Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Nyilvanos_ivocsap

Nyilvános ivócsapok

Egyre gyakoribbak és hosszabb ideig tartanak a nyári hőhullámok, ami az egyik jele a klímaváltozásnak. A Hegyvidéki Önkormányzat már eddig is több olyan programot indított, ami helyi szinten csökkenti a szén-dioxid-terhelést, javítja az energiahatékonyságot, egyúttal hozzájárul a környezettudatosság népszerűsítéséhez.
Ebbe a sorba illeszkedik az Ivócsap Projekt: a nyilvános vízvételi hellyé alakított tűzcsapok nem csupán a közterületeken járó emberek komfortérzetét javíthatják, hanem a klímaváltozással kapcsolatos figyelemfelkeltésre is alkalmasak. Az önkormányzat öt ivócsapot vásárolt, ezek forgalmas, ám ivókutakkal ellátatlan helyekre kerültek. Működésük egyszerű: a csapon lévő gomb egyszeri lenyomásával 15 másodpercen keresztül folyik a friss, kiváló minőségű ivóvíz.
Eddig 43 ivócsapot szereltek fel Budapesten – mondta a Csörsz utcai Gellért Toronynál lévő, átalakított tűzcsapnál tartott bemutatón Csörnyei Géza, az ivócsapok üzemeltetését ellátó Fővárosi Vízművek Zrt. üzemeltetési igazgatója. Minden esetben olyan helyszíneket választanak, ahol sokan megfordulnak, és a nyári melegben indokolt az ingyenes vízvételi lehetőség biztosítása. Az átalakítás nem befolyásolja a tűzcsapok eredeti működését, a tűzoltók szükség esetén egy mozdulattal eltávolítják az ivócsapokat. Ez nem tart tovább, mint az eredeti lezáró kupak leszerelése, és ugyanazzal a célszerszámmal elvégezhető.
„Budán elsőként a Hegyvidéki Önkormányzat kérte fel a vízműveket ivócsapok telepítésére – mondta Kovács Lajos alpolgármester. – Azt szeretnénk, hogy a kutakkal kevésbé ellátott városrészekben is bármikor felfrissíthessék magukat a járókelők.”
A most felszerelt ivócsapok – Maros utca 2.; Szent Orbán tér–Fodor utca 1.; Alkotás utca–Csörsz utca sarka; Csörsz utca 37–40., Gellért Torony; Jagelló út 30. – a fagyok beálltáig működnek. Jövőre további helyszínek bevonása is elképzelhető, az idei év tapasztalatai alapján születik döntés arról, hogy hová és mennyi csap kerüljön.

sm.