Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Szó sincs ebadóról!

Az állatvédelmi törvény tervezett módosítása kapcsán a kutyatartók körében elterjedt az a félreértésen alapuló hír, hogy új ebadót vetnek ki az önkormányzatok. „Szó sincs új adónemről! A települések 2011 óta maguk dönthetnek arról, hogy élnek-e az ebrendészeti hozzájárulás kivetésének lehetőségével, a Hegyvidéki Önkormányzat pedig az eddigi gyakorlatához híven a jövőben sem kívánja bevezetni ezt az immár hat éve alkalmazható adófajtát” – mondta el lapunknak dr. Kukó Melinda, a XII. kerületi polgármesteri hivatal hatósági irodájának vezetője.
Az irodavezető hangsúlyozta, hogy a 2017. március 1-je óta zajló – háromévente kötelezően elvégzendő – kerületi ebösszeírás sem az ebadó bevezetésének előkészítését célozza, ám feltehetőleg a téves hírek miatt az elmúlt hetekben a korábbiakhoz képest jóval kevesebben juttatták el a hivatalnak a kitöltött ebösszeíró adatlapokat. Az önkormányzat ezért úgy döntött, hogy 2017. május 31-ről 2017. június 30-ra módosítja az adatlapok beküldési határidejét.
Az ebek és tulajdonosaik aktuális adatait tartalmazó ebnyilvántartás egyszerre két fontos célt szolgál. Egyrészt a járványügyi tevékenységhez, mindenekelőtt az emberre is veszélyes veszettség elleni hatékony védekezéshez nyújt segítséget, másrészt pedig ahhoz, hogy ha elkóborolt állatot találnak, minél előbb visszajuttathassák a gazdájához.

z.