Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Napsarga_edes_arany

Napsárga, édes arany

Az édesburgonya, ami valójában nem is burgonya, a szubtrópusok egyik legfontosabb népélelmezési cikke. A szulákfélék nemzetségébe tartozó, évelő növény hosszú, kúszó indáiról nagy, szív alakú levelek nőnek.
Virágai hasonlók a hajnalkáéhoz; vaskos gyökereiért termesztik, amikből növényenként általában 4-10 darab alakul ki. Ezek felülete fehér, barnás, narancssárga, pirosas bíbor, a hús színe fehér, narancssárga vagy piros lehet.
Két alapvető fajtája (és mindkettőnek számos alfaja) van: az egyiknek fehér vagy világosszürke színű a húsa, a bőre mély lila, íze a szelídgesztenyééhez hasonlít. A másik fajta húsa sötét narancssárga, bőre sárgás színű. Ennek íze a sütőtökére emlékeztet.
Amerika trópusi részein őshonos, de Afrikától Délkelet-Ázsián keresztül Óceániáig a világ szinte összes trópusi, szubtrópusi vidékén, sőt már Magyarországon is termesztik. Termesztése és fogyasztása itt-ott a burgonyáénál is nagyobb arányú. Brazíliában a szeszgyártásnak is alapanyagául szolgál.
Az édesburgonya húsos gyökere szénhidrátban és (különösen a sárga húsú fajta) béta-karotinban gazdag. C-vitamin-tartalma 15-30 mg/100 g, de tartalmaz B1-, B2-, B6- és E-vitamint is. A többi zöldségféléhez képest sok, 1,5-2 g/100 g fehérje található benne, amelynek összetétele a tojáséhoz hasonló. Délkelet-Ázsiában a zsenge leveleit, hajtásait is fogyasztják, ezekben a gyökerénél is több a C-vitamin és a béta-karotin.
Értékes ásványi anyagokat tartalmaz: kalcium, vas, magnézium, mangán, kálium, foszfor, nátrium, szelén, réz és cink is található benne. Gazdag ásványianyag-tartalma miatt daganatmegelőző hatást is tulajdonítanak neki, állítólag csökkenti a gyomorrák és a májbetegségek kockázatát, antioxidánsai, vitaminjai és proteinjei segítenek megőrizni a fiatalságot. Energiatartalma száz grammban 117 kalória, így akár a fogyókúrázók is beleilleszthetik az étrendjükbe, böjtre pedig egyenesen tökéletes alapanyag.
Az édesburgonyát sütve, párolva, grillezve, főzve, pürésítve, húsok mellé köretként vagy főzelékként is fogyaszthatjuk, de édes sütemény is készülhet belőle. A lisztjéből kenyeret sütnek, keményítőnek is feldolgozzák, szeszt is főznek belőle. Eddigi legnagyobb példánya Peruban termett, ahol egy tizenöt kilós édesburgonyát emeltek ki a földből 2007-ben.

(Kövesdy–Sashegyi)