Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Futobiciklizni_jo

Futóbiciklizni jó!

Szülői összefogás révén huszonhárom futóbiciklivel gazdagodott a Normafa Óvoda. A jó minőségű játszóeszközöknek a fejlesztőmunkában is nagy hasznát vehetik a nevelők és a gyerekek.
„A tavasszal megtartott szokásos partnernap alkalmával ismét adománygyűjtő virágvásárt rendeztünk, ennek bevételéből vásároltuk a bicikliket. Nálunk maradtak az eladott palánták is, ezeket a szülőkkel közösen elültettük a kertben” – foglalta össze az előzményeket Doba Csilla óvodavezető.
Mint elmondta, azért esett a választásuk a futóbiciklire, mert az egyébként népszerű és sokak által használt műanyag „motorokkal” szemben egyáltalán nem terheli meg az ízületeket, kíméli a bokát és a térdet. Bizonyított, hogy hozzájárul a gyerekek egészséges fejlődéséhez, használata javítja a mozgáskoordinációt, a téri tájékozódást és az egyensúlyérzéket, és a biztonságos kerékpáros közlekedés szabályai is könnyebben elsajátíthatók a segítségével. Erre egyébként különösen nagy hangsúlyt helyez az óvoda, a gyakorláshoz rendszeresen saját KRESZ-pálya áll a kicsik rendelkezésére, ami nagyon tetszik nekik, hiszen olyankor a szokásosnál is többet kerekezhetnek.
Persze, játékra mindig jut idő, erre pedig a futóbicikli különösen alkalmas. A gyors „közvélemény-kutatás” során kiderült, hogy Olivér a gyorsasága miatt szereti, no meg azért, mert ezzel a biciklivel „nagyon nehéz elesni”. A lejtős gurulás a kedvence Gábornak, Máté viszont azt is élvezi, ha dombra kell felmenni. Erik azt mondta, hogy a futóbicikli után könnyebb megtanulni kerékpározni, Bence a gyorsaságot tartja a legtöbbre, míg Lóri a fékezésért rajong, mert olyankor „nagyokat lehet farolni”. Abban pedig mindnyájan egyetértettek, hogy fogócskázni, kergetőzni futóbiciklivel a legjobb móka.

(-ály)