Édes örömök a tavaszi megtisztulás idejére, büntetlenül
Véget ért a farsangi időszak. A hazánkban tévesen nagyböjtre időzített torkos csütörtöknek már ne dőljünk be, ezt bizony minden valamirevaló keresztény farsang farkára hagyja, s véletlenül sem helyezi hamvazószerda utánra! Ideje kivetnünk étrendünkből a téli tartalékokat biztosító nehéz húsokat, és könnyebb, zöldséges ételekkel felfrissítenünk a testünket, mert ha az könnyebbé válik, lelkünk is fürgébben készül majd a tavaszi újjászületésre.
Csípős édesburgonya-leves
Ezzel az aranyló krémlevessel szó szerint felégethetjük a tél utolsó tartalékait. A forró, csípős, pikáns lé kanalanként űzi ki belőlünk a didergéssel együtt a náthát, és nyit teret a tavaszi napfénynek. Nem véletlen, hogy a trópusok legkedveltebb alapanyaga a batáta!
Hozzávalók (2-3 adag)
1 kg édesburgonya
1,5 l húsleves
2 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 chilipaprika
½ lime leve
só, bors
Elkészítés
Az édesburgonyákat félbevágjuk, majd egyenként alufóliába csomagoljuk, és 200 fokos sütőben puhára sütjük. Kevés olajon üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát és a kimagozott chilit is. Felöntjük a húslevessel. Hozzáadjuk a megsült édesburgonya húsát, de csak éppen annyi időre, amíg felforrósodik, aztán sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk a lime levével, végül robotgépben pürésítjük.
Falafel
Ilyenkor, a böjti időszakban gyakran okoz fejtörést, milyen húsmentes ételt tegyünk az asztalra, ami egészséges és laktató is. A csicseriborsós-babos falafelpogácsa friss zöldséggel, házi salsával biztosan jó választás.
Hozzávalók
40 dkg csicseriborsó (konzerv)
40 dkg vegyes bab (konzerv)
1 ek liszt
1 ek harissza
1 citrom
30 dkg hámozott paradicsom (konzerv)
½ gerezd fokhagyma
1 lime leve
olaj
koriander, szegfűbors, chili
8-10 tortilla
Elkészítés
A babot és a csicseriborsót konyhai robotgépben pépesítjük, ráreszeljük a citromhéjat, megsózzuk, megborsozzuk, meghintjük szegfűborssal is, és hozzáadjuk a koriandert, majd újra megfuttatjuk a robotgépet. A masszából pogácsákat formázunk, amiket kevés forró olajon ropogósra pirítunk.
A salsához ismét a robotgépre lesz szükségünk. Halmozzuk bele a hámozott paradicsomokat (nyáron, ha van friss, ízletes paradicsomunk, nem szükséges a konzervverzióhoz folyamodnunk), adjuk hozzá a chilit, a koriander leveleit, a fokhagymát, facsarjuk bele a lime levét, és sózzuk meg, majd futtassuk a gépet, míg homogén salsát kapunk!
A falafelt frissen sült zöldségekkel és száraz serpenyőben pirított tortillával tálaljuk.
Gyömbéres, lime-os csirkemell édesburgonya-pürével
Könnyű, illatos fogást készíthetünk, ráadásul villámsebesen, egy kis lime és némi gyömbér segítségével. A hús savanykás ízvilágát ezúttal remekül ellenpontozza a szokásosnál édesebb püré.
Hozzávalók
2 pár csirkemell
1 ujjnyi friss gyömbér
2 lime
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 ek olívaolaj
2 nagy édesburgonya
7 dkg vaj
2,5 dl kókusztej
só, fehérbors, koriander
Elkészítés
Egyenként kettévágjuk és feltesszük főni az édesburgonyát annyi vízben, amennyi ellepi. A gyömbért lereszeljük, a lime-mal, sóval, borssal és 2 evőkanál olívaolajjal összevegyítjük, és a csirkemelleket egyenként beleforgatjuk, majd három gerezd összetört fokhagyma társaságában villámgyorsan megpirítjuk.
Míg elkészül a hús, lehámozzuk és összezúzzuk az édesburgonyát. Hozzáadjuk a vajat, amivel habosra keverjük, és apránként beleeresztjük a kókusztejet is (nem kell az egészet beletenni, csak ízlés szerint, amennyit felvesz). A pürét friss korianderzölddel és sóval ízesítjük. Forrón tálaljuk.
Narancsos mandulatorta
Harmincperces recept következik, a mennyei mandulatortáé, amely liszt nélkül készül, ráadásul játszi könnyedséggel, mégis ellenállhatatlan csábítást jelent a vendégek számára.
Hozzávalók a tésztához
3 tojás
8 dkg cukor
½ narancs leve és lereszelt héja
15 dkg mandula
1 csipet fahéj
Hozzávalók a sziruphoz
2 narancs leve és lereszelt héja
5-8 dkg cukor
1 ek keserűmandula-likőr
1 ek narancslikőr
Elkészítés
A tojásokat a cukorral halványsárga habbá verjük. Míg a habverő dolgozik, robotgépben finomra őröljük a mandulabelet, amihez hozzáadjuk a fahéjat és a narancs lereszelt héját is.
Kisebb tortaformába öntjük, mert nem nagyon emelkedik meg, 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és körülbelül 15-20 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy mindenhol átsült-e.
Amíg a torta hűl, elkészítjük a narancsszirupot. Két narancs levéhez annyi cukrot (kb. 5-8 dekát) adunk, hogy kifejezetten édes szirupot kapjunk. Ha összeforraltuk, kissé besűrítettük, lehúzzuk a tűzről, és két evőkanál mandulalikőrrel, egy evőkanál narancslikőrrel ízesítjük. A tortát, ha teljesen kihűlt, kiborítjuk, és egy hústűvel megszurkáljuk. A langyos sziruppal kanalanként meglocsoljuk, úgy, hogy az teljesen átáztassa a tésztát. A tortát tálalás előtt meghintjük szeletelt mandulával.
Csokis kifli
A legjobb családban is előfordul, hogy késő este, mire az agyunkat annyira kilúgozta a napi hajsza, hogy már csak a tévé előtt tudunk bambulni, de mert mégsem ülhetünk tétlenül, egyszer csak ránk tör az érzés: valami még hiányzik a boldogsághoz. Egy kis harapnivaló! És mert épp nincs otthon semmi kész snack, fáradtság ide vagy oda, felvillanyozva dagasztani kezdünk egy tésztát…
Hozzávalók a tésztához
60 dkg finomliszt
1 csipet só
7 dkg cukor
1 nagy tojás
kb. 3 dl langyos tej
7 dkg lágy vaj
3,5 dkg élesztő
Hozzávalók a töltelékhez
12 dkg étcsokoládé
2 ek kakaópor (lehet akár cukrozott is)
2-3 ek méz
diónyi vaj
Elkészítés
A tésztához való alapanyagokat összegyúrjuk, és 15 percig kelni hagyjuk. Ezalatt összeállítjuk a tölteléket.
Tűzálló edénybe tesszük a vajat és a csokoládét, amit lassú tűzön összeolvasztunk. Hozzáadjuk a kakaóport és a mézet is, aztán hagyjuk hűlni. A közben kissé megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, és négy egyforma darabra vágjuk. Az egyik tésztát vékony, kör alakú lappá nyújtjuk, megkenjük a csokis töltelékkel, és beborítjuk egy másik vékonyra nyújtott tésztalappal.
Pizzavágóval tizenhat cikkre szeleteljük, és a cikkeket egyenként feltekerjük a széles végüktől a csúcsuk felé. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a kifliket, helyet hagyva nekik a növekedéshez. Körülbelül negyed óra alatt 200 fokon kisütjük, és már fogyaszthatjuk is!
(Kövesdy–Sashegyi)