Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez


A_tanevkezdetre_elkeszul_a_Tamasi_iskola_uj_epulete2

A tanévkezdetre elkészül a Tamási iskola új épülete

A Hegyvidéki Önkormányzat közel félmilliárd forintos beruházásának eredményeképpen hat tanteremmel bővül a hosszú évek óta töretlen népszerűségnek örvendő, ám komoly kapacitásgondokkal küszködő Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnázium. A kétszintes, 780 négyzetméteres „E” épület az iskola kertjének egy félreeső részén épül meg, úgy, hogy az udvar központi tere nem sérül, megőrzi jelenlegi funkcióit.

„A Tamási az egyik legsikeresebb iskola a Hegyvidéken. Miközben az intézmény körzete kisebb lett, egyre több osztályt kell indítani” – mondta el Pokorni Zoltán polgármester abból az alkalomból, hogy a kivitelező, valamint az iskola és a Klebelsberg Központ képviselőinek jelenlétében bokrétaünnepet tartott a Hegyvidéki Önkormányzat az immár szerkezetkész „E” épületben.
A polgármester kitért rá, hogy az elmúlt években nagyszabású fejlesztések történtek a Tamásiban: 2009-ben új szárny épült tornateremmel, könyvtárral és tantermekkel, 2014-ben pedig, egy jelentős energetikai fejlesztés keretében, megújult az iskola „B” épülete. Bár ez év január 1-jével nemcsak a fenntartás, hanem a működtetés feladatát is átvette az állam, az önkormányzat nem állt el a terveitől, és beváltotta korábbi ígéretét: a férőhelyhiány problémájának rendezése érdekében január közepén elindult az új, hat tantermes, „E” jelű épület kivitelezése, aminek 475 millió forintos költségét a kerület finanszírozza.A_tanevkezdetre_elkeszul_a_Tamasi_iskola_uj_epulete1Rövid időn belül az „A” épület átalakítása és bővítése is megkezdődhet – beszélt a továbbiakról Pokorni Zoltán. Ez utóbbi beruházás részeként – amelynek költségeit a tervek szerint a Klebelsberg Központ állná – újabb szint kerül a régi épületre, ahol négy tantermet, valamint egy tanteremként is hasznosítható központi „zsibongót” alakítanak ki, míg az alagsorban egy új, nagy tanári szobának biztosítanak majd helyet.
„A Mártonhegyi úti iskolát nyolc tanteremmel adták át 1959-ben. Ma huszonkilenc terem áll rendelkezésre, ami azonban még mindig kevés, hiszen az iskolában harmincegy tanulócsoport folytatja tanulmányait. Az egyre növekvő kapacitásigény miatt a könyvtárban és az ebédlőben is oktatnak, valamint ideiglenes elhelyezést kellett biztosítani a gyerekeknek a Dobsinai utca 7. szám alatti önkormányzati épületben és a Tamási udvarán elhelyezett konténerblokkokban” – mutatta be a jelenlegi körülményeket Váczi János. Az alpolgármester szólt arról is, hogy hamarosan megkezdődnek a belsőépítészeti munkák, így a gyerekek már szeptemberben birtokba vehetik a hat új tantermet. A kétszintes, 780 négyzetméteres épületben a mozgássérült diákok is önállóan tudnak majd közlekedni, a bejárat ugyanis akadálymentesen megközelíthető lesz, míg az emeletre lifttel is fel lehet jutni.
„A kezdetektől kiemelt figyelmet kellett fordítani arra, hogy a kivitelezés ideje alatt az iskola többi része zavartalanul működhessen” – ismertette a tervezési munka egyik fontos szempontját Békés Ádám építészmérnök, aki tizenkét évig maga is a Tamási diákja volt. A tervező elmondta: az új épületet az iskola kertjének egy félreeső részén kellett elhelyezni, úgy, hogy az udvar központi tere ne sérüljön, megőrizhesse jelenlegi funkcióit. Igyekezett megfelelni annak az elvárásnak is, hogy világos és nagy tantermekben tölthessék mindennapjaikat a diákok. Széles ablakokkal bevilágított, tágas tér lesz a folyosó is, amely padokkal, „zegzugokkal” otthonossá téve alkalmassá válhat arra is, hogy a közösségi élet színtere legyen.
„Nagy boldogság, hogy jelentős része megvalósulhat annak, amit megálmodtunk” – jegyezte meg a Tamási Áron iskolát tizenhét évig vezető, január óta a Klebelsberg Központ szakmai elnökhelyettesi tisztségét betöltő Hajnal Gabriella. A korábbi igazgató úgy látja, szépen halad az önkormányzat által finanszírozott beruházás, szerinte semmi akadálya sincs annak, hogy a gyerekek már az új épületben is tanulhassanak a következő tanévben.

z.