Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Nyolcvanot_eves_a_Mackos_ovod2

Nyolcvanöt éves a Mackós Óvoda

„Történelmi távlatokban a Mackós Óvoda nyolcvanöt esztendeje nem számít hosszú időszaknak, emberi léptékkel mérve viszont annál inkább. Különösen azok számára, akik hosszabb-rövidebb ideig kapcsolatba kerültek az intézménnyel” – fogalmazott az önkormányzat oktatási és közművelődési irodáját vezető Gilicze Zoltán azon a nagyszabású gálaműsoron, amelyen a jelenlegi és egykori Mackós-óvodások ünnepelték az óvoda megnyitásának 85. évfordulóját a MOM Kulturális Központban.
A megnyitóbeszéd szinte időutazással ért fel. Az irodavezető elmondta, hogy a Mackós krónikája összeforrt a szomszédos iskola történetével. Száz évvel ezelőtt az óvodának is otthont adó épület helyén, a Németvölgyi úton egy mély árok húzódott, amelynek az volt a feladata, hogy elvezesse a hegyről lefolyó csapadékot. Még kevés lakóház állt, azonban hamarosan megindultak az építkezések, a környék egyre jobban benépesült, ezért gondoskodni kellett a gyerekek elhelyezéséről.
Ezt eleinte a Márvány utcában oldották meg, majd az egyre növekvő igények miatt szükségessé vált egy elemi népiskola és óvoda kialakítása a Németvölgyi úton. A munka 1930-ban kezdődött, Körmendy Nándor építész tervei alapján, és hamarosan elkészült a földszinti rész. A kivitelező Mikla és Árvai cég pénzzavarba került, ezért 1931 nyarán a főváros átvette a feladatot. Az építkezést Dörre Endre főmérnök, valamint Schuszter Ferenc és Táby Ervin mérnökök felügyelték.
Szeptemberben tető alá került az art déco stílusú, a külföldi oktatási szakértők tetszését is elnyerő épület, majd novemberben birtokba vehette az ottani lakásokat a vezető óvónő, a hivatalsegéd és a dajka. A következő év februárjában kapta meg az intézmény kulcsait Rátonyi Ferenc igazgató.Nyolcvanot_eves_a_Mackos_ovodaAz oktató- és nevelőmunka március 1-jén kezdődhetett meg az új, minden igényt kielégítő házban, ahol egy 55 férőhelyes diákszálló is helyet kapott. Az óvodai szárnyban, két csoportszobában, 76 gyermekkel 12 alkalmazott foglalkozott. Az 1934–35-ös nevelési évben készült el Lányi Dezső szobrász alkotása, a „mackós” szobor, amelyről később az óvoda a nevét kapta.
Az épületbe 1940-ben az Élelmiszerjegy Központ költözött, a gyerekek csak egy évvel később térhettek vissza oda. Akkoriban Hóman Bálint volt a kultuszminiszter, aki különösen fontosnak tartotta az óvodai nevelést.
Az 1944–45-ös tanévben német katonai híradósoknak „adták át” helyüket az óvodások, akiket a háború után egy jelentően megsérült épület látványa fogadott. A károk nyoma csak 1955-re tűnt el teljesen.
Az 1980-as években és 2006-ban újabb csoportszobák jöttek létre, míg 2009-ben új tornatermet kapott az óvoda, amely sokat köszönhet az intézményt hosszú időn át irányító Pósch Máriának. Ő alakította ki a Mackós mai arculatát, vezette be innováción alapuló, egyedi nevelési programját – mondta Gilicze Zoltán, aki azt is hozzátette, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat kiemelten fontosnak tartja az óvodai nevelést, hiszen az ott elvégzett munka alapozza meg az iskolás évek sikereit.
Az ünnepi programban először a legkisebbek, a kiscsoportosok mutatták meg, mit tanultak első óvodai évükben, majd a középsősök, a nagycsoportosok és az egykori Mackós-óvodások műsorszámainak tapsolhatott a közönség. A végén megható percek következtek: a munkatársak a színpadon köszöntötték a Mackós Óvodát 1989-től, azaz huszonnyolc éven át irányító Pósch Máriát, aki átadta az intézmény kulcsát utódjának, a mostanáig vezetőhelyettesként dolgozó Budaházi Mártának.
Ezzel a gálaműsor a MOMkult-ban ugyan befejeződött, a program azonban még folytatódott: a Mackós Óvodában kötetlen múltidéző beszélgetésen vettek részt a régi óvodások és az érdeklődők.

mm.