Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Kozos_tanevzaro_koncert

Közös tanévzáró koncert

A szomszédos Budapesti Japán Iskolával közösen megtartott vidám koncerttel búcsúztatták a tanévet a Virányos Általános Iskola diákjai. Különleges aktualitást adott a programnak egy évforduló: ötven évvel ezelőtt halt meg Kodály Zoltán, a háromszoros Kossuth-díjas zeneszerző, népzenekutató, akadémikus, akit Japánban különösen nagyra becsülnek. Az idén világszerte Kodály-évet tartanak, amihez a Virányos és a Japán iskola is csatlakozott.
„Legyen a zene mindenkié!” – idézte Kodály örök érvényű gondolatát a koncertet megnyitó Szedahelyiné Jászberényi Ágnes. A Virányos iskola igazgatója elmondta, hogy Kodály nem akart mindenkiből zenészt faragni. A zenét a műveltség meghatározó elemének tartotta, hitt abban, hogy zene nélkül nem létezik teljes ember. Lelki tápláléknak, semmi mással nem pótolható örömforrásnak tekintette a muzsikát. Meggyőződése volt, hogy csak az emberi hang, a közös éneklés lehet a széles körű zenekultúra alapja.
„Bebizonyosodott, hogy az alapoktól elindulva kell megtalálni a kodályi elvek helyét a mai oktatásban. Ennek szellemében mindkét iskola a Kodály-módszerrel tanítja az éneket” – zárta szavait az igazgató.
Tóth Emese és Sakai Keiko irányításával tizenegy előadásnak tapsolhatott a Virányos iskola tornatermét megtöltő közönség. Különösen nagy sikert aratott az utolsó három dal, a Kodomo no Szekai, a Hajnalozó és a Bodzavirág, amiket közösen adtak elő a gyerekek.
A virányosi diákok nem csupán az éneklésben jeleskedtek, az iskola ugyanis megnyerte „A szomszéd iskolája mindig zöldebb?” címmel a Közép-Budai Tankerületi Központhoz tartozó oktatási intézmények részére kiírt plakátversenyt. Móring Endréné vezetésével a felsős rajzszakkörösök festettek, rajzoltak és ragasztottak, így született meg a Mammut üzletközpont második emeletén kiállított tabló, amelyről egy pillantás alatt kiderül, miért is jó a Virányosba járni.

(m.)