szép kezdeményezés, hogy a budai egyházközségek együtt tartsanak farsangi bált, amelynek az utóbbi néhány évben a MOM Kulturális Központ ad otthont, s amelynek egyik kedves sajátossága, hogy a jegy mellett egy tálca sütemény a belépő.

Láss csodát! – új óvodai program

Miért nem szabad idő előtt ráerőltetni az írás-olvasás tanulását a kicsikre? Miért fontos a könyves környezet? Mi a gyerekversek lényege? Ezekről is szó esett a február végi óvodavezetői értekezleten az olyan napi kérdések mellett, mint hogy milyen új projekt részeként lesz szükség szülői kérdőívre, vagy hogy hol tart az óvodai jelentkezések interneten történő lehetősége.

A háziorvosi alapellátás jövőképe

Hogyan változhat a közeljövőben a háziorvosi rendszer, mi várható az orvos-beteg viszony alakulásában – a többi között ezekre a sokakat érintő kérdésekre kereste a választ az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem februári találkozóján dr. Szolnoki Lajos kerületi háziorvos, aki előadásában a tünetorientált diagnosztika fontosságára is felhívta a figyelmet.

Hogyan neveljünk palántát otthon?

Minden kertbarát szíve megdobban, amikor elmaradnak az éjszakai fagyok, és megérkeznek a tavasz első enyhülést hozó fuvallatai. A tettvágyat azonban még nem lehet kiélni a kertben, marad tehát a felkészülés: a palántázás.

„Mindenki bejöhet hozzánk, aki jegyet vesz”

Több médiában sokak számára érthetetlen támadás érte a MOM Sportot az elmúlt héten, így a Hegyvidéken is a figyelem központjába került a város egyik legkedveltebb, több díjjal kitüntetett sportközpontja, uszodája. Ezért megkerestük Buranits Ildikót, az intézmény igazgatónőjét, hogy választ kapjunk kérdéseinkre.

Újabb kamerák védik a közbiztonságot

Folytatódik a hegyvidéki térfigyelő-hálózat bővítése. A képviselő-testület döntése alapján az idén újabb helyszíneken jelenhetnek meg a közbiztonság javításában fontos szerepet játszó képrögzítő eszközök. Az adóügyek elektronikus intézését lehetővé tévő rendelet megalkotásáról, valamint (a bezárt Déli Gyógyszertár miatt) egy új, közforgalmú patika létesítésére vonatkozó pályázat kezdeményezéséről is határoztak a képviselők február végi ülésükön.

Világhírű vendégek és telt ház a II. Cziffra Fesztiválon

Jól jelzi a felfokozott várakozást és érdeklődést, hogy már hetekkel korábban minden jegy elkelt a II. Cziffra Fesztivál programjaira. A zeneestek többségét a MOM Kulturális Központ színháztermében rendezték meg, emellett a Zeneakadémia is otthont adott három koncertnek.

Kényelmi szolgáltatások a Hegyvidék-fiókban

A parkolási engedélyek igénylése, vagy az óvodai jelentkezés már tavaly is része volt az önkormányzati ügyfélportál szolgáltatásainak, mostantól viszont az adóügyek és az ebösszeírás miatt szükséges adatszolgáltatás is intézhető elektronikus formában. A Hegyvidék-fiók már élő, valamint rövidesen bevezetendő szolgáltatásairól Pokorni Zoltán polgármester beszélt lapunknak.

Március 9-én nyílik az új gyermekrendelő

A Hegyvidéki Önkormányzat hároméves rendelőfelújítási programjának első része valósult meg azáltal, hogy tágas és korszerű gyermekorvosi rendelő nyílik a Böszörményi út 20. alatti irodaház földszintjén. Azok a házi gyermekorvosok, akik eddig a Böszörményi út 42.-ben rendeltek, március 9-től az új helyen fogadják betegeiket.

Klímabarát esték és Fenntarthatósági nap

Klímabarát esték címmel beszélgetéssorozatot indít az önkormányzat zöld irodája a Klímabarát Települések Szövetségével együttműködésben a Barabás Villában. Az első előadást március 30-án 18 órától az ország egyik legnépszerűbb meteorológusa, Németh Lajos tartja. A Klímabarát Települések Szövetsége pedig április 30-án Fenntarthatósági napot szervez a MOM Kulturális Központban.

Az alkotásra hívott zseni

A mai magyar művészet modernizmus felé haladó korszakának kulcsalakja volt a 160 éve született Hollósy Simon festőművész. A nagybányai festőiskola alapítójára emlékezett a Budapest XII. kerületi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat.