Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A diákolimpiától az „igazi” olimpiáig

Megnyerte a diákolimpia vívószámának országos döntőjét, és a TF sportolójaként kitartóan dolgozik azért, hogy példaképe, Szilágyi Áron nyomdokaiba lépve egyszer az ötkarikás játékokon is képviselhesse Magyarországot. Vajda Oszkárral, a Sashegyi Általános Iskola és Gimnázium ötödik osztályos tanulójával beszélgettünk.

Rajtunk múlik, mit kezdünk a nyár gyümölcseivel

Mostanában, amikor a meggy, a cseresznye és a ribizli egyszerre érik a sárgabarackkal, az őszibarackkal és a görögdinnyével, igencsak fel kell kötnünk a gatyánkat, ha a nyár minden ajándékát élvezni akarjuk. A felhasználáshoz és a tartósításhoz is hasznos tanácsokkal szolgál Saly Noémi frissen megjelent, Spájz című könyve, amelyet egy recept erejéig mi is megidézünk. Ezúttal egy olvasói desszertleírásnak is helyet szorítottunk az oldalon, amelyen igyekszünk új ötletekkel szolgálni és kedvet adni a főzéshez a forró napokon is.

Ártatlan, de hűséges százszorszép

Van egy virág, amellyel minden hegyvidéki kerttulajdonos rendszeresen „találkozik”, mégis észrevétlen marad. A gyep között virágzó százszorszép már-már olyan közönséges, hogy senki rá sem néz, csak érzékeli létezését. Pedig ha valaki veszi a fáradságot, és lehajol hozzá, apró csodát láthat.

„A szobornak az a lényege, hogy tapintható legyen”

A XII. kerületben több helyen is megcsodálhatjuk munkáit, tavaly ősz óta például a Gesztenyés kertben látható A szabadság szárnyaló madara című szobra. Boldi, azaz Szmrecsányi Boldizsár azonban nem csak városrészünknek, lakhelyének jól ismert képzőművésze. Alkotásaival a világ számos helyén találkozhatunk, munkásságát rangos nemzetközi elismerések dicsérik. Az idén tavasszal Munkácsy Mihály-díjjal kitüntetett szobrászművésszel beszélgettünk.

A 19. századi Pest-Buda arculatának meghatározó alakítója

Százötven éve halt meg Hild József, a magyar klasszicista építészet kiemelkedő alakja. Sok lakóháza, főúri palotája még ma is a pesti belváros Dunához közeli utcáit ékesíti, és számos gyönyörű villája épült fel a budai hegyvidéken is a 19. században.

„A matekot inkább játéknak tekintem”

Évek óta kiválóan szerepel a különböző matematikaversenyeken Fórizs Borbála. A Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium ötödikese eddigi legjobb eredményét a közelmúltban érte el, amikor megnyerte az általános iskolások Budapesti Matematikaversenyét.

Nyárköszöntő juniális az Arany János iskolában

Változatos játékok, látványos bemutatók, vetélkedők, kézműves-foglalkozások, finom ételek – a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium tanévbúcsúztató kerti partiján a legkisebbektől az „öregdiákokig” mindenki remekül érezhette magát. A délutáni, sokszínű forgatagot nyereményekben gazdag tombola koronázta meg, míg a napot zenés-táncos mulatság zárta.

Hogyan lehet védekezni a trükkös lopások ellen?

A jellemzően az idősebb korosztály sérelmére elkövetett trükkös lopásokról, a leggyakrabban alkalmazott módszerekről és a megelőzésről esett szó a Hegyvidéki Kulturális Szalonban júniusban tartott rendőrségi tájékoztatón.

Készül a Hegyvidéki Szakrendelő terve

A Hegyvidéki Szakrendelő tervezési eljárásának meggyorsítása és a tervezési folyamatban való aktív közreműködés érdekében ötvenmillió forintot különített el költségvetésében az önkormányzat. A fejlesztésre kilencmilliárd forintot szán a kormány.

Korszerű és gyakorlatias környezetvédelmi program készült

Jóváhagyta az önkormányzat a XII. kerület környezetvédelmi programját, ami kiemelt figyelmet fordít a felelős zöldterület-gazdálkodásra, valamint a környezettudatos szemléletformálásra. A Hegyvidéki Szakrendelő tervezési feladatainak támogatásáról és egy közösségépítő pályázat meghirdetéséről is döntött legutóbbi ülésén a képviselő-testület.

Díjakat kaptak a MOME hallgatóinak legjobb ötletei

Egy könyvtárépület közösségi központként való újragondolásának diplomaterve nyerte el az idén az önkormányzat Árkay-díját. Az Árkay-pályázaton – amin ezúttal egy Böszörményi úti, jelenleg üresen álló üzlethelyiség hasznosítására lehetett terveket készíteni – két hallgatói csapat kapott jutalmat.