Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Dijat_kaptak_a_MOME_hallgatoinak_legjobb_otletei1

Díjakat kaptak a MOME hallgatóinak legjobb ötletei

Egy könyvtárépület közösségi központként való újragondolásának diplomaterve nyerte el az idén az önkormányzat Árkay-díját. Az Árkay-pályázaton – amin ezúttal egy Böszörményi úti, jelenleg üresen álló üzlethelyiség hasznosítására lehetett terveket készíteni – két hallgatói csapat kapott jutalmat.

„Kellenek a friss, bátor ötletek” – az Árkay-díj és az Árkay pályázati díjak átadása alkalmából rendezett ünnepségen Fonti Krisztina alpolgármester ezzel indokolta a Hegyvidéki Önkormányzat és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) között hosszú évek óta meglévő szoros munkakapcsolatot. A kiváló együttműködés példáiként hozta fel a néhány éve kihelyezett speciális kutyapiszokgyűjtő kukákat, valamint az idén új helyen megnyílt Hegyvidék Galéria belsőépítészeti és arculati megoldásait is, amiket mind az egyetem hallgatói terveztek.
A 2003-ban alapított Árkay-díjjal az önkormányzat évről évre elismerésben részesíti a MOME Építészeti Intézetének végzősei által készített, kimagasló színvonalú diplomamunkákat. A 2013 óta meghirdetett Árkay-pályázaton pedig az egyetem mesterképzésében részt vevő hallgatók indulhatnak az önkormányzat által megadott témákban. Ebben az évben egy Böszörményi úti, üresen álló, önkormányzati tulajdonú üzlethelyiség hasznosítására tehettek javaslatokat a pályázók: olyan teret tervezhettek, ahol a MOME jelenlegi és végzett diákjai kaphatnának lehetőséget a bemutatkozásra, terveik, termékeik kiállítására, árusítására és a közös munkára.
„Nagyszerű tervek születtek. Nem csupán építészetileg, grafikailag átgondolt munkákkal találkozhattunk, hanem olyan koncepciókkal is, amik részletesen vizsgálják, ki és milyen módon használhatná a Böszörményi úti helyiséget. Többen is foglalkoztak azzal, hogyan lehetne kapcsolatot teremteni a környék lakóival” – méltatta az építész-, formatervező- és grafikushallgatókból álló csapatok pályaműveit Fonti Krisztina.Dijat_kaptak_a_MOME_hallgatoinak_legjobb_otletei2Az ötletpályázaton Lévai Levente, Varga Bence és Varga Eszter „Pontem co-working iroda” című terve nyert. Ennek erényei kapcsán a külső és a belső tér kapcsolatát, a természetességet, továbbá a visszafogott, mégis merész építészeti és grafikai megoldásokat emelte ki a szakmai zsűri.
A második helyezett Ferenczy Dóra, Libertiny Anna Borbála, Ollé Gellért és Szabó Áron munkája, a „Köztér” lett. A bírálóbizottság szerint a terv a feszes alaprajzi szerkesztés és a belső terek letisztultsága révén jól rendezi az eredeti, előnytelen térstruktúrát, emellett arculati elemeivel harmóniát teremt az építészeti szándék és a funkció között.
A MOME Építészeti Intézetének végzős hallgatói közül az idén Bitay Mátyás kapta meg az Árkay-díjat a „Telepi TÉKA” című diplomamunkájáért. Ez a kecskeméti, széchenyivárosi lakótelepen lévő fiókkönyvtár megújításával foglalkozik; egy olyan épületet hozna létre, aminek a közösségi terei kapcsolatban állnak a környező parkkal, felfelé haladva viszont egyre intimebb lesz. A funkcionálisan elkülönülő szintek között félszinteltolással, galériák és átriumok segítségével válna átláthatóvá az intézmény belső működése.
Az Árkay-pályázaton első helyre rangsorolt terv készítői 250 ezer, míg a második helyezett csapat tagjai összesen 200 ezer forint jutalmat kaptak, az Árkay-díjas diplomamunka alkotója pedig 150 ezer forint pénzjutalomban részesült. Az elismerésekkel együtt járó okleveleket Fonti Krisztina alpolgármester és Fülöp József, a MOME rektora adta át a hallgatóknak.Dijat_kaptak_a_MOME_hallgatoinak_legjobb_otletei3

d.