Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Biliardfoci_es_az_esesek_iskolaja

Biliárdfoci és az esések iskolája

A Szépkorúakért a Hegyvidéken program szervezésében évente több alkalommal megtartott kerületi sportnap résztvevői úgy érezték, ideje országos szinten is megméretni magukat. Ezért beneveztek a ceglédi Gál József Sportcsarnokban megrendezett Szépkorúak Sportfesztiválja mozgás- és életmódnapra, hogy ország-világ előtt bizonyítsák felkészültségüket.
A tizenhét fős csapat tagjai korosztályok szerint, egyénileg indultak a versenyeken. Több mint ötven versenyszám kipróbálására nyílt lehetőség, a többi között gólyaláb, tollaslabda, célba dobás karikába, darts, lengőteke, tánc és nordic walking szerepelt a feladatok között – ez utóbbi, a gerinctornához hasonlóan, a XII. kerületi idősek körében rendkívül népszerű Aktív Hegyvidék programban is helyet kap, így ismerős volt a csapat tagjainak.
Újdonságnak számított viszont a billiárdfoci (snookball) és a vívás, ahogyan voltak kifejezetten az idősebbek mozgását, koordinációját javító foglalkozások is, mint például az esések iskolája, a 3-1-2 meridián torna és a különböző egyensúlygyakorlatok. Nem csak sportolás közben fedezhettek fel újdonságokat a versenyzők, hiszen a vitaminsátorban csupa egészséges étellel és itallal, igazi ízkavalkáddal kedveskedtek nekik.
„A kiírás szerint a feladatok teljesítéséért pecséteket kaptunk a regisztrációs füzetünkbe, a program végén az összegyűjtött pontok alapján díjazták a részvevőket – mesélte Daróczi Krisztina, a Hegyvidéki Szociális Központ programvezetője. – Bár mindenki kitett magáért, ez most nem volt elég a dobogó eléréséhez. Ennek ellenére senki sem búslakodott, hiszen jó hangulatú fesztivál részesei lehettünk, amelyen több száz ember tapasztalhatta meg, hogy mozogni, sportolni minden korosztály számára felüdülés és nagyszerű kikapcsolódás. Annak pedig különösen örültünk, hogy egyik csapattagunk ajándékcsomagot nyert a sorsoláson.”
A XII. kerületi csapatból a legmagasabb pontszámmal végző Hervay Tamás önkéntes segítőként vett részt a sportrendezvényen. Több versenyszámban indult, a golyódobálásban, azaz a pétanque-ban különösen jó eredményt ért el, holott most először próbálta. A kosárra dobálás viszont ezúttal nem ment annyira jól neki, ezért ebben legközelebb biztosan többet kell majd nyújtania – vélte.
Szerinte hasonló programot akár a Hegyvidéken is érdemes lenne megrendezni, hiszen nagyszerű alkalom a közösségépítésre és az aktív életmód népszerűsítésére. Mindenesetre a csapat tagjai már most eldöntötték: jövőre ismét versenybe szállnak, és megcélozzák az első három hely valamelyikét.

sm.