Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Jóleső árnyék és ragyogó napsütés – beindult a nyár!

Készítsünk süteményt sütés nélkül, vagy gyújtsunk be inkább odakinn, hiszen lassan, de biztosan megérkezett a kánikula! Legyen szó gyorsan elkészíthető vagy bonyolultabb receptről, legjobb, ha úgy időzítjük a főzést, hogy kikapcsolódhassunk mellette – vagy általa.

Diós „gyökérkenyér”

Ez a recept instant megoldás arra az esetre, ha a négynapos ünnep közepén kifogyunk otthon a pékáruból. Nem igazi kenyér, hiszen optimális esetben nem élesztővel, hanem kovásszal készül, de vannak pillanatok, amikor el kell engednünk a leghatározottabb meggyőződésünket is, hiszen az éhes szájak nem képesek kivárni, amíg beérik a kovász. Ezt az álkenyeret viszont mindig mindenki szívesen fogyasztja. Általában azon melegében…

 

Hozzávalók

50 dkg kenyérliszt

25 dkg főtt, áttört krumpli

tej (amennyit felvesz)

2,5 dkg élesztő

10 dkg durvára tört dió

2 tk só

 

Elkészítés

A főtt krumplit még melegen összetörjük, és hagyjuk legalább szobahőmérsékletűre hűlni. Legjobb, ha minden összetevő ezen a hőmérsékleten kerül a tésztába. Amikor dagasztani kezdünk, vegyük figyelembe, hogy a krumpli csak a munka ötödik–tizedik percében mutatja ki „a foga fehérjét”, azaz ekkorra engedi ki magából a nedvességet, úgyhogy addig óvatosan bánjunk a tejjel, nehogy túl ragacsossá váljon a tésztánk.
Ha összeállt, másfél-két óra alatt a duplájára kell kelesztenünk. Ezután kettéválasztjuk és hosszúkásra formázzuk a tésztát, amit a közepén egyszer megcsavarunk, majd sütőpapírra téve további 15-20 percig kelni hagyjuk. Közben előmelegítjük a sütőt 200 fokra, és körülbelül fél óra alatt készre sütjük benne a „kenyereket”. Joleso_arnyek_es_ragyogo_napsutes2

 

Jeges, mentás borsóleves

Ezúttal nem gyümölcsből készítjük a hűsítő, nyári levest. Miért is tennénk, amikor végre itt a friss borsó, tele értékes növényi fehérjével és magnéziummal!? Persze, a jéghideg, joghurtos krémleves mirelitborsóból is elkészíthető.

 

Hozzávalók

3 ek vaj

½ hagyma

90 dkg zöldborsó

1 liter csirke alaplé

2 dl görög joghurt

1 marék friss mentalevél

6 szelet baconszalonna

frissen tört bors, só

olívaolaj

 

Elkészítés

A vajon puhára pároljuk a felkockázott hagymát. Ügyeljünk arra, hogy ne piruljon meg! Ezután hozzáadjuk a zöldborsót, felöntjük csirke alaplével vagy vízzel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd fedő alatt puhára pároljuk. Ha kész, lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a joghurtot, a mentaleveleket, és botmixszerrel vagy turmixgépben pépesítjük. Ha hígabb levest szeretnénk, tetszés szerint adagolhatunk még hozzá vizet, alaplét. Ha már nem meleg, hűtőszekrénybe tesszük, és legalább három órán át tovább hűtjük.
Közben elkészíthetjük a feltétként szolgáló baconchipszet. Ehhez ujjnyi szeletekre vágjuk a bacont, és forró serpenyőben ropogósra pirítjuk. A levest a chipsszel és egy-egy kanál olívaolajjal díszítjük. Joleso_arnyek_es_ragyogo_napsutes4

 

Pisztráng zöldségágyon

Akinek van a kertben kemencéje, annak eszébe sem jut ilyentájt a konyhában főzni. A következő recept a kemencében is remekül elkészíthető, de azoknak sem kell meghátrálniuk, akik nem szívesen fűtik be nyáron a konyhát, hiszen igazán gyorsan megvan.

 

Hozzávalók

4 kisebb pisztráng

1 hagyma

1 paradicsom

1 cukkini

petrezselyem

½ citrom

extra szűz olívaolaj

2 ek zsemlemorzsa

só, cayenne bors

 

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Tisztítsuk meg, aprítsuk fel a hagymát, hámozzuk meg a paradicsomot, és azt is vágjuk apró kockákra. Mossuk meg a cukkinit, és karikázzuk fel fél centiméteres korongokra. Kevés olívaolajon pároljuk meg a hagymát a paradicsommal, sózzuk meg, majd terítsük el egy tűzálló edény alján. Erre jönnek a cukkinikarikák, amiket megszórunk finomra metélt petrezselyemmel, és meglocsolunk egy kis olívaolajjal. Húsz percre betoljuk a sütőbe.
Ha kész, ráfektetjük a pisztrángokat, megsózzuk, meglocsoljuk őket citrommal, és rájuk morzsoljuk a zsemlemorzsát. Ismét mehet a sütőbe a tál 15-20 percre, attól függően, milyen méretű halat sikerült beszereznünk. Tálalás előtt meghintjük friss petrezselyemlevéllel és cayenne borssal. Joleso_arnyek_es_ragyogo_napsutes5

 

Gyümölcsös sajttorta

Nem mondom, hogy ez a torta nem igényel idő- és energiaráfordítást, ugyanis háromszor kell betolni a sütőbe, de az biztos, hogy megéri vele bajlódni! Tartalmas, mégis könnyű, gyümölcsös desszert a forró napokra. Ráadásul bármilyen más gyümölccsel is elkészíthető!

 

Magvas alap

7 dkg vaj

8 dkg dió

9 dkg zabkeksz

 

Második réteg

90 dkg krémsajt

15 dkg cukor

4 egész tojás

1 tk vaníliakivonat

1,5 dl tejszín

 

Harmadik réteg

6 dl tejföl

5 dkg cukor

1 ek vaníliakivonat

 

Díszítés

eperszemek

 

Elkészítés

Vegyünk egy kapcsos tortaformát! (Ez nagyon fontos, mert később vízfürdőbe kell tennünk.) Robotgépben törjük apróra a diót és a kekszet, majd adjuk hozzá a hideg vajat is, és ezzel is futtassuk meg a gépet. A masszát terítsük szét egyenletesen a tortaforma alján, és toljuk be a 180 fokra előmelegített sütőbe. Negyed óra alatt megsül a diós alap.
Ha kész, vegyük ki, tegyük félre hűlni, és a sütőt állítsuk vissza 150 fokra. A krémsajtot verjük habosra a cukorral és a vaníliakivonattal, adjuk hozzá egyenként a tojásokat, végül a tejszínt is öntsük bele. Sűrű, finom krémet kell kapnunk. Ezt ráborítjuk a kekszes alapra, és szépen elsimítjuk.

Forraljunk vizet, készítsük elő a vízfürdőt. Akkora tűzálló edényt válasszunk, amekkorában kényelmesen elfér a tortaformánk, amelyet én a biztonság kedvéért még alaposan körbe is szoktam csavarni alufóliával, mert az ördög nem alszik… Ha a kapcsos formát belemerítjük a vízbe, az oldala kétharmad részét el kell lepnie a folyadéknak. Ha ez megvan, mehet a sütőbe két órára. Akkor jó, ha szilárd a teteje, de a közepe még kicsit remeg.
Amint elkészült, vegyük ki, és a sütőt ismét állítsuk vissza 180 fokra. A tejfölt keverjük el a vaníliakivonattal és a cukorral, majd egyenletesen simítsuk el a torta tetején. Ha jól dolgoztunk, minden tökéletesen egyenletesen oszlik majd el a desszerten. Ismét öt perc sütés következik, és készen is vagyunk.
Ha kissé lehűlt, éles késsel válasszuk le a torta szélét a formáról, mert így zsugorodik szépen. Ha már nem meleg, tegyük hűtőbe legalább öt órára. A tortaforma oldalát csak akkor távolítsuk el róla, ha már teljesen kihűlt. Ekkor díszíthetjük friss gyümölccsel. Ha nagyon savanykás, bogyós gyümölcsöket használunk, meglocsolhatjuk egy kevés, kissé hígabbra turmixszolt lekvárral is. Joleso_arnyek_es_ragyogo_napsutes3

Ropogós csokoládécsókok

Nyáron nem mindenkinek van kedve bekapcsolni a sütőt, de a gyerekek, unokák ilyenkor is követelik a délutáni jutalomfalatokat. A következő édességet szó szerint gyerekjáték elkészíteni, viszont annál kelendőbb szokott lenni a kicsik körében. Ráadásul nem is tömény cukor, főleg ha édesítetlen kukoricapehelyből keverjük ki.
A jutalom, ugyebár, akkor esik a legjobban, ha meg is dolgozunk érte, ne habozzunk tehát, elkészítésekor fogjuk be bátran a gyerekeket! Itt nem lehet hibázni…

 

Hozzávalók

15 dkg tejcsokoládé vagy fele-fele arányban tej- és étcsokoládé

5 dkg édesítetlen kukoricapehely

2 dkg szeletelt mandula

5 dkg megtisztított pisztácia

 

Semmi más dolgunk nincs, mint vízfürdő fölött megolvasztani a csokoládét, majd jól összeforgatni a magvakkal és a kukoricapehellyel. A csokinak mindenhol vékonyan be kell fednie a többi hozzávalót. Ezután falatnyi kis halmokat teszünk a bonbonos papírkosarakba, de ha ilyen épp nem áll rendelkezésünkre otthon, akkor se essünk kétségbe, tehetjük egyszerűen sütőpapírra is.
Dermedésig (és azután is) jót tesz neki, ha hűtőbe rakjuk. Érdemes néhány óráig távol tartani a mohó gyerekkezektől, mert kell egy kis idő, amíg minden íz összeér benne.Joleso_arnyek_es_ragyogo_napsutes1

(Kövesdy)