Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Már az interneten is intézhetjük az adófizetést

Közeleg az építményadó, a telekadó, a gépjárműadó, valamint a magánszemélyek kommunális adójának befizetési határideje: az idén március 16-ig kell rendezni a 2017-ben fizetendő helyi adók első féléves részletét. A befizetés történhet a hagyományos módon, azaz az önkormányzat által kiküldött csekken, de ezenkívül már több más, gyorsabb és kényelmesebb fizetési mód közül is lehet választani.
Tavaly óta csoportos beszedési megbízással, valamint a kiküldött csekkeken található QR-kód használatával is teljesíthető az adófizetési kötelezettség. Az utóbbi, QR-kódos fizetéshez csak egy okostelefon, továbbá az arra ingyenesen letölthető iCsekk alkalmazás szükséges, amivel úgy egyenlíthetjük ki az adóösszeget, mintha bankkártyával vásárolnánk.
A legújabb fejlesztés az elektronikus ügyfélportálon intézhető adóbefizetés, amit Magyarországon az elsők között vezet be a Hegyvidéki Önkormányzat. Az eugyintezes.hegyvidek.hu oldalon 2017. március 1-jétől a regisztrált felhasználók online elkészíthetik adóbevallásukat, lekérdezhetik adóegyenlegüket, valamint – az internetes vásárlásokhoz hasonlóan – bankkártyával rendezhetik fizetnivalóikat. Pluszköltség nem terheli az ügyfeleket. Azok számára, akik szállásadóként idegenforgalmi adó fizetésére kötelezettek, különösen előnyös az elektronikus ügyfélportál fejlesztése, nekik ugyanis havonta kell bevallani és továbbítani a vendégektől beszedett adóösszegeket.
A kerületi e-ügyintézés rendszerébe való bejelentkezéshez egyszeri alkalommal történő személyes azonosításra van szükség az önkormányzat ügyfélszolgálatán, ahol soron kívül intézik a regisztrációt. Akinek van ügyintézésre jogosító Ügyfélkapu-hozzáférése a magyarorszag.hu weboldalon, azzal szintén beléphet a hegyvidéki ügyfélportálra. Ebben az esetben nincs szükség újabb személyes azonosításra, hiszen az már korábban megtörtént valamelyik kormányablakban.

z.