Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Feledhetetlen_erdelyi_korut

Feledhetetlen erdélyi körút

A magyar–magyar kapcsolatok építését szolgálja a Határtalanul! program: az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő pályázat útján járul hozzá az általános iskolások kárpát-medencei osztálykirándulásainak finanszírozásához. Ennek köszönhetően vehettek részt egyhetes erdélyi körúton a Virányos Általános Iskola hetedikesei, akik a Csillagösvény utazási iroda szervezésében Székelyföld és Szászföld nevezetességeivel is megismerkedtek.
A kirándulás Nagyváradon kezdődött, a püspöki palota és a római katolikus székesegyház megtekintése után a gyerekek végigsétáltak a Kanonok-soron. A tordai sóbányában kipróbálták a visszhangtermet, majd ellátogattak Farkaslakára, ahol megkoszorúzták Tamási Áron sírját.
Másnap Szentegyházán megcsodálták a gyönyörű székely kapukat, és hogy a sportolás se maradjon ki a programból, izgalmas focimérkőzést vívtak a helyi iskola hetedikes diákjaival. Ezután megmászták a lenyűgöző panorámát nyújtó Madarasi-Hargita csúcsát, ahol számos érdekességet hallhattak az idegenvezetőtől az ottani turulmadárszoborról, a kopjafákról és a Kárpátok vonulatáról. A délután a „csűrkalandpark” felfedezésével telt, este pedig a szentegyházi gyerekekkel együtt, hegedűkísérettel, népdalokat énekeltek.
A Csíksomlyói nyereg meghódítása és a kegytemplom felkeresése után a diákok Mádéfalván megkoszorúzták az emlékművet, majd Marosfőn megkóstolták a helybéli ételkülönlegességeket. Gyergyószentmiklóson az ott élő ezermester mesélte el az örmény templom történetét. Onnan a Gyilkos-tóhoz, aztán a Békás-szoroshoz vezetett a virányosiak útja. A Mohos-tőzeglápon végigsétálva a környék növény- és állatvilágáról hallgattak meg egy előadást, míg az árkosi néprajzi múzeumban a helyi folklórral, hagyományokkal ismerkedtek. A prázsmári erődtemplom bebarangolása után még izgalmasabb program következett: Törcsváron bejárhatták a Drakula-kastélyként ismert varázslatos épületet.
Brassóban a Cenk hegytömbről gyönyörködtek a hegyekkel körülvett város látképében, majd megnézték a főteret és környékét, utána pedig Pürkerecre utaztak, ahol hétfalusi csángó borica táncesten vettek részt. Az utolsó napon Nagyszeben érdekességeivel ismerkedtek, majd Aradon megkoszorúzták a tizenhárom vértanú emlékére állított Szabadság-szobrot, és közösen elénekelték a Himnuszt.
„Rengeteg csodálatos várost, falut, épületet, természeti szépséget láttunk, érdekes történeteket hallottunk, feledhetetlen emlékekkel, kalandokkal gazdagodtunk” – foglalta össze röviden élményeiket Brázdilik Orsolya, aki Móring Endréné, Wynne-Hughes Mária és Völfli Ádám pedagógusokkal együtt gondoskodott a diákok biztonságos és tartalmas utazásáról. A tanárnő külön is köszönetet mondott Bálinth Zoltán idegenvezetőnek a lelkiismeretes munkájáért.

-os