Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Mindenki_bejohet_hozzank_aki_jegyet_vesz

„Mindenki bejöhet hozzánk, aki jegyet vesz”

Több médiában sokak számára érthetetlen támadás érte a MOM Sportot az elmúlt héten, így a Hegyvidéken is a figyelem központjába került a város egyik legkedveltebb, több díjjal kitüntetett sportközpontja, uszodája. Ezért megkerestük Buranits Ildikót, az intézmény igazgatónőjét, hogy választ kapjunk kérdéseinkre.

A híradások szerint az Atlasz SE január első napjaiban azzal kereste meg önöket, hogy jártak már a MOM Sport uszodájában, és a korábbi sikeres úszásórájukat szeretnék megismételni február elején egy sáv bérlésével.

– Az, hogy nem tudtunk úszósávot bérbe adni új ügyfélnek, nem egyedi eset. A néhány nagyon híres klubnak és úszóiskolának is nemet kellett mondanunk, amikor ilyen kéréssel megkerestek minket. Amikor bejelentkezett egy férfi, nem nevezte meg az egyesületet, és úgy hivatkozott a korábbi úszásórára, hogy a még csak pár hónapja nálunk dolgozó kollégánk jóhiszeműen azt hitte, egy már meglévő, szerződéses partnerünkről van szó. Ő nem ismerhette fejből az összes ügyfelünket, és elindította az egyeztetést arról, mikor tudnánk helyet biztosítani az egyesületnek. Több e-mail után, az adatok egyeztetésekor derült ki, hogy a szerződéses partnereink között nem szerepel az Atlasz SE. Az úszó-vb kapcsán több fővárosi uszodát is felújítanak, az ennek is köszönhető túlzsúfoltság miatt nehezebb teljesítenünk, hogy a saját úszásoktatásunknak, a már meglévő partnereinknek, a kerületi egyesületeknek és az úszójegyes vendégeknek is helyet biztosítsunk. Már a nagyobb egyesületeknek sem tudunk újonnan sávbérletet biztosítani, mert folyamatosan lakossági panaszokkal szembesülünk, ha éppen azok szorulnak ki a sportkörök miatt, akiknek az adójukból a saját kerületükben a saját uszodájuk épült. Bárki bejöhet hozzánk, aki jegyet vesz, csak egy dologra nincs lehetőségünk a megnövekedett igények miatt: új szerződést kötni új partnerekkel. Az Atlasz SE a saját edzőjét akarta behozni, de a házirendünk 3. pontjának 6. sorában egyértelmű a rendelkezés, hogy csak a mi oktatóink tarthatnak edzést, úszásórát, vagyis oktatást a házban. Ez éppen olyan, mint hogy egy általános iskolában is csak az ottani pedagógusgárda tarthat órákat. Ezek azok az okok, amik miatt vissza kellett utasítunk a jelentkezésüket.

Az miért kitétel, hogy házon kívüli edző nem tarthat órát önöknél?

– Az oktatások minden biztonságosan működő uszodában monopolizálva vannak. Ennek felelősségi, biztonsági okai vannak. Ez a kikötés nemcsak nálunk létezik, hanem általában az összes, a működését felelősségteljesen folytató uszoda házirendjének szigorú alapszabálya. Az uszoda ugyanis életveszélyes üzem, a falai közt történtekért, az ott idejüket töltő emberek biztonságáért mi tartozunk felelősséggel, illetve erről a szerződéses partnereinkkel meglévő szerződéseink rendelkeznek. Ezért van az, hogy az úszólétesítmények fenntartják maguknak a jogot, hogy az edzéseket és úszásórákat tartó munkatársaiknak meg kell felelniük az adott intézmény követelményeinek. A nálunk dolgozó úszásoktatók a Testnevelési Egyetemen végzett, diplomás, életmentést is tanult szakemberek. Ez utóbbit olyannyira komolyan vesszük, hogy rendszeresen szervezünk ismételt életmentő kurzusokat munkatársainknak. Az emberek mindebbe csak akkor gondolnak bele, ha baj történik – a szigorú szabályok ezt akarják megelőzni. A házirend, az házirend, s amikor a vendég megveszi a jegyet, egyúttal elfogadja a házban uralkodó szabályokat is, ami a sávot bérlőkre is vonatkozik. Több mint ezerkétszáz gyermek úszik, sportol nálunk hetente. Talán mi vagyunk az egyetlen uszoda, ahol állandó orvos-egészségügyi szolgálat áll házon belül a rendelkezésre az úszásoktatás ideje alatt, hiszen elég egy elcsúszás a vizes kövön, hogy megtörténjen a baj.

Mióta érezni, hogy az idei vizes vébé rendezésében érdekelt uszodák, a Dagály, a Komjádi és a Hajós Alfréd kiesése miatt jóval nagyobb a leterheltségük?

– Néhány hónapja olyan őrületes igény van egyesületi és lakossági szinten is a vízfelületünkre, amire előtte még soha nem volt példa. Újpestről, a belvárosból és a szomszédos kerületekből is érkeznek úszni a vendégek. A város minden részéről jönnek hozzánk olyan sportolni vágyók, akik nem tudnak az éppen felújítás alatt álló, rég megszokott helyükre járni, vagy a vizes vb-re készülő sportolók miatt szorulnak ki megszokott uszodájukból az egyesületek. A honlapunkon is feltüntettük, hogy a fokozott igények miatt kénytelenek vagyunk szüneteltetni a sávbérbeadást, új partnereket nem tudunk fogadni a vizes részlegünkben, és a sportcsarnokban is kiadtuk a frekventált időszakokat. Az alapszolgáltatásaink értelmében nekünk elsősorban a belépőjegyet megvásárló embereknek, a bérleteseknek és a szerződéses partnereinknek kell minden körülmények között helyet biztosítani. Ezt meg is tesszük, bár az utóbbi időben sajnos nemegyszer kaptunk megjegyzést amiatt, hogy a medencéktől kezdve a szaunán át a wellnessig nagyon sokan pihennek nálunk. Mindenki jöhet hozzánk úszni, aki megveszi a bérletét vagy az úszójegyét reggel hat és este tíz között.

Tudvalévő, hogy azért is olyan közkedvelt az ötcsillagos MOM Sport, mert itt van az ország egyik legtisztább vizű uszodája. Ez minek köszönhető?

– A rendkívül alapos minőségbiztosítási rendszerünknek, és annak az UV-lámpával előtisztított technológiának, amely által antibakterizált vízhez kevesebb mint a fele klórt és egyéb vegyszert adagolunk a medencénk vizéhez, ami laboratóriumi értékek alapján sok esetben tisztább, mint az ivóvíz, ami a csapból folyik. Ennek híre van, és annak is, hogy jó a hangulat nálunk, ahol az évente hozzánk járó 700 ezer vendég szépség-, orvosi, sport- és vendéglátó-ipari szolgáltatásokat is igénybe vehet. A kerületi vendégeink tudják, hogy létesítményünk állami és önkormányzati támogatás nélkül, a bevételekből működik, ami az országban szinte egyedülinek tekinthető. Hálásak vagyunk azért, hogy hozzánk jönnek felüdülni, sportolni, vagy éppen pihenni.

V. K.