Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Júliustól parlagfűbírság

Megkezdődött a parlagfű-mentesítés ellenőrzése. Azok a tulajdonosok, akik június 30-ig nem irtatták ki ingatlanukon az allergén gyomnövényt, a terület nagyságától függően akár ötmillió forint bírságot is kaphatnak – áll a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közleményében.
Az irtási kötelezettség a belterületi kertekre, építési telkekre is vonatkozik, az előírás betartását szigorúan ellenőrzik. A http://pbr.nebih.gov.hu internetes oldalon július 1-jétől működik a parlagfű-bejelentő rendszer, ami számítógépen és okostelefonon is elérhető. Az internetes felülethez társítható a Google Earth térkép, ennek köszönhetően egyszerűen megadhatók a bejelentés helyének pontos GPS-koordinátái. A rendszer különlegessége, hogy a bejelentések közvetlenül az ellenőrzésre jogosult illetékes hatóságokhoz jutnak el. A megtett intézkedésekről kérésre tájékoztatást nyújtanak e-mailben vagy SMS-ben.
Szakemberek szerint a parlagfű elleni legjobb védekezés a gyomlálás, valamint a rendszeres fűnyírás, kaszálás. Fontos megelőzni a virágzást, de legalább a magképződést, mert akkor a parlagfű nem tud szaporodni.

-os