Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Ujabb_kamerak_vedik_a_kozbiztonsagot

Újabb kamerák védik a közbiztonságot

Folytatódik a hegyvidéki térfigyelő-hálózat bővítése. A képviselő-testület döntése alapján az idén újabb helyszíneken jelenhetnek meg a közbiztonság javításában fontos szerepet játszó képrögzítő eszközök. Az adóügyek elektronikus intézését lehetővé tévő rendelet megalkotásáról, valamint (a bezárt Déli Gyógyszertár miatt) egy új, közforgalmú patika létesítésére vonatkozó pályázat kezdeményezéséről is határoztak a képviselők február végi ülésükön.

A hegyvidéki rendőrkapitánysággal történő egyeztetést követően a képviselő-testület februári ülésén döntött arról, hogy közbiztonsági és bűnmegelőzési célból a kerület mely részein helyezzen el az önkormányzat újabb térfigyelő kamerákat. A tervek szerint még ebben az évben bővítik a meglévő városmajori hálózatot a Solti György Zeneiskolánál, továbbá a Csaba utca és a Maros utca, valamint a Csaba utca és a Hajnóczy József utca találkozásánál.
Kamerákat helyeznek ki a Budapest Kongresszusi Központ parkolójának bejáratánál, a Mártonhegyi út 58/c és a Győri út 2. előtt, valamint a Jagelló út–Hegyalja út, a Hegyalja út–Sashegyi út, a Nárcisz utca–Pagony utca, a Határőr út–Alma utca, a Gaál József út–Zeke utca és a Németvölgyi út–Hollósy Simon utca kereszteződésénél – ez utóbbi csomópontban a korlátozott időszakban behajtók kiszűrése lesz a fő feladat. A normafai behajtás ellenőrzésére a Jánoshegyi út két végére, valamint a Mátyás király útra is új képrögzítő eszközöket helyeznek ki. A kijelölt helyszínek nagy részénél körbeforgatható, éjszaka is látó, fókuszálható kamerák figyelik majd a rendet.
Egy jogszabályi előírás alapján a közforgalmú gyógyszertárakat üzemeltető gazdasági társaságok többségi tulajdonának gyógyszerészhez kell kerülnie. Mivel ez az Alkotás utca 1/b alatti Déli Gyógyszertár esetében nem történt meg az előírt határidőig, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) felfüggesztette a nagy múltú üzlet működését. Tekintve, hogy a bezárt patika központi elhelyezkedése és ügyeleti rendszere révén fontos szerepet töltött be a hegyvidékiek ellátásában, a képviselő-testület határozatban kérvényezte az OGYÉI-től egy új, közforgalmú gyógyszertár létesítésére vonatkozó pályázat kiírását.
Rendeletalkotással lehetővé tette az önkormányzat, hogy – a kerületi elektronikus ügyintézési rendszer aktuális fejlesztéseihez kapcsolódva – a hegyvidékiek elektronikus úton intézhessék a helyi adók bevallását és az adóegyenleg lekérdezését, továbbá bankkártyával rendezhessék a megállapított adóösszeget. Ez a polgárok számára új, kényelmi szolgáltatás. Ugyanakkor az adószámmal rendelkező gazdasági társaságoknak, vállalkozási tevékenységet folytató magánszemélyeknek – a NAV-nak és a fővárosnak fizetendő adókhoz hasonlóan – 2018. január 1-jétől elektronikus úton kell majd teljesíteniük adókötelezettségüket az idegenforgalmi adó, az építményadó és a telekadó esetében.
A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról szóló rendelet módosításával az önkormányzat által biztosított házi segítségnyújtást ezentúl azok is igénybe tudják venni, akik a jogszabályi feltételek alapján nem jogosultak a központilag támogatott ellátásra, de vállalják szolgáltatási önköltséggel azonos mértékű személyi térítési díj (4480 Ft/óra) megfizetését. Szociális szempontok alapján történt változtatás a lakbérrendeletben is, amely szerint a komfortfokozat növekedésével együtt járó lakbéremelést nem kell érvényesíteni azoknál, akik részt vesznek az „Otthon megöregedni” elnevezésű kerületi programban. Ez utóbbi kezdeményezés célja, hogy az időseknek ne kelljen gondozási intézménybe vonulniuk abban az esetben, ha lakásuk kisebb átalakításával megoldható, hogy otthon maradhassanak.
Más önkormányzatokhoz hasonlóan a hegyvidéki is döntött arról, hogy a költségvetésben megteremti a lehetőségét a hivatalban dolgozó köztisztviselők illetményapjának növeléséhez. A XII. kerületben március 1-jétől 38 600 forintról 45 000 forintra nő az illetményalap, ami 16 százalékos béremelést jelent.
A népszerű termelői piacok további terjeszkedésének elősegítése érdekében rendeletmódosítással bővítették a képviselők a közterületek kedvezményes használatának lehetőségeit. Új rendeletet fogadtak el a partnerségi egyeztetés szabályairól, tekintettel arra, hogy egy kormányrendelet módosításával a településfejlesztési koncepció, az integrált településfejlesztési stratégia és a településrendezési eszközök mellett már a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet egyeztetési eljárásába is bevonandók a partnerek.Ujabb_kamerak_vedik_a_kozbiztonsagot2Az iskolák szakmai irányítása mellett a működtetést is az állami tankerületi központ látja el január 1-je óta, ezért a Gazdasági Ellátó Szolgálat alapító okiratából törölték a köznevelési intézmények működtetését. A Hegyvidéki Egészségügyi Központ alapító okiratában változtatásokat vezettek át a Böszörményi út 20. alatt nyíló új gyermekrendelő, valamint a Városmajor utca 33. alá költöző központi háziorvosi ügyelet kapcsán.
Határozat született arról, hogy Lev Tolsztojról nevezzék el a Németvölgyi út és a Bürök utca találkozásánál lévő kis teret, és a helyszínen felállítsák az orosz író mellszobrát, amelyet Gregory Pototsky Moszkvában élő szobrászművész ajánlott fel a Hegyvidéki Önkormányzatnak.
Jóváhagyta a képviselő-testület, hogy a polgármesteri hivatalban, a szabadságolásokhoz igazodva, augusztus 7. és 19., valamint december 27. és 29. között legyen igazgatási szünet. Ezekben az időszakokban nincs általános ügyfélfogadás, csak a halaszthatatlan, elsősorban anyakönyvi ügyeket lehet intézni ügyeleti rendben.

z.