Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Unnepelt_a_templomi_kozosseg

Ünnepelt a templomi közösség

A legkülönbözőbb rendezvényekkel, egyebek közt orgonakoncerttel, hangversenyekkel, zarándoklatokkal, a környék iskoláit megmozgató templomtörténeti vetélkedővel, sportversenyekkel tették emlékezetessé a Zugligeti Szent Család Plébániatemplom közösségének tagjai a Szarvas Gábor úti templom felszentelésének századik évfordulóját. Önkormányzati segítséggel kifestették az épületbelsőt, felújították és ismét felszentelték az orgonát.
Az évforduló napján, május 17-én ünnepi szentmisét celebrált a templomot legutóbb 2013-ban meglátogató Erdő Péter. A bíboros a bibliai szőlőtőke, szőlővessző és szőlőskert allegorikus viszonyát a mindennapokba helyezve beszélt a hitet erősítő és a Jézussal való személyes kapcsolatot fenntartó cselekedetekről. Azokról a keresztény embert meghatározó megnyilvánulásokról, jótéteményekről, amiknek a véghezvitelében mindig számíthatunk a templomok köré szerveződő közösségekre.
Jézus a szőlőtő, mi magunk vagyunk a szőlővesszők, és az Atya gondozza ezt a kertet, ahogyan nekünk is állandóan foglalkoznunk kell a hitünkkel és a kegyelmi életünkkel – fogalmazott az egyházi vezető, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy Jézussal találkozunk, amikor más embereken segítünk, mindebben pedig a keresztény közösség erősít minket.
A misét követően nyílt meg a templom történetét fotókon bemutató kiállítás. Tóth Gábor világi elnök elmondta, hogy az angolkisasszonyok szerzetesrend 1901-ben vásárolta meg a plébániának otthont adó területet a Laszlovszky-major utolsó örökösétől. Adományokból és a főváros támogatásával négy év alatt épült fel a templom, ezt követte a zárda épületének kialakítása. Addigra benépesült a környék, így a világi hívek előtt is megnyitották a szentélyt, ami 1970 óta plébániaként működik.
A tárlaton látható eredeti felvételek ebbe a fejlődésbe, valamint a közösség mindennapjaiba engednek betekintést. Azokba a pillanatokba, amelyek valóban élővé teszik a templomot – hangsúlyozta Tóth Gábor, külön megemlítve Kassányi Jenő nevét, aki képein szinte riportszerűen örökítette meg az eseményeket. Erről szól a most kiadott Egy templom és közössége Zugligetben című kötet, amely a hely történetét feldolgozó és emlékező írások mellett tizennégy egyházi személlyel készült interjút tartalmaz – mint azt Nagy Gergely társszerkesztő elmondta.
Fonti Krisztina alpolgármester köszöntőjében arról beszélt, hogy az önkormányzat különösen fontosnak tartja a helyi közösségek támogatását, ezért is járult hozzá a plébánia és az orgona felújításához. Az ünnepségről természetesen nem hiányozhatott a torta sem, a századik évfordulóra készített különleges édességet baráti beszélgetés közben fogyasztották el a jelenlévők, ezzel is kifejezve a hívek összetartozását.

(-os)