Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Keszul_a_hegyvideki_szakrendelo_terve

Készül a Hegyvidéki Szakrendelő terve

A Hegyvidéki Szakrendelő tervezési eljárásának meggyorsítása és a tervezési folyamatban való aktív közreműködés érdekében ötvenmillió forintot különített el költségvetésében az önkormányzat. A fejlesztésre kilencmilliárd forintot szán a kormány.

„Még tartanak az egyeztetések a budai egészségügyi ellátás rendszerének átalakításáról, ám azzal mindenki egyetért, hogy a János kórházban működő szakrendelések a Kútvölgyi Klinikai Tömbben kialakítandó Hegyvidéki Szakrendelőben kapjanak helyet. A kormány Egészséges Budapest Programjában is szerepel ez a koncepció, amelyet néhány hete, több más tervvel együtt, kiemelt jelentőségűvé nyilvánított” – mondta el lapunknak Pokorni Zoltán polgármester.
Annak érdekében, hogy minél gyorsabban megkezdődhessen a munka, a Hegyvidéki Önkormányzat 50 millió forinttal beszáll az előkészítés költségeibe, és elkészítteti a koncepcionális terveket, amiket átad az államnak. A fejlesztésre – a felújítási munkákra, az eszközbeszerzésekre és egy új diagnosztikai részleg kialakítására – 9 milliárd forintot szán a kormány.
„A Szent János Kórház és a Kútvölgyi szakrendeléseinek egy épületben, a Kútvölgyi Klinikai Tömbben történő integrált kialakítása sok szempontból előnyös” – vélekedik Gilly Gyula, az önkormányzat egészségpolitikai tanácsadója. Szerinte a két intézmény szakrendeléseinek egységesítésével a János kórházban – ahol most még keveredik egymással a járó- és a fekvőbetegek ellátása – csökkenne a zsúfoltság, míg a Kútvölgyiben kihasználtabban működhetne a járóbetegrészleg.
A járóbetegek szempontjából fontos változás lenne, hogy a Kútvölgyiben egyetlen épületbe kerülne az összes szakrendelés, nem kellene azokat a nagy területű János kórház különböző pavilonépületeiben keresgélni. A megújuló Kútvölgyi Klinikai Tömbben – a külön álló kórházi, valamint szakrendelői szárnyat összekapcsoló „G” épület jelentős átalakításával – korszerű diagnosztikai részleg jönne létre, amely egyaránt kiszolgálná a járó- és a fekvőbetegeket.
„A János kórház szakrendeléseit évente mintegy 450 ezer beteg keresi fel, míg az orvos-beteg találkozások száma eléri a 950 ezret. A kórházba ugyanis sok beteg érkezik nemcsak a tizenkettedik, hanem az első és a második kerületből, valamint a Zsámbéki-medence településeiről is” – érzékeltette Gilly Gyula, milyen jelentős kört érintene a járóbeteg-ellátás körülményeinek javítása.
Az egészségpolitikai tanácsadó szerint kész tervek alapján másfél-két év alatt elkészülhetne az új Hegyvidéki Szakrendelő. Hozzátette, hogy a fejlesztéssel párhuzamosan, a szabad kapacitások figyelembevételével, akár az idén ősszel átköltözhetne a Kútvölgyibe hét-nyolc szakrendelés, amely jelenleg a János kórházban működik. Az urológiai rendelés már hónapok óta ott fogadja a betegeket, a gyermekszemészet áthelyezésével kapcsolatban pedig előrehaladott tárgyalások zajlanak.

k.