Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Utazo_Planetarium_hozza_kiozelebb_az_univerzumot

Utazó Planetárium hozza közel az univerzumot

Űrutazásra indulni a Jókai Klubban? A tudomány és a technika ma már csodákra képes, ez azonban még így is fantasztikusan hangzik. Pedig megtörtént: igaz, „csak” képzeletbeli, ám különleges és kalandos látogatást tettek a kozmoszban a jókais diákok, valamint a Testnevelési Egyetem gyakorlóiskolája és a Fekete István iskola tanulói. Az Utazó Planetárium speciális, kupolaformájú sátrában, a félgömb belsejére vetített előadás során a fiatalok kéznyújtásnyi közelségből ismerkedhettek meg bolygószomszédjainkkal.
„A különböző korosztályú gyerekeknek más-más előadással készülünk” – mesélte a programban közreműködő Lukács Katalin csillagász. Az Utazó Planetárium munkatársa elmondta, hogy az iskolák alsó tagozatosainak általában a Naprendszer bolygóiról, a Hold és a Mars kutatásáról szóló filmeket mutatnak be, míg a felsősöknek és a középiskolásoknak már bonyolultabb témákat is elhoznak – a nekik szóló előadásokban a fényről és a sötét anyagról, a galaxisokról és az univerzum rejtettebb titkairól egyaránt szó esik. Természetesen a legkisebbekről, az óvodásokról sem feledkeztek meg, akik egy manófiú és a tündérlány történetén keresztül fedezhetik fel az égbolt csodáit.
A digitális technikát – full HD felbontású, halszemoptikás síkprojektort – alkalmazó Utazó Planetárium a hagyományos planetáriumi programok szellemében állította össze előadásait, azaz bemutatja a csillagképeket, a bolygókat, ezeknek az égitesteknek a mozgását, továbbá azt, hogyan változik a csillagos égbolt látványa a Föld különböző pontjairól nézve. Emellett fulldome, azaz teljes kupolás, térhatású filmek, filmrészletek is gazdagítják a műsorokat. Az egyik vetítés során például az „űrutazók” átélhetik, milyen érzés lehet landolni égi szomszédunk, a Hold felszínén.

d.