Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Legyen_virag_a_hazak_ablakaiban

Legyen virág a házak ablakaiban!

Harmincezer tő muskátlival járult hozzá a XII. kerületi magánházak virágosításához a Hegyvidéki Önkormányzat. A palántákat ezúttal is a már megszokott helyszíneken – a polgármesteri hivatalnál, a városmajori plébánia előtt, a Zugligeti Bölcsődénél, a Fodor és a Pagony utca találkozásánál, valamint a Rácz Aladár úti orvosi rendelőnél – vehették át a helyi lakosok. Mindenkinek egy tálca jó minőségű futómuskátli járt, a jogosultságot a lakcímkártya felmutatásával lehetett igazolni.
„A program sikeréért nem az önkormányzat teszi a legtöbbet, hanem azok a polgárok, akiket megajándékozunk, hiszen gondozzák, nevelik a növényeket – mondta Pokorni Zoltán, aki Fonti Krisztina és Kovács Lajos alpolgármesterekkel együtt személyesen közreműködött a muskátlik átadásában. – Nekik köszönhető, hogy a virágok kikerülnek az ablakokba, erkélyekre, ezzel pedig nemcsak maguknak, hanem mindnyájunknak örömet okoznak. Ilyenkor szinte kivirágzik a kerület, ami azt jelenti, jó helyre kerülnek az ajándékok.” A polgármester arról is beszélt, hogy az akcióval szeretnének minél többeket arra ösztönözni, díszítsék fel virágokkal a lakóházak utcai vagy akár udvari homlokzatait.

Kovács Lajos szerint is még otthonosabbá, barátságosabbá tehető növényekkel a lakókörnyezetünk. Ezért is döntött úgy az önkormányzat, hogy az idén először a Böszörményi út több pontjára virágoszlopokat telepíttet, az ősszel pedig további újdonságok várhatók. Ma már közel ötven virágos szigettel büszkélkedhet a Hegyvidék, ezek számát szeretnék növelni oly módon, hogy a környéken élők örökbe fogadhatnának kisebb kijelölt közterületeket (ezekre javaslatokat is várnak).
„Elsősorban néhány négyzetméteres szigetekben gondolkodunk, például az utakat szegélyező, sokszor bitumenes burkolatú sávokban, mint amilyen a Németvölgyi iskola előtt volt korábban. A lényeg, hogy virágokkal lehessen beültetni” – folytatta Kovács Lajos, aki szólt egy másik kezdeményezésről is: még ebben az évben megkezdheti működését egy lakossági kertészklub, amely a kertművelésben, a növények gondozásában nyújtana segítséget az érdeklődőknek.
A példamutatás fontosságát emelte ki Fonti Krisztina, arra utalva, hogy a polgármesteri hivatal épületének ablakaiba, valamint a Csörsz utcában, a Jagelló úton és az Apor Vilmos téren közel száz villanyoszlopra minden évben muskátlik kerülnek. Az idén ráadásul ezen a téren is újít az önkormányzat, az oszlopokat ugyanis a muskátlikon kívül ezüst szulák és begónia díszíti majd, így még látványosabbá válik az összhatás.
Férjével érkezett a virágosztásra Kázmér Istvánné, aki elmondta, hogy a program kezdete óta az itt kapott növényekkel gazdagítják balkonládáikat. „A futómuskátlit nehezebb átteleltetni, nekünk mégis sikerül, június végére mindig szépen megnőnek” – büszkélkedett Ili néni.
Papp János nyugdíjas pedagógus véleménye szerint a legfontosabb a megfelelő muskátliföld használata, valamint az, hogy nyáron hetente egyszer tápoldatot kell keverni az öntözővízhez, az elszáradt leveleket és virágszirmokat viszont nem szabad a növényen hagyni. Ha ezeket a szabályokat betartjuk, és nem tesszük közvetlenül a napra, a futómuskátli sűrű lesz, és sok virágot hoz.

MM.