Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gombocfozes_telen_nyaron

Gombócfőzés télen-nyáron

A konyhai praktikák legfőbb célja, hogy megszabadítsanak kételyeinktől, és elhárítsák a ránk leselkedő bajokat. Itt vannak például a gombócfőzés apró trükkjei.
Vajon miért esik szét a gombóc főzés közben? Ennek két oka lehet: vagy túlságosan lágy a tészta, vagy kevés benne a tojás, netán a liszt. Ilyenkor adjunk hozzá utólag egy kevés grízes lisztet, vagy közvetlenül főzés előtt hempergessük sima lisztbe, és formázzuk újra a gombócokat. Jól megvajazott alufóliába is csomagolhatjuk a gombócokat, ami azért praktikus és higiénikus, mert így nem érintkeznek a vízzel.
A töltött gombócot télen-nyáron egyformán élvezhetjük, hiszen kitűnően tölthető mélyhűtött gyümölccsel, de akár keményebb lekvárt vagy sűrű mogyorókrémet is tehetünk bele. Nekem nagy kedvencem a fügelekvár.
Akkor is szétesik a gombóc, ha a tészta nem fedi be tökéletesen a gyümölcsöt, vagy ha liszt került a tészta és a gyümölcs közé. És még egy (zseniális) ötlet! Sokat törtem a fejem, hogyan kerülhető el, hogy a kész gombócon a prézli átázzon, kenőcsössé váljon, a gombóc pedig túlzottan megpuhuljon… Próbálják ki: helyezzenek egy megfordított tányért annak az edénynek az aljára, amelyikben tálalni szeretnék a kész gombócot, és a tányérra tegyék a labdácskákat! Így ugyanis a tányér alatt gyűlik össze a lecsöpögő víz, a gombócok nem nyomódnak össze, és még melegen is tartja őket a felszálló gőz.
Végül pedig még egy tanács: tegyük a gombócokat nagyon enyhén sós, forró, de nem lobogó vízbe. Tehetünk bele egy rúd vaníliát vagy vaníliás cukrot meg egy kupica rumot is. Soha ne fedjük le a lábast! Ne forrjon vadul a víz, ezért legyen mindig készenlétben egy kis csésze hideg víz, amit hozzáönthetünk, ha a főzővíz túlságosan felforrósodna.

(Kövesdy–Sashegyi)