Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Veszélyben az online térben

Szülői Akadémia június 1-jén 17 órától a MOM Kulturális Központban. Megtörtént esetek, valós élethelyzetek és megoldási javaslatok. Kerekasztal-beszélgetés Dr. Belső Nórával, Dr. Gyurkó Szilviával, Prof. dr. Kósa Évával és Jakupcsek Gabriellával 17.00-18.30, digitális képzés a Telekom munkatársainak segítségével 18.30-19.30. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött a www.hop12.hu/regisztraljon oldalon.

Tisztelet, sportszerűség, összetartozás

Részvételi csúcsot hozott az idei Hegyvidéki Olimpia, 460 ötödikes kerületi diák próbálta ki ügyességét az ókori versenyszámokban a Testnevelési Egyetem dr. Koltai Jenő Sportközpontjában. Győztest ezúttal sem hirdettek, a bajnoki érem azonban mindenkinek járt, míg a tanév során a legjobban teljesítő diáksportolók egy-egy különleges pólóval is gazdagabbak lettek.

Magyar első hely az éremtáblázaton

Nagyszerűen szerepeltek a hazai versenyzők a MOM Sportban és a vele szomszédos Novotel Budapest Cityben rendezett kick-box-világkupán. A megnyert tizennyolc arany-, tizennyolc ezüst- és harmincegy bronzéremmel a magyarok az éremtáblázat első helyén végeztek az idei év egyik legnagyobb sportági versenyén.

Régi ismerősök és kedves idegenek a fazékban

A napernyőkkel együtt lassan előkerülhetnek a legjobb hűsítők receptjei, és a frissen sülteket ezután elkészíthetjük a fészerből előásott, újra üzembe helyezett grillsütő rácsain is. Fűszerezéskor már felvillanyozva sürgünk-forgunk ollónkkal a zöldfűszerek között, s élünk az üvegházakkal megnyújtott, de így is mindig oly rövidnek tűnő eper-, áfonya- és rebarbaraszezon adta lehetőségekkel. Receptek kora nyárra!

A Hegyvidéktől a Szigetközig

Budapest természetvédelmi helyzetétől a délvidéki földikutya-rezervátumon át a Szigetközben felállítandó monitoring rendszerig több mindenről szó esett a Zöld Civil Együttműködés országos találkozóján (Zöld OT), amit 1990 óta minden évben más helyszínen, más szervezők rendeznek. A környezetvédő szakemberek most először a fővárosban – a csillebérci táborban – találkoztak.

Ritka hegyvidéki vendég a hortenzia

Ha van kerti dísznövény, amelyet nagyszüleink is pontosan olyannak ismertek és szerettek, mint amilyennek mi látjuk ma, akkor az a hortenzia. Szecessziós díszítéseket és női nevet is ihletett, pedig csak elvétve találkozhatunk vele. De miért?

Sikert hozott a meghasonlott tulipán

Színészettel foglalkozna, szereti a klasszikusokat, drámastúdióba jár, mindemellett kitűnő tanuló Pálhegyi Júlia, aki nemrégiben első lett a fővárosi vers- és prózamondó versenyen. Az ELTE Gyertyánffy István Gyakorló Általános Iskola nyolcadik osztályos tanulója a döntőben Örkény-egypercest adott elő.

Pillekő-program óvodásoknak

Pillekőnek hívják azt az Antal Csaba formatervező által kifejlesztett építőanyagot, amelynek alapja újrahasznosított PET-palackokból készül, bevonatát pedig kézzel tapasztott ásványi keverék adja, ami rövid idő alatt betonkeménységűvé szilárdul. A különleges anyagból a gyerekek is izgalmas dolgokat tudnak készíteni, a Hegyvidéki Önkormányzat zöld irodája ezért a hulladék-újrahasznosítás népszerűsítése érdekében elindította a Pillekő-programot a XII. kerületi óvodákban.

Hagyományápolás néptánccal

A fiataloknak nemcsak megismerniük, tanulmányozniuk és elsajátítaniuk, hanem ápolniuk és óvniuk is kell a hagyományokat, amire kitűnő alkalmat nyújt a XII. kerület egyik patinás rendezvénye, a Hegyvidéki Néptánc Találkozó. Az idei fellépők előadásai sem okoztak csalódást a MOM Kulturális Központ közönségének.

Megalakult a KÉSZ hegyvidéki csoportja

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége evangelizációs egyesületként munkálkodik az ökomenikus keresztény értékek megőrzése és terjesztése érdekében, valamint feladatának tekinti, hogy megoldásokat kínáljon a legkülönbözőbb társadalmi problémákra. A hegyvidéki csoport megalakulása alkalmat adott az országos civil szervezet bemutatkozására is.

Gyönyörű lelkek előadásai

Sajnálkozás és hárítás – az „egészséges többség” általában így viszonyul a fogyatékos emberekhez. Pedig az ő külön, sajátos világukban is sokszor van ok az örömre. Például azoknak a fogyatékos gyerekeknek, akik a Gyógypedagógiai Intézmények Fővárosi Kulturális Fesztiválján találkoznak egymással évről évre, és mutatják be hosszú hónapok alatt begyakorolt produkcióikat.

Útfelújítások és kátyúzás

Tovább zajlik az idei útfelújítási program, a következő időszakban elsősorban kisebb útpálya-rekonstrukciókra, valamint a gyalogosok kényelmét szolgáló fejlesztésekre lehet számítani. Folytatódik a kátyúzás is, közel száz helyszínen végeznek nagy felületű javításokat a szakemberek.

Kiírták az „Otthon megöregedni” pályázatot

Az idősek lakásainak akadálymentesítését célzó „Otthon megöregedni” pályázat kiírásáról, az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet támogatásáról, valamint új építési szabályzatok elfogadásáról is döntött az önkormányzat képviselő-testülete legutóbbi ülésén.

A tanévkezdetre elkészül a Tamási iskola új épülete

A Hegyvidéki Önkormányzat közel félmilliárd forintos beruházásának eredményeképpen hat tanteremmel bővül a hosszú évek óta töretlen népszerűségnek örvendő, ám komoly kapacitásgondokkal küszködő Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnázium. A kétszintes, 780 négyzetméteres „E” épület az iskola kertjének egy félreeső részén épül meg, úgy, hogy az udvar központi tere nem sérül, megőrzi jelenlegi funkcióit.